Джони Деп: Още не съм приключил с капитан Джак Спароу

Джони Деп на премиерата на „Карибски пирати: На края на света“. Снимка: Ройтерс

Дългоочакваният филм “Карибски пирати: На края на света” най-сетне се завъртя по екраните, включително и у нас. От екипа обявиха, че това ще е последната история за приключенията на капитан Джак Спароу и компания. Въпреки това милионите фенове на поредицата вече започнаха да се вълнуват и да питат няма ли да има четвърти филм. Дали режисьорът Гор Вербински и продуцентът Джери Брукхаймър ще съберат отново на екрана главните действащи лица в “Карибски пирати” Джони Деп, Кийра Найтли и Орландо Блум? Според Деп твърде възможно е това да стане.

“Карибски пирати” беше страхотен скок в моята кариера – казва актьорът пред британския вестник “Телеграф”. – Когато ми предложиха ролята на Джак Спароу, някакъв инстинкт ме накара да приема. Изобщо не знаех, че ще пожънем такъв успех”.

Преди “Карибски пирати” Деп беше известен с това, че избира необичайни роли, а персонажите, които играе, са все странници – Едуард Ножиците, Гилбърт Грейп, Ед Ууд, дон Жуан де Марко. Именно заради нежеланието си да участва в касови филми, актьорът отклони доста предложения за роли. Лестат в “Интервю с вампир”, Джак в “Скорост” и Тристан в “Легенди са страстта” са само част от тях. Тези роли отидоха съответно при Том Круз, Киану Рийвс и Брад Пит. А Джони Деп повтаряше, че не желае да се превърне в актьор, който се снима в блокбъстъри.

Сега обаче, на 43 години и с 40 роли зад гърба си, той е точно това. Веднага след излизането на първия филм за Джак Спароу – “Карибски пирати: Проклятието на черната перла”, той се нареди сред най-скъпоплатените актьори в Холивуд и получи номинация за Оскар. Поблазнени от успеха на филма, компанията “Дисни” и продуцентът Джери Брукхаймър не губиха време и се заеха с подготовката на втората и третата част на поредицата. За изненада на всички, Деп, който до този момент тръбеше наляво и надясно, че не си пада по филмовите продължения, подписа договор за участие и в двете части. “Усещах, че не съм разкрил докрай дълбочината на характера на капитан Джак – обяснява днес той. – Не бях готов да се сбогувам с него”.

Деп заедно с Кийт Ричардс. Снимка: Ройтерс

Деп не крие, че героят му в “Карибски пирати” до голяма степен е вдъхновен от китариста на групата “Ролинг Стоунс” Кийт Ричардс. Затова не е странно, че музикантът участва в третата част на поредицата. Неговият герой се казва капитан Тийг и е баща на Джак Спароу. Присъствието на Ричардс на снимачната площадка произвело голямо вълнение сред екипа. “Кийт пристигна като някакъв бандит и всички бяхме направо хипнотизирани от него – разказва Джони Деп. – Той допринесе толкова много за филма и за характера на Джак Спароу. Когато се появи за пръв път на снимачната площадка, целият екип се събра до го посрещне. Имаше хора, които дори аз не бях виждал до този момент”.

В момента Деп се снима във филма на режисьора Тим Бъртън „Sweeney Todd“ заедно с Хелена Бонъм Картър и Саша Барън Коен. Веднага след приключването на работата по филма актьорът ще замине за Франция, където е приятелката му Ванеса Паради. Двамата са заедно от девет години и имат две деца – Лили Роуз и Джак. И това е същият Джони Деп, който в младостта си имаше репутация на хулиган и побойник, обръщаше с главата надолу хотелски стаи и се биеше с папараците. От 1983 до 1985 г. Деп беше женен за музикантката Лори Алисън, а след развода си с нея излизаше с актрисите Шерилин Фен, Дженифър Грей, Уинона Райдър и с манекенката Кейт Мос.

Крехката на вид Ванеса Паради обаче успя да укроти Деп и двамата от доста време насам са смятани за една от най-стабилните двойки в шоубизнеса. “Аз съм най-щастливият човек на света – казва актьорът. – И не само в личен план. Снимките на “Карибски пирати” бяха страхотно преживяване и ми оставиха много приятни спомени. Не бих имал нищо против да участвам в четвърта, дори в пета част на поредицата. Чувствам, че все още не съм приключил с капитан Джак Спароу.”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.