Измамата с “Белене” 3. – Ще се изплати за 15 години; ГЕРБ срещу енергийната независимост

Бойко Борисов се прегръща с Путин при посещението му в София. Снимка: Красимир Юскеселиев, в. „Дневник“

Цената, която е обявил за АЕЦ “Белене” изпълнителят “Атомстройекспорт”, е 6,3 млрд. евро. От така нар. ядрено лоби – бивши шефове на АЕЦ, експерти, депутати, дори шоумени като Петър Курумбашев, обясняваха пред медиите, че АЕЦ “Белене” ще се изплати за 15 години. Дали?
Според независими анализи (а не на поректантите и консултантите на проекта), цената на АЕЦ “Белене” ще бъде около 10 млрд. евро. Институтът за пазарна икономика в своя анализ казва, че ще е 11,5 млрд. евро.
Само за сравнение – шефът на АЕЦ “Козлодуй” каза неотдавна пред БНР, че за миналата 2010 г. печалбата на централата е била 75 млн. лв. В отчетите за 2009 г. АЕЦ “Козлодуй” има печалба от 66 млн. лв. (отчетът на дружеството е достъпен в интернет).

Ако печели колкото АЕЦ „Козлодуй“ ще се изплати за 150 години

Ако и приходите на бъдещата АЕЦ “Белене” (мощността й е колкото на АЕЦ “Козлодуй”) са пак толкова годишно, тя ще се изплати за около 150 години. Тоест – на кукуво лято. Разбира се, токът от новата АЕЦ ще е поне 5 пъти по-скъп от този на “Козлодуй”, но дори при това положение рискът от набутване е голям.
В момента експертите по света дискутират, че цената на нова АЕЦ и на тока от нея расте главоломно, тепърва ще нараства още заради аварията във Фукушима. И същевременно цената на тока от т. нар. ВЕИ – възобновяеми енергийни източници – ВЕЦ, вятърни централи, фотоволтаици, биомаса – непрекъснато намалява. Тия дни медиите по света отпечатаха статия от бивш директор в компанията „Шел“ Роланд Купърс, който сега е преподавател в Оксфорд (виж тук). Той очаква цената от двата вида източници да се изравни това десетилетие. Тоест – който сега започва да строи АЕЦ, е изправен пред риска да построи нещо, което ще му дава по-скъп ток в следващите десетилетия, отколкото други мощности, и има опасност да не се изплати. Това е оценка на човек от бизнеса, а не на еколог.

Проблемът на една бъдеща атомна електроцентрала в „Белене“ не са мерките за сигурност, а нейната ефективност, заяви пред БНР неотдавна дори бившият заместник-министър на атомната енергетика на Русия Булат Нигматулин. Според него отсега трябва да се работи за дългосрочни договори със съседните държави за износ на ток от АЕЦ „Белене“. Това изявление вече е абсурд – дори руснаците, които искат да строят АЕЦ признават, че тя няма да е рентабилна.
Е, добре, а къде ще изнася България тоя ток? И при това от централа наполовина руска собственост? Същите руснаци строят и в Турция АЕЦ. Кой смята, че Турция е длъжна да купува български ток? Там дори през 2003 г. прекъснаха вноса на ток от България и го подновиха чак през 2009 г. Не са толкова зажаднели за него. За какво е тая централа тогава, като заради нея ще трябва да спират други мощности, като се получи излишък?
Това не е всичко.
Държавата има и скрити разходи за АЕЦ “Белене”, за които никой не казва. Първо, тя трябва да изгради 600 км далекопроводи, което ще струва между 1 и 2 млн. лв. на километър според терена, отчуждаване, проектиране и т. н. По оценките на Института за пазарна икономика за това държавата ще даде поне 350 млн. евро. Те не влизат в цената на тока, но ги плаща държавата. Не са напразни призивите вместо в Белене, да се построят още два блока в Козлодуй като му дойде времето, защото там вече има инфраструктура и далекопроводи.

Залата за управление на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Снимка: Булфото

Най-страшното е, че държавата трябва да построи цех за преработка на ядрени отпадъци и временно хранилище – за около 700 млн. евро. Освен това трябва да построи и хранилище за постоянно съхранение на ядрени отпадъци в съответствие с европейските изисквания – на стойност още около 700 млн. евро. Пак построено от държавата, без да се начислява в цената на тока. Сега отпадъците заминават за Русия, но по договор тя трябва да започне да ни ги връща. Става дума за хиляди тонове ядрен отпадък, излят в стъклени блокове, който трябва да се складира някъде в България. Къде? Коя община ще го приеме?

Как ГЕРБ удари ВЕИ в полза на АЕЦ

Демагозите от ядреното лоби спекулират, че ако няма АЕЦ, държавата ще изкупува скъп ток от екологични източници, т. нар. ВЕИ – фотоволтаици, вятърни централи, биомаса, вецове. Премиерът Борисов говори за тях като за някакво зло и заплаха за страната. Няма такъв премиер в света, който да разглежда екологичните източници на ток като някакво зло. Това е директна пропаганда на ядрената мафия. В момента цените за изкупуване на ток от ВЕИ са високи, за да се стимулират инвестициите в тях.
Това е изискване на ЕС. Енергията от тях се изкупува на преференциални цени в продължение на 15-20 години. Но тенденцията е, че цените на тока от АЕЦ и ВЕИ се изравняват и това ще стане до 5-10 години.
Но на 12 април 2011 беше приет закон под натиска на ядреното лоби, който е удар по т. нар. ВЕИ. Намален беше с по няколко години срокът, в който ще се изкупува на преференциални цени токът от ВЕИ. Например от ВЕЦ до 30 мегавата – 15 години. Според други текстове в същия закон преференциалните цени ще се определят, след като съоръженията са вече построени (след акт 15). От асоциацията на производителите на вятърна енергия заявиха, че този текст ще унищожи индустрията, защото при разработването на бизнес плановете няма да се знае на каква цена ще продават енергията. Никоя банка няма да иска да финансира проектите ни, заявиха от асоциацията.
Тоест – мнозинството на ГЕРБ разчисти пътя на АЕЦ “Белене” в парламента. Няма да има инвестиции във ВЕИ. Засега изискването на ЕС е  16% от брутното потребление на ток да бъде произведено от ВЕИ. За да се постигне този процент от ВЕИ, по преценки на ЕС, трябва да има инсталирани мощности от ВЕИ за около 2000 мегавата. А в момента в България има мощности само около 300 мегавата от вятър и около 30 мегавата от фотоволтаици.
Така ГЕРБ удари със закон енергоизточници, които дават реална енергийна независимост и не са свързани с внос на горива.

Най-голямата заблуда – с АЕЦ получаваме енергийна независимост

Това е най-голямата лъжа за АЕЦ “Белене”. Във Франция или Германия техните АЕЦ им дават енергийна независимост, защото са произведени на място, не зависят от никакъв внос и не са чужда собственост. Токът от тях е домашно производство в пълния смисъл на думата.
В България АЕЦ “Белене” ще е изцяло по руски технологии, ще зависи от руски внос на ядрено гориво, ще се поддържа от руски фирми. И ще бъде наполовина руска собственост, токът от нея ще изплаща инвестицията десетилетия, ще вкара държавата с допълнителните разходи, споменати по-горе, което е в услуга на руския инвеститор. Експерти изчисляват, че ако сега енергийната зависимост на България от Русия е около 50% (според произведения ток с руски горива, инсталации и др.), след построяването на АЕЦ “Белене” тя ще стане около 80%. Процентите не са толкова важни.
По-важно е, че АЕЦ не може да замести вноса на петрол и газ, само частично може да конкурира енергията от тях, и не носи никаква енергийна независимост.
Да, наесен може да има референдум за АЕЦ, но тези неща първо трябва да се обяснят на българите. Засега обаче тях ги лъжат чрез медиите. Очевидно се леят пари за медийна подкрепа на проекта за АЕЦ. Парите са в енергийното лоби, което може да си купи медии, а не в еколозите, които могат само да излязат на протест в центъра.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.