3. Как Митко и Петя лапнаха банка с помощта на БНБ

Продължение, виж 2. Наш Митко срещу литовеца Денис

Митко Събев и Петя Славова. Снимка: Булфото

В следващите редове не е толкова важна ролята на Петя Славова и Митко Събев, а на БНБ – независима държавна институция, в която на практика всички шефове се назначават с протекции от политически кръгове и обикновено постовете на подуправители се разпределят между основните партии.

Ако читателите си спомнят, когато сегашното правителство дойде на власт, поиска да смени новоизбрания от предишния парламент управител Иван Искров – човек на НДСВ, избран в парламента от тройната коалиция, но с подуправители, посочени от БСП. След около един месец напрежение Искров беше оставен на поста с неясни задкулисни пазарлъци.

Първо той подаде оставка под натиск на правителството, а после мнозинството на Бойко Борисов в парламента с гласуване го остави на поста. Но ГЕРБ махна единия подуправител на БНБ само два месеца след като беше избран и го смени с 38-годишния Калин Христов. Какви са били пазарлъците да остане Искров, не се знае, но нещо е клекнал на ГЕРБ.

Читателят трябва да е наясно, че щом става дума за БНБ, става дума за пари. БНБ е тази, която контролира банките. БНБ може да оказва натиск върху тях, може да прикрива нарушенията им (а много от тях имат нарушения, които се прикриват пред обществото). БНБ има право да вкара квестори във всяка банка, да я управлява и, ако трябва, да я обяви в ликвидация.

В ликвидацията БНБ има много опит при фалитите през 1996-1997 г. Точно тогава се случва следващата история. Сегашното ръководство на БНБ няма отношение към нея, въпреки че и сега там има хора, които тогава са работили в БНБ. Но сегашното ръководство има отношение към следващи дела на Петя.

Генерал о. р. Любен Гоцев става банкер

През 1995 г. о. р. генерал от ДС на МВР Любен Гоцев скъсва отношения с петролната фирма, в която е бил на хранилка като консултант и приема поканата на шефа на Международната ортодоксална банка “Св. Никола” да работи в нея. На Гоцев, бивш дипломат, “разузнавач”, който после е бил зам.-министър и на вътрешните, и на външните работи, му се носи незаслужена слава на сив кардинал, човек който дърпа конците. Всъщност той е едно от главните ментета на прехода, който се оказва обикновен шмекер (e-vestnik ще пише за него допълнително).

Поради ореола му хора от бизнеса го ухажват, използват като консултант и канят на работа, за да видят след това, че е пълен фалшификат и да си изпатят от него. Така Гоцев е поканен в Международната ортодоксална банка “Св. Никола” от Цветан Начев, неин създател, основен собственик и шеф. Нейното създаване, за което са се подписали 12 владици (без да участват с пари, а само с благословия), и по-нататъшната й съдба, са тема за филм и дори за сапунен сериал.

Пенсионираният генерал от ДС Любен Гоцев, бивш зам.-министър на вътрешните и на външните работи, заедно с Петя Славова на парти. Снимка: Булфото

Както е ортодоксална и международна, така й се носи славата на банка на Държавна сигурност. И една от причините за това е именно генералът Любен Гоцев. Той цъфва в банката като консултант една година, след като тя е взела лиценз и работи. И въпросният Начев дори го прави акционер с 5% от капитала – защо и с какви уговорки и обещания, не е ясно. Но цяла година Гоцев не участва в управлението на банката, взима си заплатата от 2000 долара, и от време на време пита Цветан Начев дали иска да го запознае с този или онзи бизнесмен, или с Младен Михалев – Маджо и др.

Освен Гоцев, консултант на банката е и о. р. генерал Владимир Тодоров, бивш шеф на Първо главно управление на ДС на МВР – негов колега от службите. След години Цветан Начев разказва пред журналисти, че тия двамата, започнали да разпространяват слухове, че банката е тяхна (“Любен Гоцев – човекът в сянка”, изд. “Милениум”, Зоя Димитрова). Дори Тодоров казвал – “Какъв е проблемът, Цветан Начев ще го сменим.” Шега-майтап, но това става.

Петя и Митко влизат като троянски магарета в Ортодоксалната банка “Св. Никола”

През 1996 г., както е известно, банките започват да се клатят и да падат като плочки от домино. И Международната ортодоксална банка има проблеми и нужда от капитали. Любен Гоцев води при Цветан Начев Петя Славова и Митко Събев, съдружници от Варна, и гарантира за тях (Славова е родена в Стара Загора, завършва икономическия във Варна). Двамата живеят на съпружески начала. Митко се занимава с търговията с петрол, Петя – с недвижими имоти по морето и др. Отначало са имали студентска кооперация (който помни по онова време какъв внос за милиони въртяха такива кооперации, освободени от разни такси), после основали обща фирма – „Феста“.

В техните начинания се включва руският новоизлюпен милионер Денис Ершов, с когото се запознава Петя. Основават „Нафтекс“, в който „Феста“ е с 25% участие. Петролната фирма и капиталите на Ершов се вливат в един голям “Феста холдинг”, в който Петя и Митко като физически лица в един момент имат само по 1% (днес “Феста холдинг” е собственост на Петя Славова).

Двамата уреждат “Феста” да отпусне краткосрочен кредит от 80 млн. лв. на банката. Банката обаче не може да го върне и през пролетта на 1997 г. невърнатият кредит е преобразуван като акционерно участие в банката – Петя с 1%, Митко с 1%, “Феста” с 5% и “Юкос петролеум” с 5%. Човек може да предположи, че парите са на Денис Ершов, а не са наследство от бабата на Петя и дядото на Митко. Но тези проценти и множество фирми нямат толкова значение. По-важни са действията.

Новите акционери правят Любен Гоцев член на надзорния съвет на банката и техен представител. Петя Славова влиза в управителния съвет на банката. Митко също влиза в надзора като представител на “Юкос”. Освен тях има още трима членове в надзора. Започва напрежение и скандали между стари и нови акционери – пари на банката изчезват, двете страни взаимно се обвиняват. Започват разни операции на новите акционери, за да завладеят банката.

Новите акционери се опитват да махнат Цветан Начев от поста изпълнителен директор, но не им достигат подписи на шефовете на надзора.
Ето какво разказва тогавашният председател на надзорния съвет на банката Стоян Мишев в книгата „Любен Гоцев – Човекът в сянка“ (изд. „Милениум“, 2010 г. С., З. Димитрова): „Любен Гоцев имаше силен нюх. Той се залепи до богатите хора – Митко Събев и Петя Славова. Неговото раболепие стигаше до крайност… Когато стана скандалът, Петя Славова искаше да подпиша един документ с ужасно стара дата. Върху него имаше един единствен подпис – на Любен Гоцев. „Аз съм 1500 пъти по-беден от теб – й казах – но не мога да си предам приятелите“. Но се оказва, че няма и нужда.

Цветан Начев насрочва общо събрание през февруари 1998 г. Но седмица преди това в банката влизат квестори на БНБ, повикани от Петя и Митко. Как и защо е уредено това – не е ясно. На Митко и Петя не им стигат два подписа в надзорния съвет да махнат Цветан Начев. Само Любен Гоцев и Митко са се подписали. А трябват 4 подписа. Вместо това, квесторите на БНБ (!) свикват общо събрание, на което уволняват Цветан Начев като главен изпълнителен директор. Той обжалва в съда, печели делото в Софийски градски съд, неговите съперници също обжалват. След 2 години Начев печели отново в Апелативния съд, те пак обжалват.

Накрая през 2002 г. той печели окончателно във Върховния касационен съд. Той се произнася, че решението на общото събрание е нищожно и е взето от квестори, които нямат нищо общо с акционерите. Но… минали са четири години. Нека читателят запомни този детайл – факторът време в акционерните спорове на Петя и Митко е от съществено значение…

И „Ипон“ на Бойко Борисов се намесва…

Съдебното решение обаче не означава, че банката се връща на Цветан Начев. Тя вече отдавна се казва “Нефтинвест банк” и същата година се преименува на „Инвест банк“. При опит със съдебното решение и съдия изпълнител Начев да влезе в банката като директор, той е изгонен от охранителите на фирма “Ипон”. Да, същата фирма, която е на Бойко Борисов и от която той официално се оттегля, като става главен секретар на МВР. Банката на Митко и Петя вика отново квестори от “Банков надзор” на БНБ, да помогнат в изгонването на Начев.

Ако трябва да се прави сравнение със сега, жълтите и полужълтите вестниците тогава можеха да напишат: „Бойко Борисов завзема банка“ – както сега пишат нещо подобно за Алексей Петров, че завземал „Петрол холдинг“ (охранителната фирма била негова). Но никой не отбелязва този детайл.

Както и да е, сагата, която се е влачила години наред по всички инстанции, завършва с победа на Петя и Митко, въпреки съдебните решения, които не са в тяхна полза. Та чак през 2009 г. има още едно решение на Софийски градски съд, свързано с банката, пак в полза на Начев. Но той вече е аут, банката днес е на Петя. Те се разделя с Митко в бизнеса, взима банката и „Феста холдинг“, той остава в „Петрол“, който има и друга банка. И така през 2002 г. банката, основана с подписите на владиците и забъркана с маята на ДС, се прекръства от „Нефтинвест банк“ на „Инвест банк“.

Тук има едно важно питане – защо БНБ с нейния “Банков надзор” така щедро оказва съдействие? Заради черните очи на Митко и сивите на Петя? Няма точен отговор. Никой не може да отговори, само може да се предполага. Но в случая БНБ първо погазва законите, после не изпълнява съдебни решения. Това няма да е първият случай, когато става дума за тази банка.

Между БНБ и банката на Петя по нататък ще се установят едни топли дружески отношения.

(Следва)

Клептокрация 4. Може ли банка да ти открадне парите от сметката? Да, в “Инвест банк” изчезват милиони

Клептокрация 5. Петя Славова – от кориците на списанията до кражбите в банката й

Клептокрация 6. Швейцария не е България, защото няма банки с шефове като Петя Славова и Иван Искров

виж още:


Клептокрация 2. Наш Митко срещу литовеца Денис

Клептокрация 1. В битка за собственост чрез съда и медиите

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.