България гори, българите са подпалвачи, а премиерът им пожарникар не може да ги спре

През уикенда изгоряха 3000 декара иглолистна гора в Родопите, община Банско. Пожара са го гасили 150 души и са успели да го “локализират”, засега. Защото пожарът продължава.

Край Панагюрище изгоряха 50 декара гори. Там са гасили огъня всички лесничеи от горските стопанства, плюс пожарникари и доброволци.

В община Петрич край македонската граница са изгорели към 500 декара треви и храсти.

Всичко това само през уикенда. А то е само част от горящите стърнища из страната. Преди две седмици през уикенда в България бяха регистрирани над 100 пожара, тръгнали от стърнища. Тогава 68-годишна жена загина в пожар, който сама е запалила в Родопите, край Смолян.

Този уикенд за най-големия пожар в Родопите още няма официално заключение каква е причината. Но не е от само себе си. Със сигурност някой пак е подпалил стърнище.

Във втория случай в Панагюрище местните съобщиха, че някой е подпалили треви и огънят влязъл в гората.

И с третия случай край Петрич пожарът е тръгнал от стърнища.

Дивашкият навик на българското население да пали стърнища може да доведе до невиждана катастрофа.

Поради глобалното затопляне на климата (то е факт, спорът е само какви са причините за него) по света възникват горски пожари и без някой да ги пали.

Миналата година през лятото лумнаха огньове в Русия, в горски райони източно от Москва, на много места, огромни огнища. Изгоряха няколко села, имаше жертви. Там лумнаха пожари и в тайгата, където не стъпва човешки крак. Това е един от ефектите на промените в климата.

Есента в Израел изгоряха 5 милиона дървета, близо една трета от горските площи на страната и загинаха 42 души.

През 2009 г. в Гърция имаше изгорени десетки квадратни километра гори, цели села бяха опустошени от пламъци.

Огънят пълзи навсякъде. Само в България местните си палят сами горите. Те всъщност палят стърнища, но близо е до ума, че горящите стърнища ще подпалят гората. Близо е до ума на кого? Очевидно не на средния българин.

През 2000 година и в България имаше големи пожари. Но страшното май тепърва иде. С това население от подпалвачи, българската територия е обречена.

На всичкото отгоре страната има за премиер пожарникар. В едно нещо да е специалист, а точно там да не може да се справи. Само трябва да се разчуе, че има десетина глобени по 500 лв. (колкото е глобата) за палене на стърнища.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.