Гърция – мост между Китай и Европа

Световна жълта треска, в центъра на която Чайна дивелъпмънт банк (China Development Bank) обсъжда откриването на свой филиал в Атина, а може би още лятото гръцкият премиер ще посети Пекин. Това е първата китайска банка, чийто управител е министър в правителството. Става дума за най-печелившата банка в страната и за втората най-доходоносна финансово-кредитна институция в Азия, с най-много емитирани облигации в Народна Република Китай.

Чайна дивелъпмънт банк е една от основните причини, поради които премиерът Георгиос Папандреу ще посети много скоро и може би още това лято Китай. Въпросната китайска банка се явява основен двигател за развитие на външните отношения на Китай с развитите и развиващите се страни, оказвайки финансова подкрепа при техните сделки. В края на 2009 г. заемите, отпуснати от банката на клиенти, са възлезли на 427 млрд. евро. Интересът по отношение на Атина е породен от факта, че Пекин вече изрази намерение да учреди нов филиал на банката, който да обслужва в Гърция цяла Югоизточна Европа.

Китайците не крият, че искат да се възползват от присъствието си в Гърция като мост за икономическо и търговско проникване не само на Балканите, но и в Европа. Присъствието на банката на гръцка територия, за което китайците преговорят сега с правителството, наред с инвестициите на китайския гигант в Атина, се очаква да бъде основен акцент в дневния ред на разговорите, които ще води в Пекин гръцкият премиер с неговия китайски колега.

Според дипломатически източници визитата ще се състои скоро, а разговорите с китайската банка са продиктувани от изразеното от китайска страна желание за съдействие при преодоляване на гръцката дългова криза чрез изкупуване на гръцки държавни облигации. Показателно в този смисъл е, че преди няколко дни китайската банка обяви, че ще отпусне заеми в размер на 10 млрд. долара на Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка. За инвестиционната инвазия на китайския гигант от Африка до Латинска Америка и Близкия изток свидетелства и фактът, че банката е предоставила заеми за енергийния сектор на редица развиващи се страни и чуждестранни компании на стойност 65 млрд. евро.

„Китайците дойдоха в Гърция, за да останат“. Това бе основното послание от неотдавнашното посещение в Пекин на гръцкия държавен министър Харис Памбукис, отговарящ за инвестициите в кабинета, по време на което бе договорена официалната визита на премиера Папандреу в китайската столица през лятото. На разговорите китайците дадоха да се разбере, че не са притеснени от факта, че инвестицията на държавния гигант Коско в пристанище Пирея все още не е дала очаквания резултат. Напротив, те казаха, че разбират проблемите, пред които е изправена Гърция заради рецесията и повториха, че гледат на това голямо пристанище като на важен център за транзитиране на стоки до Европа.

Шефът на Коско каза пред гръцкия министър, че китайското правителство е решено да предостави с помощта на китайски банки кредити на гръцкия търговски флот в размер на 5 млрд. долара, като отбеляза, че гръцките корабособственици могат да строят плавателни съдове при изгодни условия в корабостроителницата на китайски гигант. Наред с това китайците поставят акцент и на развитието на туристическото сътрудничество с Гърция. Не е случайно, че Ер Чайна открива от началото на май въздушна линия между Атина и Пекин, която ще улесни пътуванията на китайски туристи до различни гръцки дестинации.

Показателен за този засилен китайски интерес е фактът, че до миналата година Гърция бе посетена само от 20 хиляди китайски туристи, като се има предвид, че годишно 60 милиона китайци ходят на почивка в чужбина. На фона на този интерес и с цел привличане на повече китайски туристи гръцкото министерство на външните работи разработва план за предоставяне на улеснения при пътуванията на китайски туристи, които са съгласувани с Европейския съюз.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.