Защо в България е по-скъпо?

Закриха неотдавна едно ресторантче, малко, с вегетариански и екзотични ястия. Няма много такива в България. Питам собственика – защо, какво става? Отказахме да плащаме рекет, вика. Плащали по 900 лв. на месец на някакви – мутри ли, какви, не е ясно. Такава била “уговорката” като взели под наем къщата.
И какво станало след отказа? Дошли да бият, да чупят? Не. Дошли хора от общината и казали – тук по норматив не може да има ресторант, не са спазени изисквания, трябва да се преустрои. Дошъл наемодателят с искане да развали договора, натиснали го.
Сега няма ресторантче. Ще дойде друг, да направи ресторант с меню като на “Балкантурист” при Тодор Живков.
А онзи, с екзотичното ресторантче, вика – не съм свикнал, живял съм 10 години в Израел, там няма корупция на такова равнище.
Тук има. Дали това е дреболия? Може би 1000 заведения в София плащат някъде на някого рекет – по 200, 500 или 1000 лв. на месец. Идва на определения ден невзрачен човечец, получава плик, като във филмите, поглежда вътре, пожелава приятен ден и си отива. По незнайни пътеки текат потоци от пари, на свой ред корумпират общински чиновници, администрация. Това си е част от кръвоносната система на икономиката. И се калкулира в цените на стоки, услуги.
Хората у нас не знаят, но храните в Германия и САЩ, примерно, са по-евтини от България. Има и по-скъпи неща от тук, но ако избираш откъде да пазаруваш, там е по-евтино. В най-обикновен супермаркет там ще намериш стоки на по-ниска цена. Тук цените са надути от цяла банда паразити по хранителната верига – прекупвачи, комисионери, рекетьори. И всеки иска да печели по много без да работи, само от комисиони – характерно за трудолюбивия българин. Така надуват цените на доматите, на черешите и т. н. производителят получава стотинки. И спира да произвежда. Български ябълки, например, вече няма, само вносни.
Стоките по “Витошка” са по-скъпи от тези на “Мария Хилферщрасе” във Виена. Или на “Риволи” в Париж. Освен че наемите са рекетьорски, не може кой където си иска да открие магазин за дрехи. И не може да ги продава на каквито си иска цени. Идват едни хора, казват какво трябва да се прави – да си нямаш проблеми. И собственикът се съобразява.
Борсите навсякъде се опитват да контролират цените на наемателите в тях. Ако не се съобразяваш, може да те изритат, да ти вдигнат наема. А борсите са на едни симпатични охранени хора.
Газът за автомобилите изобщо няма пазарна цена. Едни други добре охранени хора решават – вдигаме. И вдигат, като се водят по цените на бензина. Нищо че купуват газа евтино. Ако някой се осмели да продава по-евтино на газостанцията си, палят, бият. И убиват. Има десетки трупове в газово-петролния бизнес. Айде, там е така. Ама с магазини и ресторанти – защо всички като овце се съобразяват? Един като откаже, веднага се появява друг, който плаща рекет, слага цени, каквито му кажат и т. н.
Погрешно българинът вини правителствата за лошото си положение. Вината е вътре в него – готов е да плаща – на полицая, на рекетьора. На когото му поиска.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.