Посмали малко, Исаков

Едвин Сугарев

Руският посланик Юрий Исаков бил сто процента убеден, че АЕЦ “Белене” ще бъде построена. Странна увереност за един дипломат – да предрича със стопроцентова сигурност подобна драматична стъпка. Подобно решение не е лъжица за неговата уста – то е единствено в прерогативите на правителството на страната ни, която е уж суверенна – и която минава за член на ЕС и НАТО. Откъде ли идва тази увереност – а и този арогантен тепигьозлък, който позволява на посланика да се държи тук така, сякаш не е бил приет на добра воля, а е пристигнал като генерал-губернатор на Задунайская губерния?

Можем да предположим поне отчасти източниците на тази му увереност. Българският министър-председател също тъй безрезервно е убеден, че ще строим втората атомна – колкото и да струва тя. И колкото и да ни струва в геополитически план този епически строеж, дето петата колона в България го гласи още от 70-те години на миналия век. Само – ако може – по-тихо и без ропот.  Да я построим тъй някак си, хем незабелязано, хем с апломб, като да е магистрала или спортна зала.

Откъде ли идва тази увереност на министър-председателя? Много просто. Повелителят на Исаков, батюшка Путин, му е казал, че тъй трябва. Повелителите на Алексей Петров пък са му показали защо трябва. И вече няма котка в чувал, няма гьол, глътнал там някакви си милиарди. Бойко Борисов слуша и изпълнява.

Не само слуша, но и говори. И говори това, което казва и посланик Исаков. Отстрани изглежда, че двамата говорят хорово, като да са си плюли в устата. Не е тъй обаче – и никога не е било, откакто важи поговорката “Курица не птица и Болгария не заграница”. Оттогава говорят братушките, а родните комуняги повтарят. И в случая говори Исаков, а Бойко подеква. Нещо като негов мегафон.

А руският посланик се е вживял в ролята на един северен Мойсей – и обещава реки от мед и масло. Пред NBT – телевизията на пловдивския бос на БСП – Георги Гергов, Исаков провижда светло бъдеще за сюблимния комунистически проект: “Проектът е изгоден за България, за Русия и за Европа. Дава възможност за чиста, евтина и стабилна енергия и затова съм оптимистично настроен. Остава да приключат сметките и разчетите, но ние сме абсолютно спокойни.”

И още: проектът бил не само безопасен за населението, но и солидно финансово аргументиран. По неговите сметки токът от втората атомна щял да върне инвестицията, а в българския бюджет щели да постъпят „минимум 8 млрд. евро директни постъпления само от данъци и такси“.

Освен всичко за строителството в централата щели да бъдат назначени цели 80 хиляди души. Реакторите на централата били от трето поколение и предлагали „уникална система за съчетаване на активна и пасивна безопасност”, която можела да излиза в сигурен режим без участие на човек. И накрая като капак – към меда и тоягата: АЕЦ „Белене“ била единственият източник на енергия, който би могъл да замени закритите мощности в АЕЦ „Козлодуй“.

Очевидно руският посланик ни взема за канарчета. Или за аборигени, които още ходят по дърветата. Иначе не би лъгал с такъв апломб и размах – на какъвто впрочем е способна единственото широката славянска душа. У нормалните люде все пак е останал някакъв срам и страх от Бога – но де ти срам и страх у един болшевик?

Да твърдиш, че правителството на страната, в която си акредитиран, ще предприеме със 100% сигурност нещо, което противоречи и на интересите й, и на геополитическата й ориентация, е не само проява на лош вкус. Това е дипломатически гаф, за който Исаков незабавно би бил отзован, ако Русия би била нормална държава. Ако пък България би била нормална държава, и управляващото правителство би било нормално правителство, досега външният министър Николай Младенов щеше да го е привикал за обяснения – със същата острота, с която нарече другаря Първанов “боклук”. (В случая нямам предвид Гоце, въпреки че това определение пасва и за него – а бившия шеф на НЕК.)

Исаков има право в едно: проектът е изгоден за Русия. Не толкова във финансов, колкото в геополитически смисъл. Но не е изгоден нито за България, нито за Европа. За нито една страна не е изгодно чужда държава да строи ядрена централа на нейна територия – със заем, който ще бъде изплащан от нейните граждани, които безропотно ще трябва да купуват произведения от нея ток, за да се платят инвестираните милиарди. Подобен жест би имал същия смисъл и същата тежест, както този на Украйна – която “отстъпи” на руския военен флот своето пристанище Севастопол – само и само за да си гарантира, че няма пак да й врътнат кранчето на газопровода.

Никакви 80 000 души няма да бъдат назначени за строителството на централата. Дори “Росатом” в типипчния си наивно-бодряшки дух говори за 10 000. 80 000 могат да бъдат назначени само ако някой ден решат да строят пирамида на Путин в Задунайская.

Но пък около 105 000 души ще бъдат изхвърлени на улицата от съществуващите енергийни мощности, които ще се закрият преждевременно заради АЕЦ “Белене”: Мариците, ТЕЦ “Русе”, ТЕЦ “Бобов дол”, АЕЦ “Козлодуй”. Заради това впрочем Исаков говори за това как Белене щял да бъде единствения източник на енергия, който щял да замени закритите мощности в АЕЦ “Козлодуй”. Просто тяхното закриване влиза в сметката: те ще бъдат бастисани, за да се реализира огромния енергиен излишък на новата ядрена централа – за който иначе няма да има пазар.

Подобен абсурден хиперболизъм звучи и от заклинанието за осемте милиарда постъпления от данъци и такси в бюджета. Би могло да се говори за някакви постъпления само ако централата беше българска, а тя не е. И не е, защото държавата няма откъде да вземе милиардите, които съответстват на нейното дялово участие. Тези милиарди ще бъдат вложени от “Росатом”, но ще останат да висят на българската шия като дълг, който ще бъде плащан поколения наред. Чрез сметките за ток например – които най-вероятно ще бъдат на база 12 евроцента на киловатчас. (Толкова излиза според разчетите, ако всички харчове бъдат наистина направени.) При това положение осемте милиарда евро са си съвсем реални. Само че като загуба от работата на централата. Докато в един хубав ден Русия си уреди вземанията от НЕК по принципа дълг срещу собственост – и придобие цялата електропреносна мрежа на България.

И накрая най-дебелата лъжа: реакторите за Белене били от трето поколение. Не, не са. Трето поколение са тези, които Русия ще строи в Турция – където се надяваме да продаваме електроенергията от втората атомна. А иначе предназначените за нас са проектирани преди десетина години и са от някакъв междинен вариант, който никога и никъде в света не е изпробван. И няма как да се знае каква уникална система за безопасност предлагат, защото още никой не ги е виждал как работят. Не е невъзможно и “Росатом” просто да се прави, че строи нов реактор – за да ни пробута някой вече направен, за който сделката се е провалила поради някакви съображения – например от съображения за сигурност.

Та такива ги говори руският посланик. Такива винаги ги говорят руските посланици – които по стара традиция са с чин генерал от руските тайни служби. Само че времената се менят – и не всички са склонни да следват “челния опит”, който ще ги отведе право в азиатския джендем.

А посмали малко де, Исаков!

Виж още текстове в сайта на Едвин Сугарев svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.