Чернобил – опасността остава, реакторът тлее

25 години след трагедията радиацията още е заплаха - в саркофага има пукнатини

АЕЦ в Чернобил, снимка от хеликоптер на реактора дни след аварията. Снимка: АП/БТА

Светът отбеляза 25-та годишнина от аварията в АЕЦ „Чернобил“ – една от най-сериозните технологични катастрофи в историята на човечеството. На 26 април 1986 година в 01,23 ч. местно време избухна Четвърти реактор на АЕЦ Чернобил и изхвърли в атмосферата радиация, еквивалентна на най-малко 200 атомни бомби като тази над Хирошима.

Вследствие на Чернобилската катастрофа пострадаха 8,4 милиона души. От радиационно заразяване бяха засегнати 19 руски региона – почти 60 хил. кв. км, с население 2,6 млн. души. Поразени бяха 12 области в Украйна с площ 50 хил. кв. км; както и 46,5 хил. кв. км от територията на Беларус. Трудно е да се изчисли броят на починалите и болните вследствие на радиацията, която взема жертви и до днес.

(Б. р. – В Украйна и досега дават между 5 и 7% от брутния си вътрешен продукт всяка година за ликвидиране на последиците от Чернобил (виж тук, стр.33). Беларус е платила досега 16 милиарда долара за ликвидиране на последиците. Токът от АЕЦ не излиза толкова евтин, колкото изглежда от пръв поглед).

Радиоактивният прах се разнесе не само на територията на бившия СССР, но и на Полша, България, Германия, Швеция, Швейцария, Белгия, Холандия, Великобритания и други страни. Късмет имаха единствено Франция, Испания и южната част на Италия, защото ветровете ги заобиколиха.

Последиците за здравето на хората след аварията в Чернобил преди 20 години са ужасяващо подценявани, твърдят екоактивисти от организацията „Грийнпийс“. Според официалните цифри на ООН се предвиждат 4000 смъртни случая от рак вследствие на радиоактивното изтичане. В доклада си „Грийнпийс“ посочва, че това число ще бъде 100 000 души. Голяма част от жертвите на последиците ще са от Украйна, Беларус и Русия, пише още в документа.

Общото събрание на ООН свика специално заседание, посветено на 25-годишнината от ядрената катастрофа в Чернобил. В памет на жертвите в комплекса на организацията в Ню Йорк би Камбаната на мира.

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек определи ядрената катастрофа в Чернобил като невъобразима човешка трагедия, предаде Франс прес. Злополуката в украинската АЕЦ точно преди четвърт век „е и урок за важното значение на превенцията, прозрачността и адекватния контрол“ на атомните централи, отбеляза Бузек. Той почете паметта на жертвите при най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството, като спомена изрично хората, жертвали живота си за преодоляване на пораженията.

Вчера президентите на Русия и Украйна Дмитрий Медведев и Виктор Янукович, посетиха АЕЦ „Чернобил“. В Украйна руският държавен глава се срещна с украински държавници, както и с хората, които са се борили за овладяване на инцидента през 1986 година. Медведев награди 16 души, участвали в ликвидирането на последиците от аварията в Чернобилската АЕЦ.

Основният урок от аварията в Чернобилската АЕЦ е, че е недопустимо да се скрива истината за подобни инциденти, заяви Дмитрий Медведев и допълни: „Всеки опит да се скрие истината се превръща в трагедия.“

Най-лошото е, че опасността от Чернобил не е отминала. Бетонният капак над реактора има много цепнатини, от които изтича радиация. Така нареченият саркофаг, който покрива експлодиралия реактор в Чернобил и удържа смъртоносната радиация, има нужда от обновяване.

По данни на „Грийнпийс“ лъчението в района надхвърля 100 пъти нормалното и идва директно от реактора, макар той да се намира зад дебели бетонни стени. Смята се, че едва пет процента от ядрената радиация е била освободена при експлозията. Това означава, че 95 на сто от радиацията все още са вътре. Украйна се надява, че международната научна общност ще продължи да полага усилия за решаването на проблема.

Необходими са много средства. Както заяви украинският президент Янукович – до момента са поети ангажименти за 550 милиона евро. Украйна се надява, че международната научна общност ще продължи да полага усилия за решаването на проблема. Предоставянето на 550 млн. евро от страна на правителства и международни организации определено ще подпомогне реализацията на проекта.

Всички са единодушни, че заплахата, произтичаща от реактора, все още е твърде висока. Смята се, че едва пет процента от ядрената радиация са били освободени при експлозията. Ядрената катастрофа в японската АЕЦ „Фукушима“ отново повдигна въпроси относно сигурността и бъдещето на ядрените централи.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.