Александър Лукашенко – последният детонатор в Европа

Владислав Каган, Владимир Соловьов

Лукашенко и ЕС. Колаж: прима-нюз

Александър Лукашенко обеща да се оправи с взривоопасната ситуация в икономиката толкова бързо, колкото и с терористичния акт. Президентът на Беларус обясни кой е виновен за икономическата криза и терористичния акт. Той окачестви взрива в минското метро, валутната и продоволствената криза като елементи от една верига.

Виновни за тези беди, както личи от изявленията на беларуския лидер, са Русия, Западът и „петата колона“ в Беларус, под което отсега нататък трябва да се разбира цялата опозиция без изключение. Лукашенко използва края на миналата седмица, за да разясни на своя народ кой е виновен за нещастията, сполетели неговата страна.

В края на миналата седмица той проведе съвещание за социално-икономическите проблеми в развитието на Беларус, по време на което назова като неслучайни последните събития в републиката. „Ние още преди президентските избори (на 19 декември 2010 г.) предвиждахме, че ще бъдем притискани, целенасочено и методично, за да се дестабилизира обстановката. Така и стана: Отначало на валутния пазар, после на продоволствения пазар, а след това удари в метрото. Единна цел“, подчерта Лукашенко.

Дължимото получи и правителството, което по думите на Лукашенко, е работило лошо по вноса на стоки от първа необходимост. „Вече се разпасахме дотам, че аз казвам не на едно правителство, че не можем да произведем в страната четки за зъби, памперси и други основни стоки. Много лошо работихме по заместващия внос!“

Но основните откровения прозвучаха от устата на беларуския лидер на следващия ден. Лукашенко, който подобно на 3,4 млн. беларуси излезе на 16 април на общорепубликански съботник, подробно отговори на наобиколилите го журналисти кой е виновен и какво да се прави. Като начало той обеща да разкаже подробно за разследването на голямото престъпление.

Виновните за него са арестувани и дават показания, обаче освен фотороботи на извършителя на атентата и неговия съучастник на пресата не е предоставено нищо друго. Даже се държат в тайна имената на арестуваните. „Ще мине следствието и ние ще ви покажем цялата картинка и ще ви разкажем как всичко се разкриваше и откриваше и така нататък. Но сега тече следствие“, обясни Лукашенко тайната на следствените действия.

Макар че той каза и малко новини за извършителя: „Уникално надарен от природата човек, именно в химията. Тройкаджия по всички предмети, а по химия – отличник. Другият, който му е помагал, също е задържан и си признава.“

Наистина, както призна самият беларуски лидер, сега повече го интересува не това, което е станало, а бъдещето. „За наше щастие това престъпление не е системно. Тук няма междурелигиозни дрязги, тук няма национални дрязги. Няма я тази основа. За мен това е важно“, отбеляза Лукашенко. Но веднага си зададе друг въпрос: „Намирисва ли на политика, или не?“.

От отговора, който сам си даде, може да се направи изводът, че намирисва. „Не искам да тревожа отново нашата „пета колона“, но скоро ние ще изнесем някои материали. И не трябва само да се клатят глави и да се казва, че удряме по опозицията. Ще ударим само по онези, които са виновни“, обеща президентът.

Какво следва да се разбира под „пета колона“, Лукашенко обясни много достъпно, като призова да не се бърка този израз с думата опозиция, главно защото в страната няма опозиция. „Къде е тази опозиция?! Няма я днес в страната тази опозиция, а има само „пета колона“. И то нейни елементи“, отбеляза Лукашенко.

Не по-малко внимание Лукашенко отдели и на икономическата ситуация в страната. Експерти предричат на Беларус дълбока криза и нейното наближаване вече е невъзможно да се скрие. Тези дни Националната банка на страната прекрати продажбата на кюлчета ценни метали срещу беларуски рубли. При това курсът на местната валута към американския долар на черния пазар стремително спада. Официално един долар струва 3100 беларуски рубли, а реално – 4300. Да се купи чуждестранна валута, било то руски рубли, украински гривни, долари или евро, практически е невъзможно.

Същевременно от рафтовете на магазините хората разграбват захар, растително масло и булгур. Виновни за това, ако се вярва на Лукашенко, са самите беларуси и някои съседни на Беларус страни. „За какво трябваше да се хвърляте да обменяте? Та нали живеем за беларуски рубли, а вие иззехте огромно количество валута от банките, когато започнахте да си изтегляте влоговете и да изкупувате валута и така нататък“, скара се на съгражданите си президентът. И продължи: „Не стигна валутата в банките и започнаха да използват златните резерви. После гледаме, че това въобще може да доведе до печални последствия и аз забраних да се продават златновалутните резерви.“

Лукашенко добави, че черният пазар на валута е реагирал с повишаване на курса. „Вие формирахте този курс. Ето че стана. На кого да се сърдим сега?“, запита Лукашенко. Според него има още една причина за икономическите трудности – скъпите енергийни суровини, за които Русия иска от Беларус прекалено висока цена. „Днес ние купуваме природния газ по цена по-висока от Германия. Е, продават ни братята руси по такава цена. Ще се измъкнем! Най-трудното мина“, даде надежда Лукашенко. Той обеща в близко бъдеще да бъде изравнен валутният курс и рязко да бъдат намалени бюджетните разходи.

Експерти се съмняват, че страната ще успее да се измъкне без сътресения. „Сегашната ситуация е резултат от грешки в образуването на потока на доходите и определянето на макроикономическите баланси. Лукашенко призна това и аз се радвам, че той по същество даде професионална оценка“, казва ръководителят на аналитичния център „Стратегия“ Леонид Зайко.

„Беларус живее не по възможностите си. И към това я приучи президентът. Към 1 януари 2010 г. средната месечна заплата беше 330 долара, а преди изборите по идея на Лукашенко стана 500 долара. Всички проблеми възникнаха заради неговото желания да стане президент и да повиши заплатите – на лекарите и учителите тя бе увеличена с 30 на сто отведнъж.“

По думите на експерта сега трябва да се очаква ръст на цените на вносните стоки, като се започне от плодовете и се завърши с гречката, както и девалвация на националната валута. „Мисля, че може да има девалвация. Ще трябва да се направи това. Въпросът е какви да бъдат мащабите“, обобщава анализаторът.

Политическите опоненти на Лукашенко също не ги чака нищо добро. „Властите се изкушават да използват трагедията за решаването на някакви цели и задачи. Чашата на везните, в която са икономическите и социалните проблеми, трябва да бъде уравновесена с други приоритети като ред, дисциплина, стабилност.

Това бе направено с успех от държавните медии. Днес хората по-малко говорят за напълването на стомаха, хладилника и кесията. Но съм убеден, че скоро стомахът и хладилникът отново ще стана тема номер едно. Тенденцията сега е за нови мрачни вести от Беларус“, казва лидерът на Обединената гражданска партия на Беларус Александър Лебедко.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.