Франсоаз Саган – един неясен профил

Франсоаз Саган

Тя иска въздух. Той иска нея. Жозе е омъжена за американеца Алън, красив, чаровен, богат и болезнено ревнив. След няколко години бурен брак в Щатите те се завръщат в Париж, но отношенията им са изострени до непоносимост.

И когато на светска вечеря се запознават с Джулиъс А. Крам, ексцентричен финансов магнат, който предлага на Жозе подкрепата си, тя вижда в него благороден закрилник. Джулиъс спасява Жозе от обсебващата любов и насилието на Алън, помага `и да се почувства независима, но безкористно ли е приятелството му? А междувременно се появява и обаятелният ветеринар Луи… „Един неясен профил” е осмият роман, който издателство „Фама“ представя от писателката, наричана „чаровно малко чудовище“, превърнала се в икона на френската литература.

След „Добър ден тъга”, „Обичате ли Брамс?“, „След месец, след година“, и още множество романи и сборници с разкази, белязани от неизменен успех, в които Франсоаз Саган все така обаятелно пресъздава картината на безделносладкия и бляскав парижки живот, където любовта е въздишка, която се разтваря във въздуха.
За Франсоаз Саган (1935 – 2004) французите казват, че пушела цигарата от двете страни. Световноизвестната френска писателка живее бурно и необуздано – написва книги, смятани за шедьоври, купува домове, скъпи автомобили и яхти, проиграва в казината огромни суми, обожава хазарта и високите скорости. Но така и никой не разбира защо нейните произведения са пронизани с тъга. Същата, която описва в първия си роман „Добър ден, тъга“.

Родена е в градчето Кажарк в Южна Франция на 21 юни 1935 г. в семейство на богат производител и светска лъвица. Получава традиционно за буржоазна Франция образование в католически колеж, а след завършването му постъпва във филологическия факултет на Сорбоната, където не се задържа дълго.

На един дъх, както и се четат романите й, за едно горещо лято Саган написва „Добър ден, тъга”. Франсоаз избира псевдонима Саган – от книгата на любимия й писател Марсел Пруст „По следите на изгубеното време“.

След излизането на книгата във Франция се разразява скандал. В романа на младата писателка за пръв път във френската проза почти на 50 страници е описано как младо момиче практически пред очите на баща си върти любов. За порядъчна католическа държава това е шок.

„Добър ден, тъга“ става световен бестселър. Става емблематичен за времето си предвестник на епохата на свободните нрави. Бунтовницата с момчешката си прическа „Бийтълс” бързо се превръща в икона на всички дързости: алкохол, наркотици, висока скорост, казино, дългове.

19-годишната французойка получава нечуван за онези времена хонорар – 100 млн. франка (около $100 000) пита баща си какво да прави с тези пари. „Трябва да ги похарчиш колкото е възможно по-бързо. На твоята възраст парите не носят щастие“. И тя изпълнява съвета му.

Пръска безразборно пачките за дизайнерски дрехи, купува си мощен „Ягуар”, почива в модни курорти, черпи приятели в най-елитните ресторанти на Париж. Става редовна посетителка на казината. Само за една нощ профуква 8 млн. тогавашни франка на зеленото сукно.

Саган има много приятели и любовни авантюри. По време на пътуването си в САЩ е в компанията на Труман Капоти и Ава Гарднър. Сред близките и са и емблематичните за 20-ти век Франсоа Митеран и Бриджит Бардо.

Героите на Саган се превръщат в символ на загубилите илюзиите си тийнейджъри от поколението на Селинджър. Тя създава десетки творби, много от които са филмирани. Джон Ъпдайк я описва така: „Смес от цинизъм, егоизъм, лиризъм, изразен със светска лекота, несъмнен талант, отсъствие на талант, на една крачка от гениалността, нахалница, случайно попаднала в литературата.”

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.