В Македония – избори и стари афери

в. Утрински весник

Още първия уикенд след насрочването на изборите в Македония става ясно, че са големи шансовете да се сбъднат най-мрачните прогнози на анализаторите, че на тези избори ще бъдем свидетели на най-мръсната досега кампания. Макар до официалния старт на изборната кампания да остава по-малко от един месец, партиите вече задвижиха партийните си машини. Двете най-големи македонски партии предпочетоха негативната кампания вместо рекламата на партийните цели и приоритети. Вади се мръсно бельо за стари афери след десетки години, за да се очерни политическият враг, и на ден се произвеждат по няколко партийни съобщения и пресконференции.

Опозиционният СДСМ вчера обвини властите в безмилостно харчене на народни пари за лични, бизнес и партийни цели. За престъпно нагласени търгове и споразумения на четири очи, за брутална партизация. Като особена специфичност бе посочено купуването на недвижима собственост, преди всичко на апартаменти. Освен четирите апартамента на премиера Никола Груевски, бяха посочени и двата държавни апартамента на ръководителя на дипломацията Антонио Милошоски, който успял да ги прехвърли на свое име.

Не по-назад в обвиненията е и ВМРО- ДПМНЕ, която направи историческо преминаване във времето и се върна в 1995 г. Бившата депутатка Мария Андоновска обвини лидера на СДСМ Бранко Цървенковски, че нищо не е направил за разкриване на атентата срещу Киро Глигоров. И вместо да търси виновниците, объркал обществеността, като посочил някакви свидетели, които само пречели на разследването. На това социалдемократите отвърнаха, че възрожденската партия, която използва властта само за тяхната на СДСМ дисквалификация, по това време била едва на 14 години. В същия ден стоя прав пред стрелящия взвод на ВМРО и генералният секретар на СДСМ Андрей Петров, който бе обвинен, че е злоупотребил със стипендия за свое образование в чужбина.

Либералдемократите от своя страна чрез Ивица Боцевски призоваха изборните щабове на ВМРО-ДПМНЕ и на СДСМ да престанат да насилват активистите си да извършват престъплението нарушаване на секретността на личните данни и да престанат да заплашват и шантажират гражданите. На тази провокация не останаха длъжни от СДСМ и върнаха топката на своите довчерашни коалиционни партньори. Стана практика страхливците от ЛДП, когато искат да обвиняват ВМРО-ДПМНЕ, да намесват и СДСМ в този контекст. СДСМ не използва такива методи, отговориха от щаба на Бранко Цървенковски.

Либералдемократите не стояха мирни този уикенд и се появиха и в Кратово. Лидерът Йован Манасиевски заяви оттам, че няма да позволят феодалния модел на управление на Любисав Иванов-Дзинго да обхване цяла Македония и се закани, че ще разкъса „Паяжината на Дзинго“. Активна бе и десницата – Любе Бошковски събираше нови съюзници и даваше интервюта преди днешното представяне на програмата си в Универсалната зала. Пред радио Свободна Европа той още отсега заяви, че Обединени за Македония нямат намерение да се коалират с нито един премиер, който е отговорен за положението в македонската държава, не само с Бранко Цървенковски, но и с който и да било досегашен премиер на Македония.

На събиране пред гражданите в Източна Македония се появи тъкмо един от бившите премиери, почетният председател на ВМРО-НП Любчо Георгиевски, който говори за това колко и защо сме толкова далеч от евроинтеграционните процеси. През изминалия уикенд обществеността не се размина и с анкетите, резултатите от които говорят за убедителна преднина на властта.

След анкетата на „Дневник“, обявена в съботния брой, вчера се произнесе и институтът „Павел Шатев“. Според резултатите от тяхното проучване, в бъдещия парламент управляващите ВМРО- ДПМНЕ и ДСИ ще имат доминиращо мнозинство с общо 70 депутатски мандати. ВМРО-ДПМНЕ се очаква да спечели 55 мандата, СДСМ – 31, ДСИ-15, ДПА-7, НД-4, НДП-3, ЛДП-2, ОМ-1, ВМРО-Народна – 1 и други – 1 депутатски мандат.

В проучване на „Рейтинг“, направено по поръчка на „Дневник“, на въпроса „Ако утре имаше избори, за коя партия бихте гласували?, 24,3 процента от анкетираните са дали своя глас за ВМРО-ДПМНЕ, 16 процента – за СДСМ, 8,1 процента – за ДСИ и 3,9 процента – за ДПА. От малките политически партии 3,4 процента от анкетираните да избрали Нова демокрация на Имер Селмани, Обединени за Македония -2,3 процента, партията на Руфи Османи – 2,2 процента, ЛДП – 2,1 процента и ВМРО-Народна партия – 1,4 процента.

Преведено в депутатски мандати ВМРО-ДПМНЕ в новото събрание би имала 51 депутати за разлика от досегашните 63. СДСМ би спечелил 32 депутатски мандата, ДСИ-14, ДПА-7, Руфи Османи – 3, Нова демокрация – 4, Обединени за Македония – 3, ЛДП -2, а четири депутатски места са за други партии. Голям процент – 72 на сто от гражданите в анкетата са отговорили, че ще гласуват, а броят на неопределените възлиза на 33,2 процента.

В партийните разчиствания на сметки този уикенд не бе пощаден и ръководителят на Държавната избирателна комисия. ВМРО-ДПМНЕ предупреди, че Борис Кондарко може да се опита да навреди на изборния процес, тъй като се държал като политик и член на СДСМ , а не като председател на държавен орган. Разбира се, това не остана без отговор от другата страна. А изборите са още далече.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.