ВЕЦ за 3,5 милиарда долара заплашва бъдещето на река Меконг

Ройтерс

Плановете за построяване на първата водноелектрическа централа по долното течение на река Меконг изправя Лаос пред сблъсък с неговите съседи и природозащитниците, които се опасяват, че препитанието на населението, рибното разнообразие и селскостопанската земя могат да бъдат унищожени и евентуално да се стигне до продоволствена криза.

Обеднялата комунистическа страна изглежда готова да пренебрегне международния натиск и да продължи с изграждането на ВЕЦ Xayaburi, който е на стойност 3,5 милиарда долара. Проектът е предимно тайландски, а според експертите може да причини безброй щети на околната среда.

Четирите страни, които споделят долното течение на 4900-километровата река Меконг – Лаос, Тайланд, Виетнам и Камбоджа, не успяха във вторник да се споразумеят за изграждането на 1, 285-мегаватовия ВЕЦ, който е първият от общо 11 планирани по долното течение на Меконг, като се очаква те да генерират 8 % от електроенергията на Югоизточна Азия до 2025 година.

В общо изявление страните посочват, че „все още има различия във вижданията“ и въпросът трябва да бъде обсъден на министерство равнище.
Страните от басейна на река Меконг са задължени от споразумение да провеждат междуправителствени консултации преди да строят водноелектрически централи, но никоя няма право на вето и Лаос ще има последната дума, макар и не без значителен дипломатически натиск.

Природозащитници и речни експерти посочват, че оценката за влиянието върху околната среда, направена миналата година от правителството, в най-добрия случай е била частична. Те предупреждават, че поминъкът на 60 милиона души по долното течение на Меконг е застрашен, ако изграждането на ВЕЦ Xayaburi продължи без истинска оценка на риска.

Според активистите много видове риба са застрашени от изчезване, рибните ресурси ще намалеят, тъй като маршрутите за миграция ще бъдат блокирани, а земя, богата на ориз, може да бъде лишена от плодородните наноси, донасяни надолу по течението на най-дългия воден път на Югоизточна Азия.
Цели села могат да бъдат преместени.

Според проучване на междуправителствената агенция Комисия за река Меконг предложените 11 водноелектрически централи ще превърнат 55 % от реката в водохранилища, което може да донесе селскостопански загуби за над 500 милиона долара годишно и да намали с 30 % средно приеманото количество протеини от тайландците и лаосците.

Китай е построил 4 водноелектрически централи по горното течение на реката, близо до мястото, където извира, но и те са много оспорвани. Според екоактивисти те са виновни за сушата миналата година, която доведе до спад на водите на Меконг по долното течение до най-ниското равнище от половин век.
Лаос не отговори на предупрежденията или на препоръките на учените.

Ръководителят на делегацията на Лаос Вирафон Виравонг посочи след срещата във вторник, че страната обмисля да се съобрази с безпокойството на съседните страни, но удължаване на процеса на консултациите вече няма да бъде практично.

Правителството на Лаос приветства Xayaburi като модел за чиста, зелена енергия, който ще стимулира крехката икономика на страната, възлизаща на 6 милиарда долара, и ще подобри живота на 5,9-милионното население, една четвърт, от което живее под прага на бедността, като много от хората са без електричество.

Гладният за електроенергия Тайланд ще купува около 95 процента от тока, произведен от водната електроцентрала, а три тайландски компании имат дял в проекта, според съобщение на тайландската фондова борса от миналия месец.
Втората по големина тайландска строителна компания CH Karnchang Pcl има дял от 57 % в проекта, държавният енергиен гигант РТТ притежава 25 %, а Electricity Generating PCL – 12,5 % във ВЕЦ-а, за който тайландското правителство е казало много малко.

Лаос, който е наречен „батерията на Югоизточна Азия“ заради водноелектрическите си амбиции, вече се е ангажирал да доставя 7000 мегавата на Тайланд, 5000 мегавата на Виетнам и 1500 мегавата на Камбоджа до 2015 година. Министерството на енергетиката на страната посочи, че страната има потенциал да генерира 28 000 мегавата електроенергия от Меконг.

Противопоставянето обаче е ожесточено. В Тайланд и в някои села на Лаос, където неодобрението е рядкост, бяха проведени протести. Около 263 неправителствени организации отправиха петиция до премиера на Лаос Тхонгсинг Тхамавонг и тайландския му колега Абхисит Веджаджива да се откажат от проекта.

Американският сенатор Джим Уеб, демократ и председател на подкомисията за Източна Азия и Тихоокеанския регион към Сената, каза, че водноелектрическата централа е „много обезпокоителна“ и „ще има опустошителни екологични, икономически и социални последици за целия субрегион на Меконг“.

„Благоразумно би било строителството да се отложи (…) докато не се постигне адекватно планиране и многостранно координиране. Без този подход на сътрудничество стабилността в Югоизточна Азия е застрашена,“ посочи той в изявление миналата седмица.

Виетнам и Камбоджа отправиха призиви проектът да бъде отложен в очакване на допълнителни проучвания, а контролираните от държавата медии във Виетнам бяха нетипично критични, което подсказва, че скритата дипломация не е успяла.

Говорителят на виетнамския външен министър Нгуйен Фъонг посочи, че страните по поречието на Меконг „трябва тясно да си сътрудничат при разработването и използването на природните ресурси по един честен и правилен начин“. Заместник-генералният секретар на националния комитет за Меконг на Камбоджа Ват Боткосал пък призова за цялостно проучване на влиянието върху социалната икономика, от която зависят милиони хора.

Учудващ е отказът на Лаос да отстъпи пред ясното противопоставяне на Виетнам, който дълго упражнява значително влияние върху доста по-малкия си социалистически съсед. Според анализаторите Лаос може да изгуби доста, ако разочарова Ханой, който е най-големият му инвеститор.

„Случващото се е безпрецедентно. Трудно е да се види кой наистина е за този проект“, посочи Иън Беърд, експерт за Лаос и специалист по водноелектрически централи и рибно стопанство към университета в Уискънсин, Медисън. „Лаос няма да си създаде приятели тук. От политическа гледна точка ситуацията е непозната и е трудно да се види добре на къде вървят нещата.“

Беърд посочи, че не може да се вярва на оценката за влиянието върху околната среда, направена от правителството на Лаос, докато петима международни експерти, до които се е допитала американската екологична група International Rivers, подложиха на унищожителна критика доклада, който според тях е „противоречив“, „непълен“ и „безотговорен“.

Това, което разгневи повечето активисти и може да притесни Лаос в регионалния блок АСЕАН, обединяващ 10 страни, са информациите, които сочат, че правителството на Лаос и тайландските им партньори вече са започнали строителството на водната електроцентрала.

Вестник „Банкок пост“ публикува в миналата седмица снимки, които според изданието, са направени при изграждането на 30-километрова отсечка от пътя, водещ към мястото на водната електроцентрала, с наредени един до друг 20 камиона с логото на CH Karnchang.

„Ако правителството на Лаос не действа добросъвестно и не уважи регионалните процеси, с които се е ангажирало, бъдещето на река Меконг и народът й наистина е мрачно“, посочи International Rivers.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.