Може ли Либия да се превърне в ислямистко емирство?

Правда.ру

На Запад все по-често се замислят кой ще дойде на власт в Либия след Кадафи. Както се оказа, сред командирите на „въстаниците“ има хора, които вече са воювали в Афганистан и Ирак в редовете на групировки на Ал Каида, и които сега в Либия получиха достъп до най-разнообразно оръжие, в това число и тактически ракети. Ислямистите отдавна мечтаят за сваляне на „еретика Кадафи“.

Две седмици след началото на бомбардировките над Либия на Запад започнаха да се замислят за кого разчистват пътя към властта със своите бомби. Както стана известно, в НАТО не познават дори лидерите на въстаниците в Киренайка – повечето от тях, с изключение на няколко души, на които е възложено да преговарят със западните лидери побързали да признаят въстаниците като единствената легитимна власт в Либия предпочитат да останат инкогнито.

Те мотивират това свое решение с някакви опасения, че при евентуално поражение ще станат обект на отмъщение от страна на Кадафи. Наред с това съществува напълно реална заплаха, че военната операция за свалянето на Кадафи може да попадне под контрола на ислямисти от т. нар. Международен ислямски фронт за джихад срещу юдеи и християни, по-известен като Ал Каида, чиято цел е да създаде световен халифат.

Командващият силите на НАТО в Европа адмирал Джеймс Ставридис от ВМС на САЩ заяви на 29 март пред комисията по въоръжените сили към Сената на САЩ, че разузнаването на НАТО „получава информация“ или както той се изрази – моментни проблясъци за възможното присъствие в Либия на Ал Каида и Хизбула.

Според Ставридис в тогавашния момент две седмици след началото на бомбардировките и едва ли не в навечерието на евентуална сухопътна операция неговото разузнаване се опитва да получи по-конкретна информация по този въпрос. Но „на сегашния етап разузнавателната информация е недостатъчна, за да се определи колко голямо е присъствието на Ал Каида и на други групировки“.

Но поне лидерите на въстаниците според Ставридис били „отговорни хора“. Бързайки да успокоят западните лидери, лидерите на либийските въстаници на 31 март публично обявиха, че нямат нищо общо с терористи и че изповядват „умерен ислям“.

Междувременно, на 25 март в британският вестник „Телеграф“ се появи публикация въз основа на интервю, дадено няколко дни преди това за италианския вестник „Ил соле 24 оре“от един от полевите командири на либийските въстаници, Абдул Хаким ал Хасиди.

На негово разположение, според информация на вестник „Индипендънт“ от 30 март, имало 1200 бойци това е един от най-големите отряди на опозицията , които участвали в жестоки сражения с верни на Кадафи части при Рас Лануф и Бин Джавад.

В интервюто си за „Ил соле 24 оре“ Ал Хасиди твърди, че през 2002 г. бил пленен близо до Пешавар, административен център на т. нар. „автономна племенна зона“ в Пакистан, където били избягали афганистански талибани под натиска на американците. Преди това, още докато бил в Либия, по данни на американски и британски източници, цитирани от вестник „Телеграф“, Ал Хасиди бил член на Либийската ислямска бойна група.

Тази ислямистка организация била създадена през 1995 г. от либийци, воювали в Афганистан срещу съветските войски заедно с Осама бин Ладен . След завръщането си в Либия те имали намерение да въведат в страната „правилен ислямски ред“, като разчитали на опита си от Афганистан.

Между 1995 и 1996 г. в градовете Бенгази и Дерна в Източна Киренайка избухнало ислямистко въстание срещу „еретика Кадафи“. Бенгази бил блокиран, телефонните връзки били прекъснати, няколко дни градът бил бомбардиран от самолети и вертолети на Кадафи. В боевете загинали десетки либийски войници, а терористите избягали зад граница и се присъединили към Ал Каида.
На 6 октомври 2001 г. Либийската ислямска бойна група била включена в списъка на терористичните организации на ООН като „филиал на Ал Каида“ официално тези две организации се обединиха чак през 2007 г. . След 2000 г. един от лидерите на Либийската ислямска бойна група, Абу Лаис ал Либи, дълго време е бил старши командир и инструктор на Ал Каида в Афганистан.
По думите на Ал Хасиди, много от неговите бойци, които преди това били воювали с американците в Ирак и Афганистан, „са на фронта под Адждабия“ и сега воюват с Кадафи. Те били „патриоти и добри мюсюлмани, а не терористи“, но нали и „бойците на Ал Каида също са добри мюсюлмани и се борят със завоевателите“.

Неотдавна в американския печат се появиха публикации във връзка с аналитичен доклад на американската военна академия „Уест пойнт“ за декември 2007 г. В доклада се анализира структурата на чуждестранните доброволци в Ал Каида в Ирак при операция в иракския град Синджар близо до границата със Сирия, през която в Ирак бяха прехвърляни екстремисти американците откриха личните данни на 600 муджахидини.

Анализаторът на изданието „Ейша трибюн“ Дайя Гамадж твърди, въз основа на тези данни, че „най-много бойци, 52, пристигнали в Ирак от град Дерна, с население 80 хиляди души, в източната част на Либия“. На второ място – 51 души – били пристигналите от саудитската столица Рияд, с население 250 хиляди души. В Ирак пристигнали и 21 бойци от Бенгази… Това е непропорционално голям брой“.

По същото време сайтът Уикилийкс публикува две грами от посолството на САЩ в Либия от 2008 г., в които се изтъква, че Бенгази и районът около него са една от основните политически и идеологически бази на Ал Каида и един от основните доставчици на джихадисти в горещите точки на света. Според западни журналисти войниците на Кадафи се страхували най-много да не попаднат „в ръцете на брадатите от Дерна“.

Явно ислямистите използват създалата се обстановка и реализират плановете си, разработени още през 90-те години на миналия век за въоръжен преврат срещу Кадафи, а въздушната подкрепа на НАТО дойде съвсем навреме. В хода на военните действия те успели добре да се въоръжат, дори с тежки оръжия.

На 25 март агенция Франс прес съобщи, че според президента на съседния на Либия Чад „терористи от Ал Каида се сдобили в Либия с ракети земя-въздух“ което означава, че могат да нанасят удари и срещу натовски самолети . „Това е много опасно. „Ал Каида в ислямски Магреб“ се превръща в истинска армия, която е по-добре екипирана от всички останали в региона“, предупреди президентът на Чад.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.