В Германия се наяждаш за по-малко пари, отколкото в България

В германски супермаркет се намират до 300 вида хляб. Снимка: Дойче Веле/ДПА

Германските супермаркети продължават да свалят цените. Докато експерти смятат, че това ще намали качеството, потребителите потриват доволно ръце. Сега ще ви докажем, че германската храна е по-евтина от българската, пише Йорданка Йорданова на сайта на „Дойче Веле“.

Вече повече от година супермаркетите в Германия водят тежка „ценова битка“. И докато за 2009 те намалиха цените си общо 12 пъти, за 2010, само до този месец, те вече за четвърти път обявяват понижаване на цените. Според експертите причината за надпреварата е жестоката конкуренция между вериги като Алди, Нето и Лидъл.

Хляб за по-малко от левче

От ожесточената ценова битка със сигурност печелят германските потребители, които и без друго са далеч по-облекчени в разходите си за хранителни продукти в сравнение с гражданите на други европейски държави, включително българите. Статистиката сочи, че разходите за храна представляват съвсем малка част от ежедневните разходи на германците – нещо, с което другите европейци не могат да се похвалят.

Въпреки че някои експерти сигнализират, че ниските цени ще се отразят зле на качеството и разнообразието на храните, подобни последствия все още не се забелязват. Германия си остава лидер в производството на хляб – предлагат се над 300 вида, а тестените изделия наброяват около 1 200. Най-евтино в супермаркетите може да се закупи франзела – за 0,35 евро. Цените на хлебните изделия в Алди напр. достигат до 1,05 евро, колкото струва пълнозърнест диетичен хляб.

Асортиментът на маргарините също е доста богат, а спектърът на цените е от 0,39 до 1,79 евро. Откъм мазнини за готвене на германския пазар може да се намери както обикновено слънчогледово олио за 0,99 евро, така и придобилото изключителна популярност напоследък олио от рапица, което струва около 1,79 евро. Зехтинът е малко по-скъп – цената му достига до 2,59 евро.

Колички на супермаркета „Алди“. Снимка: Дойче Веле/ДПА

Пълен хладилник срещу малко пари

За килограм захар германският потребител брои около 0,69 евро, а килограм брашно супермаркетите предлагат на цена от 0,25 до 0,65 евро. В зависимост от вида килограм ориз може да се намери на цена от 0,89 евро до 1,39 – за ориз тип басмати. 600 грама кисело мляко пък могат да се купят за 0,55 евро.

При такива цени потребителската кошница на германците едва ли ще остане празна. Експерти обаче предупреждават, че политиката на намаляване на цените несъмнено ще се отрази негативно върху цялата верига на производство и предлагане на хранителни продукти – от земеделците до търговците на дребно.

От сайта на „Дойче Веле“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.