Тримата мъдреци на Египет и преходът към демокрация

в. Дейли стар

Те са едно несъвместимо трио от „бащи-основатели“ на нов Египет. Първият е хитър политик от старата школа, вторият е саможив учен, който спечели Нобеловата награда за мир, а третият е корав бизнес магнат. Те обаче се изявяват като главните политически гласове на страната и, което е интересно, споделят еднакви възгледи за прехода на Египет към демокрация.

Тримата лидери са Амр Муса, бивш външен министър и генерален секретар на Арабската лига, Мохамед ал Барадеи, бивш директор на Международната агенция за атомна енергия МААЕ и Нагиб Сауирис, главен изпълнителен директор на Ораском, гигантска телекомуникационна компания, която е най-големият частен работодател в Египет. Египетски анализатори описват първите двама като потенциални бъдещи президенти, а третият като човек, който ще наклони везните към един от двамата. (Сауирис, който е копт, няма шанс в президентската надпревара, но основа влиятелна нова политическа партия).

Не тези високопоставени фигури направиха революцията. Това бе дело на млади активисти, които се събраха на площад Тахрир и отказаха да напуснат, докато президентът Хосни Мубарак не се оттегли. Те обаче изиграха ключова подкрепяща роля. Всеки пое личен риск, като дойде на площада и подкрепи демонстрантите, много преди изходът да стане ясен. Като бащите-основатели на Америка, те са изправени пред бурен преход към демокрация и всеки от тях отбелязва, че политическите щети, нанесени от десетилетия на репресии, не могат да бъдат възстановени за шест месеца.

Тримата говореха открито в интервюта миналата седмица и, въпреки различния им опит, изразиха общи тревоги. Всички се притесняват, че управляващият военен съвет се движи твърде бързо към парламентарни избори и нова конституция. Те предупреждават за зараждащи се религиозни напрежения между мюсюлмани и християни, влошаване на сигурността по улиците, и искат да се възстанови полицията. Те се опасяват също, че предстои рязък икономически спад.

Възгледите им съвпадат и по политически въпроси, което предполага, че се заражда умерен постреволюционен консенсус. Тримата гледат благосклонно на пазарната икономика, но такава, която защитава и субсидира най-бедните жители на Египет. Те подкрепят продължаване на отношенията с Америка, включително сътрудничество между американските и египетските военни и искат светско правителство, което да защитава правата на индивида. Казано по-просто, всички те искат Египет да се включи в 21-и век като модерна, просперираща демократична държава.

Муса, който планира да се кандидатира като независим, е първият фаворит в бъдещите президентски избори. Той носи минало на бивш член на близкото обкръжение на Мубарак и репутацията на политически далавераджия, но тези фактори може и да го превърнат в сила за стабилност и приемственост. Той вероятно ще се ползва с тихата подкрепа на мнозина от военните и на някои членове на старата политическа партия на Мубарак. Муса казва, че ще се кандидатира само за един четиригодишен мандат, за да постави страната на верния път, да защити всички основни принципи и да създаде условия за стабилност и консенсус.

Ел Барадеи е като свята фигура за мнозина египтяни, широко почитан заради позицията си в качеството си на като директор на МААЕ срещу оказалите се фалшиви американски твърдения, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение. Той за кратко бе поставен под домашен арест, след като се върна в Египет през януари в подкрепа на протестите. Той планира да участва в надпреварата като кандидат на новата Социалдемократическа партия, която е подкрепяна от много интелектуалци и активисти от площад Тахрир. Неговият аполитичен стил е част от притегателната му сила, но някои се тревожат, че може да е твърде резервиран, за да управлява тази размирна страна.

Сауирис е опитен бизнесмен, който превърна Ораском в осмата по големина телекомуникационна компания в света. В страна, където много бизнес магнати са корумпирани, той е смятан за независим и компетентен. Сауирис рязко изказва тревогата, споделяна и от тримата, че „Мюсюлмански братя“ и други ислямистки групи може да „отвлекат“ демокрацията в Египет. „Страхувам се, че ще се окажем с режим от ирански вид, и това е реален страх“, каза той.

Муса и Барадеи казват, че Египет се нуждае от време, за да разбере как да накара демокрацията да функционира. Затова и двамата призоваха да се гласува с „не“ на референдума за плана на военните за бързи реформи и временна конституция. Планът на военните обаче, подкрепен от Мюсюлмански братя, бе одобрен със 77 на сто от гласовете.

Ел Барадеи предупреди, че скоро „страната ще започне да се разпада“. Но както Муса и Сауирис, той смята че демокрацията в Египет ще успее, ако й бъде дадено време. „Всеки път, когато се чувствате потиснати, си кажете: Станалото тук е толкова хубаво – да видиш тази част от света как се пробужда за 21-и век. Заслужава си да опитаме“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.