Египтяните ликуват за ареста на Мубарак

ДПА

Последното обръщение на Хосни Мубарак. Снимка: от тв екрана

Египет осъмна с новината, че срещу бившия президент е издадена заповед за арест – нещо, което милиони египтяни смятаха доскоро за невъзможно. „Това не е за вярване! Ще нарека лъжец всеки, който ми каже, че вярва на това“, казва Науара Негм, дъщеря на известния египетски народен поет и „посланик“ на бедните Ахмед Фуад Негм, във връзка със съобщенията, че Хосни Мубарак може да бъде съден за корупция.

Синовете на Мубарак, Гамал и Аля, също бяха слисани, когато узнаха, че ги изпращат в каирския затвор Тора. В Тора братя Мубарак се присъединиха към все по-многолюдна група политици и бизнесмени, арестувани непосредствено след бунта. Телефоните и портфейлите на Гамал и Аля бяха конфискувани, а египетските държавни медии съобщиха, че двамата отказали раздаваната в затвора закуска и вместо нея поискали бутилка вода.

Пред държавния уебсайт „Ахрам онлайн“ източник от затвора казал, че двамата братя пристигнали небръснати и облечени в бели анцузи. „Гамал не изглеждаше като онзи Гамал, когото сме виждали по телевизията. Той изобщо не може да повярва, че му се случва такова нещо“, казва очевидецът пред сайта.

Само три дни преди вчерашните събития бившият президент заплаши да съди всеки, който се опита да очерни името на семейството му. Той отрече и обвиненията в корупция. „Не притежавам никакви сметки или авоари извън Египет“, заяви Мубарак. „Египетският народ трябва да знае, че бившият му президент има сметки в една-единствена египетска банка“.

В. „Вашингтон пост“ обаче наскоро цитира доклад от 12 страници на държавното обвинение, в който се изказва предположение, че семейство Мубарак са присвоили над 700 милиарда долара – много повече, отколкото се смяташе първоначално. Ако това се окаже истина, Мубарак ще е вторият най-богат човек в света според онлайн изданието на сп. „Форбс“.

Вестта за заповедта за арест срещу него и задържането на двамата му синове бе посрещната с озадаченост, смайване и ликуване – хората се приветстваха и поздравяваха един друг. „Много съм щастлив, защото това показва, че на всеки тиранин му идва края. Чувствам, че сега в страната има правосъдие“, казва каирският шофьор Мохамад Ауад. Ликуването обаче бързо придоби горчив привкус. „Искам да видя как екзекутират Мубарак на площад „Тахрир“, казва Ауад.

Гневът на много египтяни срещу Мубарак е израз на трупана с години болка и ярост срещу управление, което според милиони граждани е било загрижено повече за джобовете си, отколкото за своя народ. Съобщенията за богатството на Мубарак засегнаха чувствителна струна, при положение, че 40 процента от населението живее на или под границата на бедността.

„Защо те са богати, а ние бедни? Защо те имат земя и пари, а ние трябва да се ровим за коричка хляб? Защо те карат мерцедеси, а ние пътуваме с автобуса?“ попита един човек, в отговор на новината, че Мубарак е заплашен от арест.

Осемдесет и две годишният Мубарак сега е в болница на разположения на Червено море курорт Шарм ел Шейх – под домашен арест в просторното си имение след 18-дневните бунтове, довели до свалянето му на 11 февруари.
В този град Мубарак в течение на 30 години се е срещал с куп дипломати от цял свят по време на неизброими конференции на високо равнище – от срещи на върха на Африканския съюз до водени с посредничеството на Египет израелско-палестински преговори – събития, при които Мубарак смяташе себе си и Египет за ключов фактор.

На табела до един военен клуб край основен път в Кайро преди пишеше: „Мубарак е Египет и Египет е Мубарак“. Табелата, която бе премахната заедно със стотиците пропагандни портрети на Мубарак след вълненията, дълго символизираше статута на недосегаемост, с който се ползваше бившият президент. Мубарак, за когото се знаеше, че е един от най-строго охраняваните президенти в света, често блокираше движението в Кайро за часове преди и след преминаването на кортежа му.

Съпругата на Мубарак, Сюзан, която също е разследвана за злоупотреба с държавни средства, прекръсти на себе си почти всеки важен обект в родния си град Миния в Южен Египет. Името „Сюзан Мубарак“ носят библиотека, пътен възел, улица, парк и училище.

И все пак, след толкова много години на кормилото на властта, не всички египтяни се радват, че семейство Мубарак е свалено от върха и низвергнато.
„Към всички онези, които зачитат човешките права: вдигнете се, за да спасим човека, който служи на страната си 62 години и чието смъртоносно заболяване е достатъчно, за да го убие“, писа група почитатели на Мубарак в интернет.
По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.