Обама праща шефа на ЦРУ в Пентагона, генерал в ЦРУ

Лион Панета ще внесе дисциплина и професионализъм в Пентагона

Стив Холанд, Сюзън Корнуел

До появата на Лион Панета като шеф на президентската канцелария Белият дом под управлението на Бил Клинтън беше с доста свободен работен режим и напоителни, безплодни срещи. Панета, настоящ директор на ЦРУ, за когото днес очакваме да бъде предложен за министър на отбраната, ще внесе на новия си пост дисциплина, политическа вещина и прозорливо управление на бюджета.

Назначен, за да създаде ред в прословутия с недисциплинираността си при Клинтън Бял дом през 1994 г. – точно преди републиканците да отнемат от демократите мнозинството в Камарата на представителите, Панета недвусмислено показа, че „в града е дошъл нов шериф“. „Промяната от свободен режим, почти на отворени врати в Овалния кабинет към много по-ограничен достъп беше доста рязка“, казва ветеранът в Белия дом от времето на Клинтън, Бил Голстън. „Не казвам, че се е хвърлял да попречи с тялото си на хората да влизат в него, но достъпът наистина беше силно ограничен“, отбелязва той.

С преместването си в Пентагона на мястото на министъра на отбраната Робърт Гейтс уменията на Панета ще се окажат доста полезни в момент, когато законодателите все по-щателно изучават внушителния бюджет за военни нужди, търсейки някаква възможност за съкращаването му. Способността на Панета да оцелее от „месомелачката“ ЦРУ, спечелила му предаността и уважението на мнозина в разузнавателните среди, е знак за политически талант.

През 90-те години на миналия век като председател на бюджетната комисия в Камарата на представителите Панета бе сред демократите, преговаряли с шефа на канцеларията на президента Джордж Буш-старши Джон Сунуну по бюджетно споразумение за ограничаване на дефицита. Споразумението принуди Буш да наруши прочутото си обещание „Четете по устните ми: нови данъци няма да има“, което разочарова републиканците и помогна на Клинтън да спечели президентския пост през 1992 г.

Роден в семейство на италиански имигранти в Монтерей, щата Калифорния, Панета навлиза в обществения живот като умерен републиканец, работил известно време в администрацията на президента Никсън. През 70-те години обаче осъзнава, че място за него в тази партия няма и става демократ. Като демократ печели място в Камарата на представителите, а по-късно се издига до председател на Бюджетната комисия, посвещавайки много време на работата си.

„Той винаги можеше да ви каже какво е направил (телевизионният комик от късните часове) Джони Карсън предишната нощ, понеже седеше на бюрото си и подписваше кореспонденцията с избиратели“, казва Бари Тойв, който работи за Панета в продължение на 19 години на различни длъжности, включително в Белия дом от времето на Клинтън.

След 16 години в Камарата на представителите Панета е избран за първи директор по бюджета при Клинтън, а после оглавява и президентската канцелария. „Никой във Вашингтон не познава по-добре от Лион Панета двата края на булевард „Пенсилвания“ (в единия се намира Белият дом, а в другия – сградата на Конгреса – бел. на прев.) и никой не си е спечелвал по-голямо уважение и на двете места“, каза веднъж за Панета Клинтън.

Според помощник в Конгреса от Демократическата партия работата на Панета в ЦРУ ще му помогне да спечели подкрепата на сенаторите, които ще разглеждат номинацията му за ръководния пост в Пентагона. Кристофър Пребъл от института „Катон“ казва, че опитът на Панета като директор на Админстративно-бюджетното управление в правителството на Клинтън може да му е по-полезен. Гейтс „ефективно предпазваше Пентагона от съкращаване на разходите, но това просто отложи плащането на сметките, с което ще трябва да се оправя Панета“, допълва той.

Героят от Ирак генерал Дейвид Петреъс ще оглави ЦРУ

Генерал Дейвид Петреъс, който се очаква да оглави ЦРУ, е най-известният офицер в американската армия и е смятан за архитект на печелившата стратегия на САЩ в Ирак. С ореол на герой от войната в Ирак, този 58-годишен четиризвезден генерал в момента командва 140-те хиляди войници на международните сили в Афганистан. Мнозина наблюдатели му приписват политически амбиции, но той отрича това.

С изпито лице и прям син поглед, роденият на 7 ноември 1952 г. син на холандски емигрант Дейвид Петреъс е възприеман като „войник интелектуалец“. Почитателите му, главно сред републиканците, го смятат за невероятно интелигентен, други го считат за арогантен и много амбициозен, но се смята, че всички го уважават.

Отношенията му с Белия дом и Барак Обама са бурни и се обтегнаха в началото на 2009 г., когато американският президент се съгласи да изпрати само 30 000 допълнителни войници в Афганистан, докато Петреъс препоръчваше да се изпратят много повече, за да може да повтори печелившата стратегия от Ирак.

Името на обръгналия във вашингтонските политически игри Петреъс се спрягаше за няколко престижни длъжности по върховете на американската военна йерархия – председател на Обединения комитет на началник-щабовете на родовете войски или главен военен съветник на президента. В крайна сметка той ще продължи кариерата си без униформа – в ЦРУ, където опитът му от борбата срещу Ал Каида се приема като предимство.

„Той има изключителен опит от фронтовата линия на войната срещу Ал Каида и от процеса на междуведомствено вземане на решения във Вашингтон. Този опит е безценен“, смята бившият агент на ЦРУ Брус Рийдъл, който е експерт в мозъчния тръст „Брукингс“. Генерал Петреъс спечели репутацията си в Ирак. През 2003 г. той отговаряше за американските войски в северен Ирак и командваше 101-ва въздушнопреносима дивизия. След това до 2005 г. ръководеше възстановяването на иракската армия.

При завръщането си от Ирак генералът пренаписа учебника по борба със сили на съпротивата, който е водещ документ на сухопътните сили и морските пехотинци за борба с бунтовници и източник на вдъхновение за новата стратегия в Ирак. Назначен начело на коалицията в Ирак през 2007 г., той се стараеше да приложи на практика философията си, която е оформена още от дисертацията му за грешките на американците във Виетнам.

Тази стратегия успя да подобри сигурността в страната благодарение на план, който почива на увеличаване числеността на войските и по-голямо участие на иракските провинциални власти и сунитските милиции, преквалифицирали се за борба с Ал Каида.

Петреъс оглави Централното командване, което отговаря за военните операции в Близкия изток и Централна Азия, след което бе спешно повикан през лятото на 2010 г. да замени подчинения си Стенли Маккристъл начело на международните сили в Афганистан. Този запален спортист на два пъти се размина със смъртта при раняване с куршум по невнимание и лошо кацане с парашут. В Афганистан той се опита да възпроизведе стратегията си за борба с бунтовници, но напуска поста преди да разбере дали постига успех.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.