10 години Путин – корупция, цензура, социално неравенство

Владимир Путин отговаря на въпроси на зрителите. Снимка: официален сайт

Известните опозиционни политици Борис Немцов и Владимир Милов публикуваха поредния си доклад за социалното и икономическото положение в Русия под заглавие „Путин. Равносметка. 10 години“. Предишните им доклади „Путин и Газпром“ и „Путин. Корупция“ предизвикаха силен отклик в Русия и в чужбина. Някои от основните изводи в новия доклад на Немцов и Милов са:

„За десет години управление на Путин:

Корупцията достигна катастрофални размери. Русия се нарежда по ниво на подкупите сред най-слабо развитите африкански страни и заема 146-то място в класацията на Transparency International.

Русия губи около половин милион души годишно поради изключително ниската продължителност на живота, свръхсмъртността от алкохолизъм и лошото здравеопазване.

За десет години зависимостта на страната от суровините само се е задълбочила. Ако износът на суровини през 2000 г. е 44% от общия износ на страната, през 2010 г. – вече е 65%.

Деградира пътната мрежа. Поради високата корупция в пътното строителство годишното въвеждане на пътища в експлоатация за десет години е спаднало наполовина.

За десет години броят на терористичните нападения е нараснал с повече от 6 пъти. Ориентацията към подкрепа на корумпирани кланове в Кавказ доведе до фактическа загуба на контрола над северно-кавказките републики, а федералното правителство продължава да ги субсидират с 5-6 милиарда долара годишно.

През годините на управление на Путин социалното разслоение в страната се е увеличило с 15%. В кризисната 2009 г. броят на доларовите милиардери се удвои, а 18,5 милиона души живеят под прага на бедността, безработицата достигна 9%, а заплатите на държавните служители са замразени.

На фона на бюджетния дефицит и крещящата бедност се осъществяват афери за милиарди: зимни олимпийски игри в субтропиците, газопроводите „Северен поток“ и „Южен поток“…

Пенсионният фонд е разорен. Неговият дефицит е над един трилион рубли. Във връзка със застаряването на населението и намаляването на броя на работещите с 1 млн. души годишно перспективите са мрачни – властите са готови да повишат данъците, да увеличат възрастта за пенсиониране.

В този доклад ние не засягаме важни въпроси: престъпността, жилищата на достъпни цени, положението във въоръжените сили, екологията. Положението в тези области е изключително тежко. Въпреки нарастването на финансирането на специалните служби повече от 10 пъти (от 2,8 милиарда през 2000 г. до 31,3 милиарда щатски долара през 2009 г.), равнището на престъпността не е спаднало. В същото време рязко се увеличава броят на корупционните престъпления, грабежите и измамите. Броят на персонала на спецслужбите достига 2,140 милиона души, което е два пъти повече от личния състав на армията. Правоохранителните органи са „ориентирани“ към борба с опозицията, занимания с незаконен бизнес, рекет над предприемачите и превземане на фирми.

През 2001 г. беше приет и подписан от Путин закон, който разрешава в Русия да се внасят силно токсични ядрени отпадъци (отработено ядрено гориво). След приемането на този закон в Русия са докарани хиляди тонове отработено ядрено гориво от Полша, Сърбия, Казахстан, Чехия, Латвия, Виетнам и други страни…

Сега знаем отговора на въпроса: „Who is Mr. Putin?“ Путин – това е корупция, цензура, зависима от суровините Русия, социално неравенство, обезлюдяване.

Депутинизацията на Русия е единственият шанс да бъде изведена страната от задънената улица.“

Оригиналът на доклада може да се прочете тук.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.