Пак българин в космоса с руска ракета – за 20 млн. долара. По-добре ги дайте на БАН

На шега, на майтап, изтече новината, че се готви нов български космонавт. Вече е определен и кой е. Тренира. Само се търсят 20 млн. долара от държавата и от спонсори, за да полети с кораба “Союз” или както там се казва сега. Щял да изпълни важни мисии в космоса, сигурно много полезни за българската наука.

Нещо обаче намирисва на укрепване на позавехналата българо-съветска дружба. И напомня показните мероприятия като по времето на комунизма – “Българин в Космоса!”, “Българи на Еверест!”, “Най силните мъже са българите – шампиони по борба и щанги!”… Ако комунизмът беше позакрепил още 10 години в България, сигурно щяха да пратят и експедиция до Марианската падина в Тихия океан, да покажат, че българинът прониква и в най-големите дълбини на океана…

Тогава комунистическата пропаганда подготви по един космонавт от целия соц лагер и повози всеки поотделно в космоса, на важна мисия. Всъщност пропагандна. Пиар, както му казват сега. Укрепване на братството и националното самочувствие.

Дали сега държавата има нужда от такъв патриотичен акт? Не е въпросът в парите. Какво точно ще свърши този космонавт, което не може да се свърши и без екскурзиант в орбита? Много страни си плащат и получават данни от спътници. Излиза много по-евтино от полет на космически турист.

България има принос в космическите изследвания и без космонавт. Лабораторията за космическите изследвания на БАН е правила няколко пъти уреди за космически станции, които имат принос в космонавтиката. Този БАН и тази лаборатория сега са в разруха, старите учени са пенсионирани, щото били феодални старци. Млади няма, щото никой млад не е толкова луд да иде в БАН за 250 лв. заплата като млад учен. Няма шега, това е заплатата. И това всъщност е геноцид върху науката и българското развитие въобще.

На този фон щял да лети космонавт. Ако държавата няма пари, сигурно ще се намери и руски спонсор за полета, както се намира и за АЕЦ “Белене”…
По-добре държавата да даде тия 20 млн. долара на БАН.
А български космически турист сигурно ще се намери и ще полети със собствени пари.
По време на комунизма беше организирана една шумна експедиция до Еверест с най-добрите алпинисти, избирани с изпит, с командири, зам.-командири, звеноводи… И покориха Еверест, с цената на някои жертви.

В днешно време, без никакъв шум, двама българи, които въобще не са алпинисти – семейство на бизнесмен и адвокатка, си платиха и участваха в експедиция и качиха Еверест тихо и скромно. Можело и без шум, “ах”, “ох”, героизми и патриотични възгласи.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.