Готов ли е Обама да смени шефовете на Пентагона

Ройтерс

Барак Обама с ген. Стенли Маккристъл. Снимка: Белия дом

Сега, когато Либия се добавя като трета война към растящия списък с външнополитически предизвикателства на президента Барак Обама, възниква един голям въпрос: колко скоро може да се осъществят отдавна предвижданите промени в американското военно ръководство. Очаква се адмирал Майк Мълън, най-висшият офицер в армията, да се пенсионира след края на мандата му като председател на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ през септември.

Конгресът, който трябва да одобри тази процедура, разполага с твърде кратко време и може да се наложи Белият дом да номинира скоро заместник на адмирала. Но най-трудната част ще бъде да се определи приемник на Робърт Гейтс, който обяви намерението си да напусне поста министър на отбраната тази година. Гейтс, който е бивш директор на ЦРУ с огромно влияние във Вашингтон, беше назначен от републиканския президент Джордж У. Буш през 2006 г. на мястото на Доналд Ръмсфелд в разгара на войната в Ирак. Демократът Обама предприе безпрецедентна стъпка, като остави на поста Гейтс, който се превърна с един от най-влиятелните му съветници.

„Човек трябва да се тревожи за това как ще се отрази всяка промяна в ръководството във време на интервенции в чужбина. Винаги има страх от прекъсване на приемствеността“, каза Даръл Уест от изследователския институт „Брукингс“ във Вашингтон. За Обама ще бъде трудно да намери достоен заместник на Гейтс, който да се ползва с доверието и на републиканците, и на демократите, особено когато Конгресът критикува правителството за стратегията му в Либия. Гейтс възприема предпазлива позиция, като изтъква пределите на американската роля в Либия, въпреки че подкрепя военновъздушната операция.

На преден план излизат други въпроси: Афганистан ще попадне в центъра на вниманието през юли, когато САЩ започнат да изтеглят своите войски оттам, а американската армия напредне с плановете за пълно изтегляне от Ирак тази година. Размириците на други места в Близкия изток плюс ядрените амбиции на Иран и Северна Корея също представляват опасност. Стивън Бидъл от изследователския център Съвет за външни отношения каза, че следващият министър на отбраната ще бъде подложен на огромен натиск за отбранителния бюджет, като се имат предвид призивите за по-значителни съкращения, на които Гейтс се противопоставя.

Липсва ли ясен кандидат?

Предположенията за заместник на Гейтс се съсредоточават върху сегашния директор на ЦРУ Леон Панета, бившия заместник-министър на отбраната Джон Хамри и сегашния министър на военноморските сили Рей Мейбъс. Но много наблюдатели във Вашингтон не са убедени тези кандидатури, като някои все още търсят изненадващ кандидат като Хилари Клинтън въпреки заявленията й, че планира да сложи край на управленската си кариера след като приключи своя мандат като държавен секретар в администрацията на Обама.

„Имам чувството, че на този етап няма ясен кандидат“, каза Адам Смит, който е най-високопоставеният демократ в комисията за въоръжените сили към Камарата на представителите. Демократът от Камарата на представителите Дъч Рапърсбъргър, също член на комисията за въоръжените сили, заяви, че според него за момента всичко е „в застой“ заради конфликта в Либия и други проблеми. Когато срещна Гейтс в края на март, Рапърсбъргър му каза: „Просто се надявам да останете още малко.“ „Той не даде отговор дали ще го направи или не“, заяви Рапърсбъргър. Американски служители отказаха да гадаят кога промените ще станат факт.

Когото и да избере Обама за министър на отбраната, той ще трябва да работи в близко сътрудничество с наследника на Мълън на поста председател на Съвета на началник щабовете. Промяната и в двата поста може да стане почти по едно и също време. „За страна, която сега участва в три войни, това е огромна промяна във военното ръководство и наистина ще представлява огромно предизвикателство за президента“, смята бившият експерт по Близкия изток в ЦРУ Брус Ридъл, който е съветвал стопанина на Белия дом.

Един от начините да се осигури приемственост би бил номинирането на заместника на Мълън генерал Джеймс Картрайт, който е заместник-председател на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ. В книгата „Войните на Обама“ журналистът от в. „Вашингтон пост“ Боб Удуърд определя Картрайт като любимия генерал на Обама. Друга възможност за Обама би била номинирането на генерал Дейвид Петреъс, на когото беше гласувано доверие да осъществи обрат във войната в Ирак и който миналата година беше избран от Обама да направи същото в Афганистан.

Но някои се съмняват дали Обама би направил Петреъс, който командва силите на САЩ и НАТО в Афганистан, един от най-близките си съветници. Генералът отрича да има каквито и да било политически амбиции, но все по-настойчиво се говори, че някой ден той може да бъде потенциален републикански кандидат за президент.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.