Роза за Деня на книгата

Рисунка: Антоанета Лязова


Честит ни Световен ден на книгата и авторското право – 23 април!

Нека не забравяме, че идеята този празник да се отбелязва точно днес е на испанските книгоиздатели и книготърговци – датата да съвпада със старинния празник на св. Хорхе (Sant Jordi) в Каталуния – 23 април е La Diada de Sant Jordi (St George’s Day или Гергьовден, 6 май по нов стил).  Празнуването на този ден се свързва с Фестивала на Розата, който води началото си от легендата за Saint George.


Покровителят на Каталуня Св. Георги бил и странстващ рицар. Той влязъл в люта битка с дракон, за да спаси принцесата на Каталуния и да спечели сърцето й. На мястото на битката, където се проляла кръвта на дракона, изникнал розов храст, от който героят откъснал най-красивата кървавочервена роза и я подарил на принцесата. Още през Средновековието в Барселона се празнува фестивала в чест на героизма и любовта.

През 1923 г. от празник за възхвала на любовта традиционният Фестивал на розата се превърнал в поетичен ден на книгата и розата – „Dia del llibre I de la rosa“. В памет на Мигел де Сервантес, починал на 23.04.1616 г., книготърговците в Каталуния започват на този ден да подаряват роза на всеки, купил книга. Но вековната традиция в чест на Sant Jordi все пак повелява друго – мъжете да поднасят на любимата си жена роза, а жените им отвръщат с книга. Нека уважим традицията.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.