Цената на Златев расте на борсата на Борисов

Иво Инджев

От панорамен монолог на премиера Борисов под формата на интервю за БНТ стана ясно, че шефът на руската компания Валентин Златев не бил оказвал „давление и натиск“ върху България в преговорите за АЕЦ „Белене“. Така на руско-български език министър-председателят отрече два пъти: нито има „давление“ (на руски), нито пък натиск. Но на мен пак нещо не ми стана ясно как изобщо може да им елемент на допустимост, че някакъв си петролен бос може да оказва натиск върху една суверенна държава, пък бил той и от Правец  където напоследък фамилията Златеви домакинства на Първанов и Борисов – подробности в книгата ми „Течна дружба“).

За изясняване на руско-българската същност на сюжета помага и друго раздвояване на самия Валентин Златев като българин на руска служба.

“Право на руснаците е да си наемат В. Златев за консултант по „Белене“

8 Април 2011

Валентин Златев бе част от руската делегация на 14-ата сесия на междуправителствената икономическа комисия в Москва.
Право на руската страна е да си наема каквито иска консултанти, коментира премиерът Бойко Борисов по повод участието на шефа на „Лукойл-България“ Валентин Златев в преговорите за АЕЦ „Белене“.
В петък сутринта Борисов се включи на живо в предаването „Свободна зона“ по ТВ+ с водещ Георги Коритаров, който попита премиера дали от негова гледна точка е притеснително, че консултант на руската страна в проекта „Белене“ е Валентин Златев. На това министър-председателят отговори: „Аз на руската страна не се меся в работата. Нейно право е да си наема каквито иска консултанти. Както ние сме наели и мисля…, че HSBC банк е изключително авторитетна, особено в консултирането, с изключителни експерти и би трябвало поне в това да ни похвалят, че си имаме подобен консултант, който експертно да ни каже, извън всякакво политическо говорене, какво всъщност е проектът „Белене““.
По-рано стана известно, че Валентин Златев е присъствал на проведени през февруари в Москва преговори на българското правителство за АЕЦ „Белене“. От българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма заявиха, че Златев не е част от българската делегация и не е канен за консултант.
Шефът на „Лукойл-България“ се „легитимира“ като част от руската делегация и на състоялата се в сряда 14-та сесия на междуправителствената икономическа комисия в Москва. (Mediapool)“

Не само цената на златото расте на международния и на вътрешния пазар- Златев също ни става все по скъп. Не можем да си го поделим с руснаците. Но в пазарната среда всеки е в правото си да се продаде по-скъпо, каквото и да струва това на бъдещите поколения, привързани към съветско-руската ядрена колесница.

Все пак имам плах въпрос към мислещите хора с надежда сами да се досетят да отговора: има ли изобщо нужда от „давление“ и натиск там, където е достатъчно да се демонстрира присъствие от името на една империя, от която България е фатално зависима след десетилетия на обвързване с енергийни доставки? Пример: в периода на управлението на кабинета „Беров“ Русия е увеличила рязко (и твърдя – напълно съзнателно) износа на петрол за България. Малко след това младият стажант в българското Министерство на външните работи Валентин Златев е припознат като перспективен кадър на необичайно високо за стажа и компетенциите му ниво в гигантски руски консорциум и се оказва човекът, комуто Москва поверява приватизацията на България…пардон, на нефтопреработвателната индустрия на България. Според източници, запознати с преговорния процес по сделката, „Лукойл“ постига това чрез споразумение с другите големи потенциални играчи на световния пазар. Как? Можем само да се досещаме като знаем изключително агресивната стратегия на Русия в областта на износа на горива, която предизвика гняв дори в американския конгрес поради опитите на „Лукойл“ да си извоюва преобладаващи позиции с изкупуването на бензиностанции в САЩ. Кремъл не жали средствата, когато преследва стратегическите си цели!

Между другото решението за продажбата на българския „Нефтохим“ на „Лукойл“ е било взето на четири очи от премиерите Сергей Кириенко и Иван Костов. Една подробност (за любителите на „пикантериите“): Костов е настоял присъстващият първи-заместник министър на Русия Александър Авдеев, бившият посланик в София, да напусне залата за преговори, което и било изпълнено: рядък случай руски висш велможа (с особени заслуги за забавянето на българската евроатлантическа интеграция) да бъде поставен на мястото му от български политик. Иначе казано „Лукойл“ е в България в резултат на междуправителствено договаряне, а Валентин Златев днес се оказва част от правителствената политика на една чужда държава, която „консултира“. Ако приемем, че за равнопоставеността на едни преговори е важно да има противотежест, е интересно да се запитаме: кой консултира българската страна и конкретно Борисов? Моят отговор е, че е същият Валентин Златев, при това в доста „неформална обстановка“ в неговия частен град Правец и в присъствието на „енергетика“ Георги Първанов.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.