Къде са милионите на Мубарак?

Филип Шийнън

Последното обръщение на Хосни Мубарак. Снимка: от тв екрана

Забравете твърденията, че бившият президент на Египет Хосни Мубарак и неговото семейство е скътало милиарди долари зад граница, че повечето от тях са внесени в сметки в швейцарски банки или са вложени в недвижимо имущество в Лондон и в Манхатън. Мубарак, чието здраве се влоши и за когото се твърди, че има сърдечни проблеми, може би е бил доста по-близо до парите си, когато се възстановяваше в президентския си апартамент на хотел с формата на пирамида, в бляскавия и окъпан от слънцето египетски курорт Шарм ел шейх.

Западни дипломати и представители на правоприлагащите органи твърдят, че много от тайните на богатството на семейство Мубарак, могат да бъдат разбулени из осеяните с палми улици на този курортен град – египетския еквивалент на Орландо или на Лас Вегас, където изобилстват луксозни хотели в западен стил, търговски центрове и където заведения от веригите Макдоналдс и Старбъкс се нижат по дългото няколко километра крайбрежие в южната част на полуостров Синай.

„Човек може да е сигурен, че пряко или косвено, законно или незаконно, семейство Мубарак, главно синовете на президента, са получили дял от печалбите от разцвета на Шарм ел шейх“, твърди европейски дипломат, който доскоро е работел в Египет. „А и семейните приятели на Мубарак притежават толкова много неща в курорта“, допълва той.

Прокурорите току-що започнаха съдебната процедура срещу бившия президент, но имат доста материали, по които да работят, в това число и появяващите се почти всеки ден доказателства за това как правителството на Мубарак е възлагало доходоносни договори и сделки в бизнеса с недвижими имоти на най-приближени хора. Следователите, както изглежда, отделят специално внимание на сделката за природен газ с Израел на стойност няколко милиарда долара. Тя беше поверена на компания, ръководена от човек, обрисуван като най-добрия приятел на Мубарак.

Осемдесет и две годишният Мубарак предпочиташе през последните си години на власт да прекарва повечето от времето си в Шарм ел шейх вместо в потъналия в смог и пренаселен Кайро. Той се оттегли окончателно в курорта на брега на Червено море, след като беше принуден да се откаже от властта през февруари. Миналата седмица беше откаран по спешност в болница в Шарм ел шейх, след като се оплака от болки в гърдите, които усети точно, когато прокурори започнаха да го разпитват по обвинения в корупция. Разпитът веднага беше прекъснат, но беше съобщено, че Мубарак е поставен под арест. По-късно той беше преместен и във военна болница край Кайро.

През годините Мубарак превърна в свой дом в Шарм ел шейх просторна вила, разположена в огромен хотелски комплекс с изглед към морето, намиращ се близо до голф игрище и скрит от улиците зад високи, боядисани с бяло зидове. Сред съседите на Мубарак са и Бакир бин Ладен, полубрат на Осама и издънка на семейство, натрупало богатство на стойност няколко милиарда долара от строителния бизнес. Домът на Бакир бин Ладен е толкова голям и бляскав, колкото и този на сваления египетски лидер.

Когато полуостров Синай беше върнат на Египет от израелския контрол през 1982 г. по силата на мирните споразумения от Кемп Дейвид, Шарм, както го знаеха много западни туристи, беше заспало рибарско селце, в което имаше само три хотелчета, израелска собственост, и малка кръчма. Днес там има близо 200 хотела и комплекса, много от които са собственост на близки приятели и доверени лица на Мубарак, чието правителство превърна в национален икономически приоритет развитието на туризма в Южен Синай.

Сега Шарм ел шейх привлича годишно стотици хиляди туристи главно от Европа с обещанието за непрестанно слънце и защото разполага с едни от най-атрактивните в света места за гмуркане. В седмиците след като Мубарак се оттегли в изгнание, западни дипломати заявиха, че е трудно да следят в какво здравословно и душевно състояние е той. Носеха се обаче слухове, че страда от депресия, тласкаща го до ръба на самоубийството, че е толкова обиден от внезапното си сваляне от власт, че отказва да пие лекарствата, предписани му заради сърдечните му проблеми и че твърди, че предпочита да умре.

По-рано този месец в първото си изявление след падането си от власт – емоционално, предварително записано излияние – Мубарак каза, че през 30-те си години на власт не е натрупал кой знае какво богатство. Той заяви, че има само една банкова сметка и тя е в египетска банка. „Бях наранен страшно много и продължавам да съм наранен, както и моето семейство, от несправедливата кампания срещу нас и от неверните твърдения, които целят да опетнят репутацията ми“, заяви тогава Мубарак.

Изявлението беше програмирано така, че да съвпадне с разкритието, че прокурори планират да разпитат Мубарак и неговото семейство във връзка с твърдения за корупция и за злоупотреби с власт, в това число убийството и измъчването на антиправителствени демонстранти по време на бунта от тази зима. Синовете на Мубарак – Гамал и Аля, и двамата заможни бизнесмени – бяха откарани ареста на Шарм ел шейх миналата седмица, а после прехвърлени в затвор в Кайро.
Египетските новинарски емисии съобщиха, че синовете на Мубарак, пилеещи щедро парите си, са се хванали за гушата, откакто баща им е паднал от власт и се обвинявали взаимно за създадения пред обществото корумпиран имидж на семейството.

Прокурори насочват вниманието си към връзките на Мубарак с предприемачи, заели се с развитието на Шарм ел шейх, главно към Хюсеин Салем, египетски шпионин, превърнал се в бизнесмен през началото на 80-те години на миналия век и един от най-близките приятели на Мубарак. Салем е известен като Кръстника на Шарм ел шейх заради ранните си инвестиции си в хотелите и в строителството в Южен Синай.

Очаква се прокурорите да насочат вниманието си и към газовото споразумение на Египет с Израел от 2005 г., както и към това защо Мубарак избра да повери изгодния договора за няколко милиарда долара именно на Салем, който като бивш офицер от египетското разузнаване и световен трафикант на оръжие предпочита да стои в сянка. (През 1983 г. Салем плати 3 милиона долара на министерството на правосъдието по извънсъдебно споразумение заради обвинения, че е надписал сметки на Пентагона за оръжейни доставки за Египет).

Твърди се, че Салем е избягал от Египет през Дубай в Швейцария няколко дни след падането на Мубарак. Приятел на президента от 60-те години, той бе смятан в египетските бизнес кръгове за инвестиционен съветник и дясна ръка на първото египетско семейство. Авторитетният вестник „Ал Ахрам“ миналия месец съобщи, че личното имущество на Салем в Египет е замразено заради обвинения в корупция.

Двама западни дипломати, запознати с египетските дела, твърдят, че е широко разпространена тезата, че правителството на Мубарак е продало правителствени земи в Шарм ел шейх на бизнесмени като Салем срещу суми, които са много малки в сравнение с истинската им пазарна стойност. Сред дипломатите и бизнес лидерите в Египет се разпространяват и подозрения, че Мубарак и неговото голямо семейство някак си са се възползвали доста много от газовата сделка с Израел – споразумение, което е непопулярно сред голяма част от египетското общество, предвид ширещата се враждебност към Израел. Икономистът от Джорджтаунския университет Ибрахим Оуейс е напълно уверен, че фирма, ръководена от Салем, която не е имала особен опит в енергетиката, е египетският партньор по споразумението с Израел за природния газ.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.