Интригата с изгорелия бушон в НЕК се заплете. На Бойко всичко му е футбол

Премиерът Борисов не даде да се уволни шефът на НЕК, докато не се върне вицепремиерът Дянков от САЩ. Тоест изгорелия бушон Красимир Първанов още си седи, няма да го сменят. Така беше бламиран министърът на икономиката.

Борисов се скара не на бушона, а на министъра си, че приказвал. “За втори и последен път правя на министър Трайков забележка”, каза премиерът. Тоест – показа му втори жълт картон. Следва червен.
“Аз много държа на теб, сигурно ти е приятно да те сравняват с Бербатов. Това е колективен спорт” – така казал Борисов на Трайков – сам си го разказва пред журналистите. На този премиер само футбол му е в главата. Така някак са му по-разбираеми нещата, така умее и да прави сравнения, за да обясни какво става.

Добре, всички разбраха, че Трайков се мисли за Бербатов и си позволява индивидуални акции и не играе по указанията на треньора. Ама дали отборът, воден от Борисов, не е продал мача? Дали не е уговорена загуба от Русия, за да се строи АЕЦ “Белене”? И Трайков се мъчи да обърне мача в наша полза, за което сега може да го накажат и да го извадят от игра.

Това е истината – нито едно твърдение за АЕЦ “Белене”, което лансира премиерът и разни експерти, не е вярно. Телевизиите и вестниците се напълниха със заинтересовани енергийни босове и политици да обясняват, че в Белене ще бъде най-безопасната централа в света.

За цената на тока от АЕЦ лъжат – те казват, че ще е 5-6 цента, изчисления на независими експерти показват, че ще е 10 цента, а анализ на Института по пазарна икономика показва, че ще е 16 цента. Който и да греши, сметката не се връзва.

За цената на централата – едните казват 6,4 млрд., а независимите оценки – 10-11 млрд. Кога ще се изплати? А държавата трябва да се набута още към 3 мрд. евро да строи за тази централа 600 км далекопроводи, връзки с чужбина, завод за преработка на ядрени отпадъци, хранилища за съхранение на ядрени отпадъци и др. Това никой не го слага в сметката.

И за недостиг на тока лъжат. Щели били да спрат 2000 мегавата мощности – тецове. Значи – без АЕЦ загиваме. Лъжа – не се знае колко ще спрат, а и в момента има 11 200 мегавата мощности, при потребление в най-студените дни 6000-6500 мегавата. По-скоро ще има излишък, ако построят “Белене” и ще трябва да се спират реакторите на АЕЦ “козлодуй”, за да работят новите и да се изплаща руската централа.
В e-vestnik ще разкажем по-подробно за  лъжите тия дни.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.