„Ловци на плагиатори“ подгониха германския елит

Ройтерс

Група анонимни интернет активисти станаха популярни в Германия, проучвайки в публичен интернет сайт докторските дисертации на германските политици. Така наречените „ловци на плагиати“ разтърсиха германския политически елит миналия месец, когато министърът на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг подаде оставка след като призна, че преписал част от докторската си дисертация.

„В някакъв смисъл става хоби да провериш колко автентични са дисертациите“, заяви вчера Дебора Вебер-Вулф, преподавател по медии и компютърни науки в Университета за приложни науки (HTW) в Берлин.

Анонимността на интернет активистите повдигна въпроси за тяхната етика, особено ако твърденията им се окажат неоснователни, заяви експертът по проблеми на плагиатството Фолкер Рибле. „От една страна е добре, че хората обръщат внимание на това“, заяви Рибле, преподавател по право в университета Лудвиг-Максимилианс в Мюнхен. „Проблемът обаче е, че те анонимно обвиняват в плагиатство. Обвинените не знаят кой ги напада“, изтъкна Рибле.

След като скандалът с Гутенберг избухна през февруари, „ловците на плагиати“ повдигнаха въпроси за други дисертации на общия сайт VroniPlag. „Криехме под масата доста неща и не говорехме за тях“, заяви по повод академичното плагиатство Вебер-Вулф, сътрудничка на сайта VroniPlag.

Според групата над една четвърт от дисертацията на германката Силвана Кох-Мерин, заместник-председател на Европейския парламент, съдържа откъси с плагиатство. Хайделбергският университет, където Мерин защити дисертацията за историческите валутни съюзи, създаде комисия по въпроса по-рано този месец. Кох-Мерин, която е член на про-бизнес партията Свободни демократи, все още не се е защитила от твърденията срещу нея.

Около 15-20 потребители сътрудничат редовно на VroniPlag и още неколцина са спорадично активни, заяви Вебер-Вулф. Тя обясни, че 10 процента от дадена дисертация трябва да изглежда като изплагиатствана, за да бъде поместена в сайта. Вебер-Вулф не смята, че анонимността на групата нанася непоправими щети на нечий престиж. „Въпросът не е кой го казва“, отбеляза тя. „Никого не обвиняват в плагиатство, а просто питат: „Може ли да обясните защо не са използвани никакви цитати?“, допълни тя.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.