Редакторът на Биг Брадър: Всички медии манипулират, те са създадени за това

Победата на Христина не беше изненада, твърди Николай Николов

niki-nikolov-2.jpgНиколай Николов е завършил журналистика в Софийския университет. Главен редактор е на Биг Брадър от самото начало на шоуто. Той е част от екипа на компанията „СИА адвъртайзинг“, която е продуцент на Биг Брадър.
Преди да стане част от СИА, работи във в. „24 часа“, „Дарик“ радио, „Експрес“. Специализирал е в Германия.

– Как мина според вас вторият сезон на Вип Брадър?

– Чудесно, това беше най-успешният – като резултат и като рейтинг, от всички сезони на шоуто. В много малко държави по света се случва да бие „Мюзик Айдъл“. Като съдържание също беше добре. Въпреки че за екипа, който прави Биг Брадър, най-емоционален си остава Биг Брадър 2. Там беше най-интересно откъм емоции и съдържание.

– Защо не спечели Десислава или някоя ВИП-личност?

– Защото така решиха хората.

– Защо така решиха хората?

– Мога само да тълкувам техния избор. Първо – това, което се случи не е прецедент. В Англия, в предпоследния ВИП сезон, влезе обикновено момиче на име Шантел, което имаше тайна мисия да заблуждава останалите ВИП съквартиранти, сред които Денис Родман, и тя победи. В цял свят, когато има избор между обикновен човек или ВИП личност, зрителят чувства по-близък обикновения човек. За България, аз имам една теория, че това е някакъв вид наказателен вот. Хората по принцип са свикнали от ’89 година насам, да гласуват не „за“, а „против“. При политически избори винаги се избира по-малкото зло. Малко са хората, които принципно гласуват „за“. Другата причина може би е, че в къщата за известен период от време се случиха неща, които показаха, че някои хора малко са се самозабравили. Забравили са откъде са тръгнали. В същото време, извън къщата стана скандалът със Стоичков и неговите родители. Нещо, което е принципно типично за България – успелият човек трудно успява да удържи на изкушението и да не се самозабрави. И може би хората са гласували против това. Нямам представа.

– Екипът имаше ли концепция да покаже самозабравилите се „звезди“?

– ВИП сезоните по принцип се правят много по-различно от регулярните сезони. Първо времето е много по-кратко. Нямаше кога да чертаем толкова сюжетни линии, колкото се чертаят в един регулярен сезон. В Биг Брадър кастингът е много различен, срещаш се с много хора и се опитваш да намериш съдържание в тях. При ВИП сезона всичко е въпрос на уговорки. ВИП сезона е като селекция на един футболен отбор – ако си купиш добри играчи и имаш добър треньорски екип, сезонът ще е успешен. При ВИП няма кастинг, идва един човек, казва си условията, ние казваме „да“ или „не“, телевизията казва, дали може да отговори на условията му.
Във втория сезон на ВИП Брадър нямаше никакви сюжетни линии. На нас ни беше ясно, че при наличието на хора като Азис, Венета, Десислава, Катето Евро, без да има нищо, хората ще го гледат. Защото няма друг телевизионен формат въобще, който да позволява зрителите да навлизат толкова дълбоко в личния живот на известните хора.
Разликите между регулярния и ВИП сезон са големи – ВИП продължава 29-30 дена, защото е излишен първоначалният период на опознаване. Когато хората влизат във ВИП сезона, те се познават, срещали са се. Така обаче те по-бързо се изчерпват – 20 дни се равняват на 2 месеца на Биг Брадър.
Този път обаче искахме да вкараме обикновен човек и да видим как ще живее сред випо-овете, като Шантел в Англия. Когато Здравко предложи брак на Христина, при варианта тя да се съгласи, на нас чудесно ни се връзваше откъм съдържание. Първо имахме сватба – нещо, което не е правено досега, и второ – обикновеният човек, който влиза и реакцията на популярните.

– Защо Здравко и Христина? Заговори се за шуробаджанащина, заради това, че сте кръстник на детето им.

– То в България винаги е така. Аз имам една теория, която с всеки изминал ден се потвърждава. Хората, които говорят за шуробаджанащина са два типа. Едните са такива, които са принципно продукт на това нещо. Те си казват: „Щом аз го правя, значи всички го правят“. Спомнете си третия сезон на Биг Брадър – Пламен, който беше взел 5 хиляди лева. На следващия ден какво говореше: „Панайот е взел пари, за да ме провокира“. Тоест човек, който е извършил престъплението, говори, че другите също са го извършили.
Вторият тип хора, са такива, които никога не успяват. Те си казват: „След като той е успял, а аз не съм, значи със сигурност е връзкар“. И затова в България всичко е шуробаджанащина. Любо Пенев, когато ни класира за Световното с неговия пас към Емо Костадинов, беше много добър. Когато вкара автогол – стана чичовото. Въобще ние сме сме един отвратителен народ.
Прочетох много глупости. Хората разсъждават много наивно – бил съм направил аз така, че Христина да спечели, за да почивам в Приморско. Аз имам сериозна работа, плащат ми достатъчно големи пари и мога да си позволя да отида на почивка където и да е и да си я платя. Така че това са нелепи неща, които се говорят.

– Присъствието им в къщата подразни много хора, не само тези в Къщата, сигурно сте го предвидили.

– Напротив. Повечето хора са гласували за Христина. Всеки един участник има право да си види разпечатката от мобилния оператор. Ние нямаме мобилен оператор, не можем да управляваме есемес-ите, екипът ни получава данните от БТК, Вивател, Мтел и Глобул. Когато се видят резултатите се оказва, че много повече уникални номера са гласували за Христина, но с по-малко есемес-и. Когато беше последната елиминациия и бяха номинирани Десислава, Христина и Здравко, Христина беше с 8% негативен вот. Аз не мога да разбера какво е това учудване, че тя е спечелила, то беше ясно още на последната елиминация, когато Десислава не излезе, защото човекът, който нападаше Здравко беше Румен Луканов, който е водещ на СИА (б. р. – продуцентската агенция, която прави шоуто). Най-яростно нападаният човек беше Здравко и то от човек на СИА. Защо тогава Здравко не се разсърди и каже: „Вие нарочно ме прецакахте, като пратихте най-якия си водещ, за да говори срещу мен и той ме изгони“. Защото Десислава реално не победи Здравко, а Луканов победи Здравко. Аз даже се учудих, че разликата на финала между Христина и Десислава беше толкова малка. За Десислава е било гласувано от много по-малко уникални номера,но с много повече есемес-и. Но тук говорим за друг тип хора – фенове, щабове. Не смятам, че толкова много хора са се подразнили. И мен ме е яд, че ни управлява коалици, включваща БСП и ДПС, само че болшинството е избрало това. Който и да стане победител в Биг Брадър, не само у нас, има недоволни. Говорил съм по тази тема и с екипа на Биг Брадър в Англия, те вече са свикнали с това. А ако беше победила Венета, какво щеше да се говори? Тишо, ако беше победил?

– Имаше ли кадри, които са компрометирали Христина и не са били излъчвани?

– И това го чух. Има разбира се кадри, които не са били показвани, защото няма как 24 часа да се покажат в 45 минути. Направи се проверка в Нова телевизия, която за пореден път установи, че няма такова нещо. Това, което чух е, че Христина се била напивала, пребивала детето си – такива неща не били показвани. Всяка една секунда е описана в Нова телевизия. Ако някой смята така, достъпът до кадрите е възможен и досега да ни съди до дупка. Защо никой не го направи?
Най-лесно е човек да се оплаква и да говори: „Аз съм прецакан, аз съм жертва“. В 90% от случаите във ВИП Брадър, когато някой от участниците излезе, започва да се оправдава, че вотът е манипулиран, аз съм го представял в лоша светлина. Светлана миналата година като излезе навсякъде бълваше, че ние сме я представили като лоша майка. Че те всички в Къщата говореха това нещо, не съм им сложил аз тези думи в устата. В последния сезон всички до един говореха, че Христина е най-добрата майка с дете, влизала в Къщата, сред Виолета Здравкова и Светлана.
Най-лесното е да се търсят оправдания за това, че Христина е спечелила. Първо се говори за манипулиране на вота, второто е : „Николов е скрил кадри, защото е кръстник на това дете“. Ако беше някаква тайна, ако имаше сценарий, никой нямаше да разбере, че аз съм кръстник. Нова телевизия излъчи кръщенето, имаше статии във вестниците и никой не го е крил това.
Първоначално идеята на този сезон беше да направим „Ол старс“ („Всички звезди“) – най-интересните съквартиранти да влязат отново в Къщата. Правено е в Белгия в Щатите, но от Ендемол (б. р. – компанията, която дава лиценза на Биг Брадър) ни казаха, че не е имало голям успех. Ние решихме да го сменим. В този момент видяхме Азис и Китаеца при Крум Савов, говорихме с него, той каза: „Ако ми предложите такива и такива пари, ще вляза“. Ние се срещнахме с него по време на снимките на „Стани богат“, когато се снимаха предаванията за 14 февруари и говорихме. Решихме да направим сезон на двойките и предложихме на Венета и Тишо – нормална двойка, с доминираща женска роля. След това получихме информация за женска гей-двойка, които бяха интересни, но впоследствие не се получи. Здравко го мислехме за варианта „Ол старс“, дойде обаче вариантът с Христина и сватбата. Търсихме още двойки, но не ни се получи и решихме да го направим 50:50.

– По-рано казахте, че във Втория сезон на ВИП Брадър ще видим хора, които са фактор. Какъв фактор бяха Здравко и Христина?

– Да, фактори в своята сфера. Здравко е най-категоричният победител в Биг Брадър. За него са гласували над 600 хиляди души. С толкова ставаш трета сила в парламента. Христина не е никакъв фактор, тя влезе като неговата половинка. Какъв е Китаеца обаче? Защо никой не каза за него това?

– Защото са в една среда?

– Защото са в един кръг. Защото в България е важно на кого си син, на кого си дъщеря, с кого си гадже, с кого спиш и това е фактор за успяване в живота. Ставаш мис, защото спиш с еди кого си, това е. За това никой не казваше нищо за Китаеца, защото той е гадже на Азис. Иначе Китаеца и Христина, поставени един до друг, са една категория – най-обикновени хора. Христина обаче е със Здравко, а Китаеца е с Азис.

– Телевизията средство за манипулация ли е?

– За мен телевизията е средство за забавление. Като една трибуна, ако искаш да направиш нещо, което да стигне до повече хора и е важно за тях, ти трябва да го опаковаш така, че на хората да им е интересно. Да вземем „Великите Българи“ – защо за Васил Левски гласуваха 30 хиляди, а за Христина – 200 хиляди. Защото опаковката на „Великите Българи“ беше скучна и никой не иска да го гледа. Иначе, че манипулира – да. Всяка медия манипулира и радиата, и телевизиите, и вестниците, те са създадени за това.

– В концепцията на Биг Брадър заложена ли е манипулацията?

– Всичко е един вид манипулация, защото едни хора влизат в абсолютно нереална среда. Разбира се, че има манипулация в това. Това е изкуствена среда, в която нищо не зависи от тях, има един човек, който ръководи живота им.

– Говорите за хората вътре, а за тези, които са отвън – зрителите?

– Ние се опитваме да направим предаване, което да е интересно за хората. Не смятам, че манипулация е точната дума, тъй като ние се опитваме да направим предаването такова, че да бъде интересно на хората. За какво ни е на нас да правим някого победител? В началото имаше теория, че налагаме някого за победител, защото след това ще изкарваме пари от него като рекламни договори. Не става, в България няма пазар. Кой от интересните участници в регулярните сезони е успял да си продаде славата – никой. Единственият човек, който виждаме често, е Зара. Тя води едно късно предаване и получава мизерни пари. Хората, които ни обвиняват за подобни неща, поне логически да се опитват да си обясняват нещата.
Абсолютно ни е все едно кой ще бъде победителят. Ние трябва да направим едно предаване и през времето на излъчването му да бъде номер едно. Това е нашата задача. Несериозно звучи да се наеме един екип от 300 души, само и само да направя Христина, Драган или друг победител. Несериозно е, наивно е, когато в днешно време говорим за сериозен бизнес.

– Ще има ли следващ сезон?

– Това го решава Нова телевизя. Разбира се, че ще има. Това предаване промени не само Нова телевизия, но телевизията в България въобще. Ако не беше това предаване, сигурно в праймтайм-а още щяхме да гледаме „Риск печели, риск губи“. Това предаване накара бТВ да се промени, беше като новото раждане на телевизията. За Нова тв се говори основно, когато има Биг Брадър. Така че не виждам защо да няма. Имаше слухове, че никой няма да иска да участва, след първия сезон на ВИП Брадър. Говореше се, че това ще е краят на кариерата на Райна и Галя от „Каризма“. Видя се, че е точно обратното. Азис, колкото и да е номер едно в областта си, той е такава звезда, каквато е в момента, никога не е бил. Десислава отнова стана звезда, има повече участия. Венета Райкова, която реши, че животът й е съсипан, прави резултати, каквито предаването й не е правило досега. А и ВИП Брадър е бизнес и за тези, които участват в него.

– Ники Кънчев ли ще бъде водещ на следващия сезон?

– Няма причина да го сменяме, за мен той е най-добрият водещ в България. Тази година няма да има Биг Брадър, това го обявихме отдавна, защото трябва да се строи нова къща. Докато дойде време за нов сезон на ВИП или Биг Брадър има време. Това, което искам да променим обаче е името на ВИП Брадър, защото в България сме буквалисти. Всеки път тези разговори – този вип ли е, онзи вип ли е…

– Ти си изпълнителен продуцент на „Стани богат“. Ще се върне ли играта на екран?

– Това е решение на телевизията, има такива разговори. Новата игра „Един срещу всички“ върви много добре. Има идея половин година да върви едната, другата половина – другата.

Арт & ШоуИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.