Птица робот и летящ пингвин

Made in Germany

Германската компания „Festo“ е създала птица робот SmartBird, която напълно повтаря движенията на истинските птици. Може да каца и излита самостоятелно, без чужда помощ. Тя тежи 450 г и има размах на крилете почти 2 метра.
Това е поредно изобретение на компанията, след летящият пингвин AirPenguin и рибата Airacuda. Има и плуващ пингвин – AquaPenguin.

Крилата на птицата робот SmartBird са задвижвани от 4 серводвигателя, захранвани от двуклетъчна литиево-полимерна батерия (7.4 V, 450 mA). Тя захранва и контролера, чрез който се получават команди от дистанционно управление, което насочва полета на птицата.

Festo е основана през 1925 г. от Готлиб Щол и Алберт Фецер. В началото си компанията е произвеждала инструменти за дървообработка, а впоследствие се преориентира към решения за автоматизиране на индустрията. Виж festo.com.

Летящ пингвин

Плуващ пингвин

Снимка: festo.com
Видео & Музика
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.