Измамата с “Белене” 2. – Токът щял да поскъпне 2-3 или 18 пъти, а от АЕЦ щял да бъде евтин

Продължение – виж тук „1. – Първа лъжа – Без АЕЦ „Белене“ ще има недостиг на ток, от ВЕИ било скъпо

Пултът за управление на АЕЦ „Козлодуй“. Българинът погрешно си представя, че икономическата мощ идва от такива производства. Австрия е забранила ядрената енергетика, а е 12-та в света по богатство. Снимка: Булфото

10 години наред енергийното лоби плашеше, че като закрият блокове 1 и 2 в “Козлодуй” (2002 г.), а после и 3 и 4 (2006 г.) токът ще поскъпне 2-3-4-5 пъти. Най-разнообразни прогнози, хвърлени като заплаха в ефира и в печата. Какви ли не експерти и шефове на енергетиката, директори на АЕЦ и т. н. обясняваха най-категорично как неминуемо това ще стане.
Мина достатъчно време от закриването и на 4-те блока в “Козлодуй”, а това не стана. Няма такова драматично поскъпване, каквото обещаваха всичките тия експерти. Това иде да покаже, че те или са некомпетентни, или направо лъжат. Второто е по-вероятно. Защото те всичките са заинтересовани от съществуването на АЕЦ и строителството на нова АЕЦ. Както е известно от износа на ток не печелеше държавата, а посреднически фирми, които изкупуваха в аванс тока от НЕК на цени около 3,5 цента на киловатчас – тоест по-евтино отколкото го купуват електроразпределителните дружества за вътрешния пазар. И след това същите тези посреднически фирми го продаваха в Турция, Гърция и др. Тези фирми са все свързани с бивши шефове от енергетиката, които са в топли отношения с настоящите. Всички по-едри и по-дребни шефове в енергетиката в един момент преливат в частния бизнес с разни изпълнителски или консултантски фирми. Рушветите между частния бизнес и държавата прехвърчат като градушка. Затова в медиите още преди години

се появи понятието “енергийна мафия” и „ядрена мафия“

Тя разполага с пари, плаща на медиите, на конкретни публични личности да говорят в защита на атомната енергетика. Сeга това става и с новата АЕЦ “Белене”. Един нов строеж, особено с руски инвеститори, строители, фирми изпълнители, неминуемо носи милиони комисиони. При проект за 6,3 млрд. евро, може да се предположи, че комисионите са поне 10%, раздадени или под масата, или явно, чрез консултантски договори. А отделно ще валят поръчки на приятелски фирми. Затова пропагандата в подкрепа на АЕЦ е голяма.
И ако някой възрази и каже нещо срещу АЕЦ, веднага го обявяват, че е платен от „американците“. А положението е точно обратното – плаща за медийна подкрепа ядрената мафия. В нея са парите.
От нея извират лъжите, една от които е за цената на тока.
Изказването на премиера Борисов неотдавна, че без АЕЦ “Белене” токът ще поскъпне 18 пъти, го постави в положение да е говорител на ядрената мафия. Министърът Трайков го поправи, че става дума за 18%. Но и такова поскъпване е съмнително, защото в АЕЦ “Белене” ще се излеят няколко милиарда евро от държавата, без те да бъдат включени в цената на тока (за далекопроводи, хранилища за ядрени отпадъци и др. – виж в продължението). Тоест – ако токът от АЕЦ е евтин, допълнителните инвестициите на държавата за АЕЦ напълно ще неутрализират този ефект.

Багер прави първа копка на размразения и стартиран отново строеж на АЕЦ „Белене“ през 2008 г. Снимка: Булфото

Изобщо, поскъпването на тока вече не се определя от някаква АЕЦ и от правителството, както при комунизма, макар да има Комисия за регулиране, а от пазара. И цените на тока в България се изравняват постепенно с тези на европейския пазар. Няма как токът да поскъпне 3 пъти, защото цената му сега е близо до европейската. Най-много да се изравни с нея.
Страни като Австрия (която е забранила АЕЦ с конституцията си), Италия (която след Чернобил спря 6-те си АЕЦ), Норвегия, Португалия и др. внасят ток. Преценили са, че като си го купуват им излиза по-евтино, отколкото да правят милиарди инвестиции и да се подлагат на ядрен риск. Разбира се, в Италия имаше политици и бизнес кръгове, които искат да строят нови АЕЦ, но не се знае след аварията във Фукушима дали някой там ще започне такава програма.
Следващата

голяма лъжа е, че токът от АЕЦ “Белене” ще бъде евтин

По досегашните изчисления на проектантите токът от АЕЦ “Белене” щял да бъде 5-6 евроцента на киловатчас. Институтът за пазарна икономика оповести неотдавна свой анализ на проекта, според който токът от Белене ще стигне до 16 евроцента на киловатчас и ще се изравни с по-скъпата енергия от вятърни централи. А неотдавна един от най-опитните експерти по енергийно проектиране  у нас и бивш шеф на НЕК Иван Хиновски каза, че токът от АЕЦ “Белене” ще бъде около 10 евроцента на киловатчас, колкото е от тецовете (виж тук). На кого да вярваш? В договорите на Турция с Русия за строителството на АЕЦ там е записано, че токът ще е 12 евроцента на киловатчас. Няма как у нас да е два пъти по-евтин.
Очевидно нещо ни будалкат с цената на тока от бъдещата АЕЦ. Хиновски предупреждава още нещо – след аварията във Фукушима, в Европа обсъждат да се вдигнат разходите за застраховки на един реактор в АЕЦ, за да покриват до 700 милиона евро щета. Сега АЕЦ ”Козлодуй” изцяло, с всичките си реактори, покрива застраховки за щети на стойност 96 млн. евро, за което плаща незначителни разходи. Занапред годишните отчисления за застраховки ще са много по-високи и ще натоварят цената на тока.
След аварията в Япония ще има допълнителни изисквания за безопасност, които също ще се начисляват всяка година в цената на тока. Така че евтиният ток от АЕЦ “Белене” е по-скоро химера.

Същевременно премиерът Борисов плаши с тока от ВЕИ като с някакво зло – бил скъп и т. н. И мнозинството на ГЕРБ този месец удари със закон инвестициите във ВЕИ, в подкрепа на АЕЦ.

(Следва – Измамата с “Белене” 3. – Ще се изплати за 15 години; ГЕРБ срещу енергийната независимост)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.