Путин пак обеща светло бъдеще на руснаците

Путин говори пред Държавната дума. Снимка: официален сайт

Владимир Путин в реч пред Държавната дума се отчете за работата на правителството през изминалата година. Отчетът на Путин повече приличаше на програмен разказ за плановете до 2020 г., пише „Газета.ру“. Според премиера Русия я чака светло бъдеще, в което тя ще стане част от единното икономическо пространство от Лисабон до Тихия океан. Путин заяви, че модернизацията е главната задача на Русия, за да може тя за 10 години да стане петата икономика в света, но каза, че не бива да се залита към неоправдан либерализъм и социална демагогия.

Речта на премиера продължи над два часа, а заедно с последвалите въпроси и коментари – около 4 часа. След първия час уморените депутати престанаха да ръкопляскат на всяка дума и започнаха активно да си общуват в Туитър и да цитират изявленията на премиера, отбелязва изданието. След края на доклада всяка фракция имаше възможност да зададе до три въпроса.

Повод за шеги стана въпросът за борбата срещу корупцията в сферата на държавните поръчки. „Който ме излъже и три дни няма да живее, не се безпокойте“, пошегува се Владимир Путин. Владимир Жириновски с присъщия си маниер поиска в допълнение към чашата с вода и сандвич и разкритикува организаторите на мероприятията в Държавната дума, че не били предвидили пауза за обяд. Той сравни Путин с генерален секретар на КПСС, който „умира, но чете доклада, а за хората никой не мисли“.

Председателят на Думата, лидерът на парламентарната група на „Единна Русия“ Борис Гризлов, отбеляза, че за партията отчетът на правителството е отчет на партията. „Много от направените предложения са резултат на общата ни работа, тъй като партията, която има парламентарно мнозинство, несъмнено споделя отговорността за работата на изпълнителната власт“, цитира РИА Новости думите на Гризлов. Той отбеляза също, че благодарение на личната позиция на премиера е била запазена 40-часовата работна седмица и не е повишена пенсионната възраст.

Лидерът на комунистическата партия Генадий Зюганов съобщи, че неговата фракция е подготвила предложение за организация и контрол на бъдещи избори. По думите му, ако изборите продължат да се провеждат като досега, не е изключено събитията в страната да заприличат на северноафрикански сценарий.

„Ведомости“ пише, че вчерашният отчет на премиера пред Държавната дума още веднъж е показал, че програмата му не съвпада с тезите на президента. Премиерът определи собствената си програма за предизборния сезон – това е социално-икономическа политика в интерес на мнозинството, констатира политологът Дмитрий Бадовски.

Според друг експерт – Михаил Виноградов, премиерът е отделил минимално внимание на интересите на „условната средна класа“. Според политолога Глеб Павловски Путин е предложил свой модел на държава с алтернативна концепция за модернизация, държава, на която не е нужна модернизация, а техническо обновление. Тази позиция на премиера ще изиграе съществена роля на изборите, тъй като този модел се харесва на половината от населението, смята политологът, цитиран от „Ведомости“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.