Измамата с АЕЦ “Белене” 1. – Първа лъжа – ще има недостиг на ток, от ВЕИ било скъпо

Кранове демонтират съоръжения от стария строеж на АЕЦ „Белене“. Снимка: Булфото

Точно след ядрената авария в Япония, когато светът настръхна и Европа започна проверка на централите си (а Германия направо спря 7 от тях), у нас в медиите изпълзяха експерти да обясняват, че АЕЦ “Белене” ще е най-безопасната в света. И не само експерти.
Бившият шоумен и настоящ депутат Петър Курумбашев, който в началото на 90-те направи прочутото предаване „Куку“ с мнима авария в АЕЦ „Козлодуй“, се изказа, че бъдещата централа в Белене ще се изплати за 15 години и критиките срещу проекта били платени.
А хвалбите безплатни ли са?
И наистина ли всичко е толкова страхотно? За безопасността никой не може да се закълне, че всичко ще е окей. Най-малко, човек може да провери в интернет сеизмологичната карта на Европа и ще види, че Белене, за разлика от Козлодуй, е в по-опасен район (виж тук и тук увеличено за България на 5-а стр.).
Но за необходимостта от централата, за това колко ще струва токът от нея и дали тя ще се изплати, нещо май ни лъжат.

Първа лъжа – без АЕЦ “Белене” ще има недостиг на ток

Стара и брадясала лъжа. Повтаря се вече над 10 години. Най-напред т. нар. ядрено лоби в България излъга за недостиг на ток, когато тръгнаха да закриват първите два блока в АЕЦ “Козлодуй”. След това, като затваряха блокове 3 и 4, енергийната мафия пак плашеше, че ще има недостиг на ток. Видя се, че това не стана. Нещо повече – с двата блока 5 и 6 АЕЦ “Козлодуй” произведе пак толкова ток през следващите години, колкото и с 4 блока. За първите 3 месеца на 2011 г. АЕЦ “Козлодуй” е произвел рекордно количество ток в историята си. Има графика за това в сайта на централата, сравнение назад до 2001 и до 1988 г. (виж тук и тук). Даден е и коефициент на използване на инсталираната мощност за блокове 5 и 6. За 2011 той е 1,043, а за 2001-2005 г. е 0,7-0,9.
До края на 2002 г. централата е била с 6 работещи блока, а след това – с 4. И сега е произвела толкова ток, колкото в предишни години и дори повече от някои години.

Графика от сайта на АЕЦ „Козлодуй“, която показва годишното производство на ток в централата. До 2002 са работили 6 ядрени блока, до 31 декември 2006 са работили 4 блока, а от 2007 до сега работят два блока. Графика: от сайта на АЕЦ „Козлодуй“

Излиза, че България е поддържала скъпо 4 и дори 6 блока, когато може да произведе същия ток и с два блока. Нещо ни будалкат да строим грамадни мощности, които да не работят с пълен капацитет. Ама държавата плаща заплати, доставки, поддръжка.
Сега ядреното лоби плаши, че до 2015 г. у нас трябва да бъдат спрени между 1700 и 2100 мегавата тецове заради екологични изисквания, а на тяхно място щели да влязат нови “само” 1100 мегавата. Но България има общо 11 200 мегавата мощности за производство на ток, около 30% от които изобщо не работят – т. нар. студен резерв (по света държавите поддържат около 15% такъв резерв). Мощностите са описани на официалната страницата на министерството на икономиката и енергетиката (виж тук).

Максималното потребление на ток в България в най-студените дни на годината, е 6000-6500 мегавата. Така че енергийната мафия плаши с откровени лъжи. Има проекти за пускане на над 2000 мегавата нови мощности от всякакви централи – малки вецове, екологични и др. (Има планове и за още повече, в съвсем начална фаза). Засега от екологични централи се добиват по-малко от 400 мегавата ток, а България е задължена от ЕС да станат поне 2000 – 16% от всички мощности.

Премиерът Борисов плаши, че т. нар. ВЕИ, тоест Възобновяеми енергийни източници, произвеждали скъп ток. Плаши, че фотоволтаиците покривали “плодородната българска земя”. Но това е друга много голяма лъжа. Дори само 0,1% от тази плодородна земя да се покрие с фотоволтаици, те ще произвеждат ток, колкото няколко АЕЦ-а, без да замърсят с десетки хиляди тонове радиоактивни отпадъци след 40-50 години работа. Така че в момента България има премиер, който лъже или поради невежество и защото нещо не е разбрал, или лъже съзнателно.

Как седи въпросът със скъпия ток от ВЕИ

– от фотоволтаици, вятърни централи, биомаса?

Това, че сега токът от тях е скъп, е временна мярка. Целта е да се стимулират инвестициите в тях. Всяка година занапред за новите монтирани подобни мощности цената, на която ще се изкупува токът, ще пада непрекъснато.

Пултът за управление на АЕЦ „Козлодуй“. Българинът погрешно си представя, че икономическата мощ идва от такива производства. Австрия е забранила ядрената енергетика, а е 12-та в света по богатство. Снимка: Булфото

Помни ли някой колко струваха първите електронни калкулатори? Специално в България цената беше една средна заплата. Сега струват по няколко левчета. Има ги в часовници, компютри, джиесеми. Без пари. Така ще стане и с фотоволтаиците. Ще струват левчета и ще ги има на всеки покрив. Съседите в блока ще събират джобни да си монтират фотоволтаици на покрива. Далеч по-безопасно от АЕЦ.

Но какво става сега, в момента, когато те са още скъпи? Ще има ли недостиг на ток, наистина?

Собствениците на някои от предвидените за закриване по екологични причини тецове се канят да ги реконструират, да сложат пречистващи инсталации и те да продължат да работят. Няколко експерти като глас в пустиня казаха, че ако се построи нова АЕЦ, по-скоро ще е проблем излишъкът на ток. Например има цяло изследване за нуждите на ток до 2030 г., направено по европейски проект и с международна методика от експерти от БАН. Ръководител на българската част е ст. н. с. д-р Пламен Цветанов, който е работил 50 години в енергетиката. И той казва, че ако тръгне АЕЦ „Белене”, заедно с АЕЦ „Козлодуй”, ще се наложи заради излишък на ток да се спират старите блоковете и други енергийни мощности, за да работи новата централа. За нова АЕЦ може да се мисли след 2030 г., казва още той (виж повече тук).

Потреблението на България в някои дни през лятото пада до 2800 мегавата и излишъкът става проблем, защото реакторите и много от мощностите не могат да се спират и пускат ден за ден.
Например данните от НЕК показват, че тази година още в средата на март дневното потребление на ток е паднало под 4000 мегавата. През лятото ще падне и под 3000 мегавата. Как ще работят тогава 4 блока на АЕЦ по 1000 мегавата? Плюс още толкова мощности от ВЕЦ, ТЕЦ и т. н.? Кои трябва да спрат? В жертва на новата АЕЦ, която трябва да се изплаща, ще бъдат принесени всички ВЕИ, тецове, вецове и старите блокове в АЕЦ “Козлодуй”. Да, ама старата АЕЦ е държавна и с по-евтин ток, а новата ще бъде наполовина руска и с по-скъп. Кой печели?

С още нещо плаши премиерът Борисов – че ако не строим АЕЦ „Белене“, „руснаците“ няма да ни удължат живота на блоковете в АЕЦ „Козлодуй“. Още една голяма лъжа, независимо дали е от невежество или съзнателна. Защото удължаването на живота на двата реактора в Козлодуй зависи от българската Агенция за ядрено регулиране, а не от „руснаците“. Възможно е т. нар. руснаци да правят въртели с разни доставки, поддръжка и ремонти, но разрешението за удължаване не зависи от тях.

Нещата седят дори точно наопаки на това, което казва премиерът Борисов. Опасността е, че когато построят АЕЦ „Белене“, „руснаците“ ще направят всичко възможно да спре АЕЦ „Козлодуй“, за да може новата централа с по-скъпия ток да работи на пълен капацитет и да се изплаща, а не старата.

(Следва – Измамата с “Белене” 2. – Токът щял да поскъпне 2-3 или 18 пъти, а от АЕЦ щял да бъде евтин)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.