Великден без Възкресение за Гърция

Великден без Възкресение за гърците бе тазгодишният празник. От много години насам Гърция не бе преживявала толкова мрачен Великден.

Заплати и пенсии буквално бяха ограбени и за няколко месеца паднаха до нива от преди десет години, констатира даже централната банка на страната. До края на декември държавните служители в Гърция средно загубиха 13,5 на сто от доходите си, а в частния сектор загубите надхвърлиха 14 на сто. С 11,3 на сто намаляха и пенсиите.

Но всичко това бе миналата година. Защото тази година ситуацията рязко се влошава. Ново орязване предстои в държавната администрация, където ще бъде въведена единна щатна таблица, ножица се задава и за частния сектор.

Нова Голгота очаква хората заради неизбежното преструктуриране на гръцкия дълг, както признават и тръбят всички сега. Нови, още по-сурови мерки за допълнително свиване на приходите на работещите с 10 на сто или повече. Един цял народ върви към фалит.

Меморандумът, подписан от правителството с кредиторите от еврозоната и МВФ, се провали шумно, макар че неговата цел бе да спаси страната от фалит, а не да улесни ограбването на заплати и пенсии и на придобивките на работещите.

Но не само ние казваме, че се е провалил меморандумът за заемите от еврозоната и МВФ в размер на 110 млрд. евро. Самият факт, че повечето от европейските и американски вестници се занимават в последните дни с преструктурирането на гръцкия дълг е достатъчен аргумент, за да се види, че никой не е убеден, че Гърция е избегнала най-лошото.

Защото в крайна смета меморандумът не би имал смисъл, ако не доведе до предотвратяване на фалита на страната. Дори и Гърция да изпълни целите, договорени с кредиторите в рамките на спасителния пакет, тя ще остане обременена от товара на дълга, който е невъзможно да бъде обслужен.

А това прави неизбежно преструктурирането на този дълг, който сега възлиза на близо 150 на сто от БВП на Гърция, писа американският в. „Уолстрийт джърнъл“ в статия, озаглавена „Никой не смее да нарече това безсилие за погасяване на дълга“.

Над 20 на сто скочиха на пазара лихвите по двегодишните облигации на гръцката държава. Това не се е случвало дори и в най-тъжния период на срив на драхмата при управлението на Мицотакис в началото на 90-те години, когато обединяването на Германия бе довела до скок на лихвите на всички валути.

Пълен срив има и в доверието към икономическата политика на кабинета Папандреу, въпреки меморандума за заемите от еврозоната и МВФ, на който се възлагаха надежди, че ще спаси страната.

Даже Костас Симитис, бивш премиер и лидер на социалистите, смята, че е нужно преструктуриране на дълга, като в интервю за в. „Вима“, изтъкна, че сега вече не знаем как ще справим по-нататък с дълга през 2012 г. и 2013 г., още повече, че е твърде вероятно да не можем да осигурим кредити при изгодни лихви.

Симитис обаче предупреждава, че преструктурирането на дълга може да има и отрицателни последици, ако страната не е подготвена и не е в състояние да контролира тези последици.

Париж и Лондон се оплакват, че се водят тайни преговори между правителството в Атина и Берлин и че на тях се обсъжда план за преструктуриране на гръцкия дълг, който ще е в тяхна вреда. Германците пък правят разкрития за преговори, водени от гръцкото правителство с ЕС и МВФ. Чужди интереси обаче стоят зад тези политически и икономически игри, които се разиграват на гърба на обедняващите гърци.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.