Как популизмът се добра и до Финландия

Финландските избори отприщиха антиевропейски настроения

Андрю Уорд, в. Файненшъл таймс

Популистка антиевропейска партия постигна големи успехи на парламентарните избори във Финландия вчера. Този факт изтъква нарастващата съпротива в северна Европа срещу платените от данъкоплатците финансови помощи за Португалия и други страни от еврозоната, поразени от кризата.

Партията „Истински финландци“, която обеща да се противопостави на предлагания спасителен пакет за Португалия, спечели близо 19 процента от гласовете, с 4,1 повече в сравнение с предишните избори от 2007 година. През последните седмици нараснаха опасенията, че едно силно представяне на „Истински финландци“ може да провали усилията за справяне с дълговата криза в еврозоната, защото Финландия, за разлика от други страни от еврозоната, изисква одобрение от парламента си за да участва в спасителните планове на ЕС.

Анализатори смятат, че резултатите от изборите ще доведат до дълъг период на преговори между партии за сформиране на коалиция. Това означава, че финландският парламент трудно ще успее да вземе решение за спасителния план за Португалия до следващия месец, когато Лисабон се надява да изпълни изискванията, за да го получи. Финландската подкрепа е решаваща, защото правилата на ЕС изискват единодушно одобрение за всяко използване на фондовете в спасителните планове на ЕС.

Високопоставени европейски представители започнаха да проучват възможни начини за приемане на португалския спасителен план без финландска подкрепа, ако това се окаже необходимо. Юрки Катайнен, сегашният финансов министър, се очертава като фаворит за премиерския пост като лидер на Националната коалиционна партия. Той ще замени Мари Кивиниеми, чиято партия „Финландски център“ беше най-големият губещ в неделя, падайки от първото на четвъртото място от изборите през 2007 година.

Ръководено от Катайнен правителство би успокоило страховете на Брюксел и Лисабон, защото е смятано за твърдо проевропейско и подкрепящо спасителния план за Португалия. При все това според експерти обстановката продължава да е несигурна, тъй като поне една обявяваща се срещу спасителния план партия – „Истински финландци“ или социалдемократите, които гласуваха против предишните спасителни пакети за Гърция и Ирландия – почти сигурно ще бъде част от коалиционното правителство.

Тимо Сойни, харизматичният лидер на „Истински финландци“, заяви, че спасителният план за Португалия няма да оцелее в сегашната си форма. „Истински финландци“ се възползваха от недоволството сред финландските данъкоплатци, помолени да окажат финансова помощ на по-малко предпазливи във финансово отношение страни от еврозоната – едно чувство, което се прояви и в други северноевропейски държави като Германия и Холандия през последните месеци.

Възходът на популистите принуди основните финландски партии да засилят критиките срещу Брюксел и да поискат строги условия за всяка помощ за Лисабон. Това очертава перспективата следващото финландско правителство да бъде не толкова проевропейско като досега, със или без „Истински финландци“ в управлението. Изборите във Финландия бележат поредния от серията пробиви на популистки и крайнодесни партии в Европа, подхранвани от икономическо недоволство и тревоги относно имиграцията.

Във Франция десноцентристката партия на президента Никола Саркози Съюз за народно движение понесе поражение на местните избори миналия месец, на фона на силно представяне на крайнодесния Национален фронт. Националистически партии отбелязаха успехи в Швеция, Холандия и Белгия миналата година. В Германия недоволството от начина, по който се ръководи икономиката, причини на традиционните партии загуби в провинция Баден-Вюртемберг миналия месец.

Юрки Катайнен – вероятният нов премиер на Финландия

Юси Розендал, Ройтерс

Юрки Катайнен, който вероятно ще бъде новият премиер на Финландия, ще бъде натоварен със задачата да поддържа проевропейски курс, докато в същото време удържа недоволството на избирателите, които превърнаха популистката евроскептична партия „Истински финландци“ в една от основните сили.

Трийсет и деветгодишният Катайнен и преди се е справял с предизвикателства – като финансов министър той изведе Финландия от рецесията. Освен това постепенно приближи дясноцентристката си партия към центъра и сега й даде възможност да оглави правителството за първи път от 20 години. Формирането на коалиция, която да съчетава проевропейския му уклон с по-евроскептичните позиции на лидера на „Истинските финландци“ Тимо Сойни обаче ще бъде трудно.

Катайнен, който е отраснал в малко градче в Централна Финландия и е работил като хоноруван учител, преди да влезе в местната политика в началото на 20-те си години, забелязал, че финландските партии винаги търсят компромис. „Наш дълг е да сформираме правителство на националното единство“, заяви той вчера. В резултатите от изборите Националната коалиционна партия на Катайнен излиза начело с минимална преднина пред основната опозиционна Финландска социалдемократическа партия и „Истинските финландци“.

Най-голямата партия в отиващото си правителство, „Финландски център“, претърпя тежка загуба и обяви, че минава в опозиция. Катайнен вероятно ще се обърне към „Истинските финландци“ и социалдемократите при опита си да сформира нова коалиция.

РОЛЯ НА БАЛАНСЬОР

Силно проевропейски настроен, Катайнен е заместник-председател на Европейската народна партия (ЕНП) – формирование, което обединява деясноцентристките партии в Европейския парламент. Неговата партия иска да намали корпоративния данък, за да стимулира създаването на работни места и да насърчи икономическата активност. Освен това тя има най-голямо желание да прокара проекти за ядрена енергетика в скандинавската страна.

Тъй като финландският държавен дълг предстои да се увеличи, партията се стреми да стабилизира дългосрочно финансите с реформи като увеличаване на пенсионната възраст и намаляване наполовина на броя на общините. Пенсионната реформа може да се окаже препъникамък, тъй като социалдемократите обещаха, че няма да влязат в правителство, което планира да увеличи минималната възраст за пенсиониране.

Трудно ще се постигне съгласие за намаляване на данъците както със социалдемократите, така и с „Истинските финландци“. В разговорите с други финансови министри катайнен трябваше да балансира между надеждите на Европа да може да разчита в по-голяма степен на държавите с кредитен рейтинг ААА, сред които е и Финландия, и нарастващия евроскептицизъм у дома.

ЛИБЕРАЛНИЯТ ПЪТ

След като пое кормилото на 32-годишна възраст, Катайнен поведе Националната коалиционна партия, традиционно консервативната партия на Финландия, поддържаща връзки с бизнеса, в по-либерална посока, като по този начин спечели нови поддръжници сред по-младите гласоподаватели от средната класа. Той поддържа имидж на порядъчен енергичен семеен мъж и баща на две деца. Елегантният му вид контрастира рязко с този на едрия, грубоват и простонароден Сойни.

Заради ученическия си вид Катайнен трябваше да изтърпи прякора „Юрки-бой“, зает от популярна финландска песен и да се пребори, за да излезе от сянката на бившия партиен лидер и кандидат-президент Саули Ниинисто и неговите последователи. Той зае на свой ред мястото на партиен лидер през 2008 г., когато уволни външния си министър Илка Канерва, ветеран от коалиционната партия, след като есемесите, които беше изпращал на еротична танцьорка, заляха пресата.

Катайнен замени Канерва във външното министерство с Александър Стуб, още един представител на по-младото поколение от вещи в отношенията с медиите либерални международници в Националната коалиционна партия. Двамата близки приятели се усмихваха доволно, докато проверяваха заедно резултатите от изборите в неделя чрез „АйПад“ на партийното тържество. С Катайнен на премиерския пост и Стуб отново начело на външното министерство обаче задачата им да балансират между натиска от Европа и у дома ще бъде по-сложна, отколкото досега.

Тимо Сойни, очарователният популист

Франс прес

Близък до народа, симпатичен и хитър, но твърд, Тимо Сойни успя да спечели с харизма, много по-голяма от тази на противниците си, цял електорат на разочаровани или традиционно негласуващи избиратели, за да направи от партията „Истински финландци“ третата политическа сила в страната. За разлика от останалите си съперници от по-младата политическа класа, Сойни афишира спокойствието на 48 годишен мъж, женен и баща на две деца и заложи на зрелостта.

Той успя да избегне опасността твърде лесно да бъде обвинен по темата за имиграцията, срещу която неговата партия твърдо се противопоставя. „Сойни избегна дебата за имиграцията, за да не бъде заклеймен като неин противник, макар че останалите партии също се постараха да избегнат тази тема, опасявайки се, че тя ще послужи на интересите на „Истински финландци“, отбеляза политологът Илка Руостетсаари от университета в Тампере.

Много повече от идеологическата му линия обаче, чиито най-спорни аспекти той успя да смекчи, личността на Сойни всъщност е в основата на успеха на националистическата десница. Той открито изказва мнението си, лесно контактува и в очите на средния финландец изглежда като алтернатива на елитарните политици, най-вече сред работническата класа, където той привлече електорат, традиционно верен на социалдемократите.

С него „вие може би няма да харесате отговорите, но поне ще имате отговори“, изтъква представител на „Истински финландци“. В собствената си формация Сойни има репутацията на лидер, строго контролиращ членската маса. Всеки кандидат трябваше писмено да обещае, че няма да напусне партията най-малко една година, ако бъде избран. „Той е строг, но справедлив“, казва един от кандидатите на „Истински финландци”.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.