Клептокрация 2. Наш Митко срещу литовеца Денис

Продължение – виж „Клептокрация 1. В битка за собственост чрез съда и медиите…

Тримата собственици на „Петрол холдинг“ отляво надясно – Митко Събев (47,5%), Денис Ершов (47,5%) и Александър Мелник (5%). Снимки: Булфото

Фактите в следващите истории са известни, извлечени от документи, официални изявления и интервюта, потвърдени многократно, повечето са съобщавани на парче в медиите и за тях има съдебни решения. Но… някак премълчавани без коментар в същите тези медии. И така в обществото, чрез медийна подкрепа, с ореол на почтеност и бизнеселит се сдобива клептокрацията… Нека читателят си прави сам изводите, аз само поставям по някой акцент тук и там.

Как наш Митко се бъзика с другите двама акционери в “Петрол холдинг”

От месеци насам медиите се изпълват с новини от сблъсъка между собствениците на “Петрол холдинг” Денис Ершов (47,5%), Александър Мелник (5%) от една страна и Митко Събев (47,5%) от друга.

Битката се води в прокуратурата, съда, агенцията по вписване и др., но главно в медиите. Неотдавна имаше скандал в централата на холдинга в София, когато старата охрана не пуснала новата охрана, дошла и полиция… Това във вестниците на Делян Пеевски беше представено така, че Алексей Петров превземал “Петрол холдинг”, негова била охранителната фирма. Колко е сладко да се пишеш жертва на мутрата Петров. И да си обжалваш в съда, горивата и парите да си текат, докато съдът се бави и се мъчи да разбере в какво точно са го забъркали…

Вестник “Капитал” мъдро се дистанцира от спора, като пише, че “Кой е крив и кой е прав е трудно да се прецени … И двете спорещи страни публично си контактуват единствено чрез подадени за вписване в Търговския регистър документи, изпълнени с взаимни обвинения за фалшифициране.”

Но, ако погледне човек тези документи, по точно исканията, ще види, че прекараният е по-скоро Денис Ершов, а не Митко Събев. И руснакът е дошъл в България да си спасява кокала, който му се изплъзва от устата.

Откъде може да се направи този извод? Ершов протестира и внася документи в прокуратурата, съда, агенцията по вписвания по един основен въпрос – научил е с около година закъснение, че е променен уставът на холдинга му. Много важна промяна – решения могат да се взимат само с гласовете на 2/3 от акционерите. Какво значи това? Собствениците са трима – Ершов 47,5%, Събев 47,5% и Мелник 5%. Тоест по стария устав решения могат да се взимат например с мнозинството на двамата руснаци. А с новия устав вече могат да решават само тримата съсобственици, тъй като никой няма 2/3 от гласовете при взимането на решения на акционерите. Защо му е на Ершов да се променя така устава, че да се взимат решения с 2/3 от гласовете? Нещо като патова ситуация – ако съдружниците имат различни решения по един или друг въпрос, без съгласието на тримата, да не може да се вземе нито едно решение.

Ершов, както е известно, живееше в чужбина и рядко идваше тук. През 2000 г., по време на правителството на Костов, беше изгонен от страната като мафиот, заедно с Майкъл Чорни. После съдът отмени тази забрана и му разреши да се връща.

Митко Събев получава подарък икона като бос на футболния клуб „Черноморец“. Снимка: Булфото

Ершов оспорва промяната в устава на “Петрол холдинг”, която е гласувана на общо събрание декември 2009 г., без той да е присъствал. За нея според документите е гласувал и се е подписал другият съдружник Александър Мелник с 5-те процента. Той в протокола е вписан като представляващ Ершов и се е подписал и за него за това решение. Тоест решението е взето единодушно.

Да, но днес и Мелник, и Ершов твърдят в документи пред агенцията по вписванията, съда и т. н., че това решение е взето без Събев да уведоми съдружниците си. Тоест, без да е казано направо, това е обвинение във фалшификация на подписи и протоколи от фирмено събрание.

Ти после ходи го съди…; Фенове се радват, че е прецакан руският мафиот

Изглежда абсурдно живеещият в Монако Ершов да изпрати пълномощника си Мелник да подпише такова решение, което връзва и на двамата ръцете при вземане на решения в “Петрол холдинг”. Но според Събев такова събрание и гласуване се е състояло и уставът е променен, подписан, вписан, вчесан и т. н. всички юридически екстри. Вероятно спорът ще се проточи с експертизи за фалшиви подписи и докато приключи – кой каквото откъртил от “Петрол холдинг”… Както подсказват скандалите, шефове в различните фирми на холдинга са близки до Събев.

Впрочем обвиненията на Ершов са, че дружеството е ощетено със 150 млн. лв. при борсови операции, че са прехвърлени дейности към други фирми на занижени цени, с което пак е ощетено. Но това са подробности, акционерите да си се оправят.

Февруари тази година Ершов и Мелник свикват общо събрание, взимат съответните решения да освободят Митко като директор, но той остава акционер. Митко обаче не се дава, оспорва в съда решенията, не бил уведомен и т. н. Варненският съд е уважил жалбата, има обжалване и …спорът няма скоро да приключи, като се има предвид бавната съдебна и др. администрация в България.

Последно преди седмица Софийския апелативен съд възстанови на работа уволнените от Ершов трима шефове в холдинга, близки до Събев. И докато акционерите на върха спорят, шефовете се разпореждат с всичко.

От цялата история до тук читателят трябва да запомни две неща. Първо, факторът време, докато текат съдебни спорове. Близо е до ума за кого работи той. Второ – Митко е съдружник наравно с Ершов в най-голямата фирма за търговия с петрол в България, която има още куп дъщерни фирми, недвижими имоти, авиокомпания “Еър Лазур”, футболен клуб “Черноморец” и др. А първоначално е бил само дребен съдружник на Ершов. И сега – обвинения, съд… А по повод конфликта жълти медии пускат клюки, че двамата – Събев и Ершов – взаимно са „се поръчали“, тоест ще се убиват един друг…

Някои пък се радват – “Айде, прецакаха руския мафиот” и т. н. Добре, ами на наш Митко да се радваме ли? За какво? Със сигурност някои щяха да злорадстват, ако на мястото на Ершов беше и някой американец или германец.
Иди после, че прави бизнес в такава държава…

Впрочем Петя Славова е тази, която свързва Ершов със своя тогавашен другар в живота Митко. Затова, ето следваща история, случила се години по-рано.

(Следва – “Как Митко и Петя лапнаха банка с помощта на БНБ”)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.