Руски експерти: Фукушима не е Чернобил, но може да е по-опасна

Медицински персонал проверява майка с дете за радиация в селото Кавамата, префектура Фукушима. Снимки: ЕПА/АП/БТА

„Фукушима“ бе официално приравнена с Чернобил. Това следва от решението на японската агенция за ядрена безопасност да повиши с цели два пункта нивото на заплахите, съдадени и създавани от повредената АЕЦ, пише „Росийская газета“.

Вчера Япония повиши нивото на ядрената авария в АЕЦ „Фукушима-1“ до максималната седма степен по Международна скала на ядрените събития, използвана от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). Досега единствената ядрена авария в света от седма степен по МСЯС е тази в Чернобил през 1986 г.

Руски експерти обръщат внимание, че в Япония – и най-вече между регулативните и надзорните органи, липсва единство по преценката на събитията в авариралата централа, посочва „Росийская газета“. Официозът напомня и разногласията в оценките за радиоактивното замърсяване между поканените специалисти от МААЕ и японските.

Според автора, японските учени и лекари имат всички основания да се опират на собствения си опит след повече от половин век работа с пострадалите от радиация при атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки. Японските власти твърдят, че аварията във „Фукушима- 1“ в никой случай не бива да бъде сравнявана с експлозията в съветската централа през 1986 г. Руските атомни експерти също не са склонни да раздухват паника, отбелязва „Новие известия“.

Според специалист от „Росатом“, цитиран в материала, японците просто се презастраховат, повишавайки нивото на опасност до седма степен. Подценили първоначално аварията, те са дали съществено занижена оценка, а сега махалото явно се е люшнало в обратна посока – към завишена оценка, смята той.

Японският надзорен орган „се опитва да придаде на аварията свръхголям мащаб“, коментира друг руски експерт пред „РБК дейли“. По думите му, „това е класически пример за некомпетентност на висшето ръководство на компанията оператор на централата ТЕПКО и на регулативните органи, също и за измама от страна на властите“.

Сам по себе си обемът на изхвърлените радионуклеиди не е показател за радиологичните последици. Такива са дозите, получени от населението, изтъква трети руски учен, говорил пред „Комерсант“. Повечето от радиацията, излязла извън реакторите, е концентрирана в сградата на самата централа. На територията отвън и по-нататък са изхвърлени „към сто пъти“ по-малко радиоактивни изотопи, смята ядреният физик.

Сравнение между „Фукушима 1“ и Чернобил не може да има поради различията в реакторите и хода на авариите, но разликите свършват дотук, заявява обаче руски икономист от бранша пред „Независимая газета“.

В атмосферата продължава да попада радиация и не е изключено, че по общо въздействие върху околната среда японската авария може дори да надхвърли Чернобил, предупреждава източникът на вестника. Има риск общият обем на изхвърлените радиоизотопи да надхвърли чернобилския, признал вчера според изданието и Джуничи Мацумото от ТЕПКО.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.