Ченгета на видеозапис – мутри, циркаджии и прости

Видеозапис от ареста на обвиняем, показан пред съда вчера, направи за смях МВР. Елитните цивилни ченгета от НСБОП са записани в нотариална кантора от охранителна камера как се държат като мутри и се снимат за спомен.

Още с влизането те хващат арестанта – човек на възраст, Тенчо Попов, бивш главен секретар на Министерство на финансите, и блъскат главата му в близката врата, после го просват на земята, стъпват по ръцете му, преди да му сложат белезници (виж тук видео). В следващите минути кантората се изпълва с разхождащи се безсмислено напред-назад навалица от полицаи, които влизат от стая в стая и те не знаят защо.

В кантората е имало надпис, че тя е под постоянно видеонаблюдение, но елитните ченгета не са разбрали.

Арестантът е обвинен, че предлагал подкуп по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. Дори това да е вярно, след този башибозушки арест обвиняемият се превръща в жертва. Какъв е смисълът да арестуваш възрастен човек по този начин? Нито е мутра, нито е спортист или бабаит някакъв, а обикновен чиновник.

Абсолютно безпричинно му удрят главата във вратата и го просват на пода. Арест с такова обвинение може да се извърши съвсем културно, като влязат двама цивилни и поканят обвиняемият да тръгне с тях, а униформен може да чака пред вратата. Но тук става дума за атракция на МВР, която дори се снима от оператор на полицията, за да се покаже по телевизиите. Това е измислил вътрешният министър Цветанов, който искаше да смае обществото как се бори с престъпността.

Защо тия бабаити с качулки от НСБОП не опитат мускулите си върху мутри, с каквито е пълна София и България? Навсякъде можеш да се сблъскаш с тях, нахални, паркират си джиповете дори на трамвайните линии и ватманите чакат някой да извика шофьора от близкото заведение, да им направи път. Налитат на бой, рекетират, заплашват, но никой не ги закача.

Като се разходи човек само по заведенията, ще види едни крачещи данъчни престъпления, скъпи лимузини, които плачат за проверка и т. н. Тях изглежда никой не ги подслушва, не ги следи, не ги арестува. Да е чул някой скоро за арест на подобни? За акция по заведенията?

Елитните ченгета се снимат за спомен и си показват мускулите в нотариална кантора. Да излязат срещу мутри няма да посмеят, въпреки че самите те приличат на такива.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.