КГБ на Беларус – за „Книгата на Гинес“

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че терористичният акт в метрото на Минск е разкрит, а терористите са задържани и са направили пълни самопризнания. Мотивите за атентата още не са ясни, но Лукашенко вече намекна, че поръчителите трябва да се търсят в лагера на радикалната опозиция, пише в. „Новие известия“.

Държавният глава разпоредил да се разпитат „всички“ от т. нар. пета колона, „без да се държи сметка за никаква демокрация“. Тежки дни очакват малцината беларуски опозиционери, които все още са на свобода, прогнозира изданието.
Опозицията очаква поредното „затягане на гайките“ и нови арести, независимо кой всъщност е поръчал, организирал и извършил атентата от понеделник, посочва „Независимая газета“.

Беларуските политици и експерти вече се страхуват да коментират, тъй като на практика всяко „неправилно“ изказване може да приключи с наказателно дело. Същевременно в частни разговори повечето от тях подкрепят версията, че в атентата е замесена властта, изтъква вестникът.

Във вторник местен опозиционер, журналист и обикновен гражданин, които „непредпазливо“ изразили това мнение, били предупредени да не „дискредитират“ държавата. Сега ще им бъде потърсена отговорност, твърди „Независимая газета“ и посочва, че в Беларус подобни коментари вече водят до следствения арест.

Според официалната версия, експлозията е била организирана от трима души – електротехник, стругар и приятелка на „главния заподозрян“. Мотивите им обаче остават неясни, пише „Ведомости“.

Основният извършител признал, че е взривил и други бомби в Беларус, но успял да избегне дактилоскопската проверка на цялото население, организирана след атентата в столицата през 2008 г., отбелязва печатът. Психиатри, участвали в разпитите, го сравнили със серийния убиец Ханибал Лектър от „Мълчанието на агнетата“, а източник от органите на реда съобщил, че бомбаджията изпитвал наслада от убийствата.

Един или двама маниаци наистина могат няколко години да взривяват безнаказано дори мощни бомби. Подобни истории е имало и в САЩ, където ФБР притежава опит и техника, несравними с тези на беларуския КГБ, подчертава пред „Ведомости“ руски експерт.

След експлозията от 2008 г. силовите структури също започнаха да издирват престъпниците първо сред опозицията, припомня беларуски политолог, говорил пред всекидневника. „Опозицията вече е станала обичайното момче за бой“, но ако бъдат получени доказателства, че е замесена, „това трябва ясно да се разкаже, вместо да се обвиняват хората колективно, само защото имат други политически възгледи“, коментира бившият кандидат-президент на Беларус Ярослав Романчук, цитиран във „Ведомости“.

Беларуските тайни служби проучват евентуалните връзки на арестуваните с т. нар. „черни копачи“, които разравят масови гробове и окопи от времето на Втората световна война, информира „Росийская газета“. Според първите резултати от експертизите, взривното устройство е било изготвено от барут, а не от обичайните използвани експлозиви. В Беларус има предостатъчно барут, изваждан от неизбухнали снаряди, обяснява руският официоз.

Нелегалното движение на „копачите“ е твърде развито в страната и им носи големи печалби. Пазарът на германски трофейни оръжия, каски и емблеми не се изчерпва с времето, а тротилът от старите бомби се използва за незаконен риболов. „Ехото от войната“ явно е проехтяло и в минското метро, добавя „Росийская газета“.

Шефът на беларуския КГБ предложи три версии за атентата: дестабилизиране на обстановката, отмъщение на анархисти или действия на психично болен. Засега обаче явно няма потвърждение за никоя от тях, констатира „Комсомолская правда“.

Според „Московский комсомолец“ обаче беларуското следствие демонстрирало „смайваща резултатност, достойна за „Книгата на Гинес“. Без да напуснат кабинетите си, криминалистите успяха да разкрият не само атентата в метрото, но и други експлозии в страната, пояснява вестникът.

Лукашенко не крие радостта си, но бързината, с която бе разкрит страшният терористичен акт, и противоречията в думите на следователите карат беларусите да се усъмнят в официалната версия, пише изданието.
Щом основният заподозрян няма политически искания, той е „същинска находка за силовите структури“, забелязва авторът.

„Фотороботите на задържаните абсолютно не съвпадат с изображението, разпространено във вторник сред беларуските пазители на реда“, се казва в материала. Според всекидневника, за издирване бил обявен небръснат човек с кавказка външност, а по-късно експерти заявили, че видеокамерите засекли „светлолик (…) европеец или славянин“. Това описание отговаря повече на хората, които правят самопризнания в беларуския КГБ, твърди „Московский комсомолец“.

Изненадващо е според вестника и това, че задържаните „побързали да се обявят за виновни и в други шумни атентати в Беларус“. Според заместник-главния прокурор Андрей Швед, „тази информация е получена от самите заподозрени и трябва да бъде проверена“, но „резултатността на беларуските стражи на реда е просто смайваща!“, възкликва авторът.

„Странно защо задържаните не са се признали за виновни в убийството на Кенеди или в подпалването на Райхстага. Детективите май просто са забравили да ги попитат“, допълва „Московский комсомолец“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.