САЩ се канят да узаконят нелегални имигранти срещу $5000 на човек

От началото на май хиляди американци протестират срещу законопроекта за имиграцията, който ще наложи по-строг граничен контрол и нови правила за узаконяване на имигрантите. Снимка: Ройтерс

Паула Бустаманте

„Не съм чак толкова луд да се прибера у дома, където да искам виза, за да се върна пак в САЩ“, възкликва 27-годишният мексикански незаконен имигрант Франсиско Хименес в Лос Анджелис по повод реформата в имиграционното законодателство, представена в американския Конгрес.

Франсиско е пристигнал в САЩ през 2003 г., след като в района на Аризона е прекосил границата пеша и е платил 3000 долара на един „койот“ (така в САЩ наричат каналджиите). Жена му и двете му деца са останали в Мексико. „Много пъти исках да се върна при тях, но тук печеля пари и мога да им изпращам всеки месец по 400 долара,“ казва той. Франсиско работи като месар на мексиканския пазар в Лос Анджелис „Ел Меркадо“. Над 80 процента от хората, които работят тук или идват да си купуват храна, са също незаконно пребиваващи.

Вчера в американския Сенат започна нов дебат за мащабната реформа на имиграционната политика, която ще позволи да се узакони статутът на повечето от близо 12-те милиона незаконни имигранти в САЩ. Това става една година след провала на предишния подобен опит.

Програмата за узаконяване на статута на незаконните имигранти при определени условия е един от най-важните, но и най-оспорваните аспекти на имиграционната реформа. Според нея чужденец, пристигнал незаконно в САЩ преди 1 януари 2007 година, ще може да получи документи, с които да узакони пребиваването си в страната, ако докаже, че има работа и плати глоба от 5000 долара. С течение на времето той може да получил зелена карта (разрешение за постоянно пребиваване) и дори американско гражданство. Но не е ясно дали преди това ще трябва да напусне САЩ.

Глобата от 5000 долара е доста висока сума, смятат хората без документи в САЩ. „Ако ми дадат гаранции, че ще получа разрешително за работа или за пребиваване, ще я платя, но без да напускам страната. В крайна сметка това е почти същата сума, каквато се плаща на каналджиите“, казва Сифридо Валялта, незаконен имигрант от Салвадор. „Печеля по 1000 долара на месец от миене на коли. От 12 години съм незаконен имигрант в САЩ. Искам да си отида у дома, но не мога. Разбира се, че предпочитам да имам разрешително за пребиваване, но се надявам, че американците ще ми предоставят облекчения при плащането и няма да наложат глоби на моя работодател,“ допълва Валялта.

Американският президент Джордж Буш (в средата) говори за имиграцията в присъствието на министъра на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф (вляво) и министърът на търговията Карлос Гутиерес (вдясно) във Вашингтон на 17 май. Снимка: Ройтерс

Текстът, който ще се обсъжда в Сената, предвижда и програма за привличане на временни работници в САЩ. Те ще получават разрешително за пребиваване и работа за 2 години. То ще може да бъде подновявано два пъти, при условие че притежателят му прекарва поне една година извън САЩ между всеки престой на американска земя.

„Временните визи са за онези, които искат да дойдат в САЩ, а не за онези, които вече са тук. В действителност, ако селскостопански работник дойде с разрешително за 10 месеца, той ще остане и ще стане незаконен имигрант“, казва Франсиско Хименес, който печели като месар по 60 долара на ден за 10-часов работен ден.

Неговият работодател Хосе Луис Рохас, 46-годишен мексиканец, гледа по-оптимистично на нещата. Той е пристигнал в САЩ като земеделски работник през 80-те години на миналия век и се възползва от амнистията на Рейгън от 1986 г., когато президентът-републиканец позволи на 6 милиона незаконни имигранти да получат разрешително за пребиваване. Според него сегашните незаконни имигранти трябва да имат търпение.

(по БТА)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.