Палестинците започват своя революция

в. Вашингтон пост

Все още не е сигурно, че политическата сделка, която бе обявена от отдавна враждуващите палестински фракции „Фатах” и „Хамас”, ще остане в сила – подобни споразумения бяха обявявани неколкократно през последните четири години, а след това загърбвани. Едно обаче е сигурно: ако палестинският президент Махмуд Абас продължи с помирението с ислямското движение „Хамас”, това означава, че той отписва веднъж и завинаги администрацията на Обама и мирния процес, който тя се опита да съживи.

Преговорите между Абас и израелското правителство на Бенямин Нетаняху са в застой от миналата есен, както и дипломацията, водена от правителството на САЩ. (Кога за последен път сте видели Джордж Мичъл в общественото пространство?) Напоследък обаче администрацията изглежда се готви за тласък. На конференция във Вашингтон този месец държавният секретар Хилари Клинтън обеща „подновени усилия за всеобхватен арабско-израелски мир от страна на администрацията“ и каза, че Обама ще изнесе важна реч по темата.

Самият Обама каза на еврейски лидери на среща в Белия дом през март, че смята, че Абас е готов за мир с Израел. Сега обаче изглежда палестинският лидер се насочва в напълно различна посока. В тайни преговори с посредничеството на Египет той се съгласи да състави правителството на националното единство за контролирания от „Фатах” Западен бряг и доминираната от „Хамас” ивица Газа, както и да организира дълго отлаганите избори за нови лидери до края на следващата година.

Много палестинци отдавна чакат края на враждата между „Фатах” и „Хамас” и на разединеното палестинско правителство. Но за Израел и администрацията на Обама помирението е катастрофа. Според информациите от вчера, то вероятно ще сложи край на правителството на Западния бряг, ръководено от Салям Фаяд – дълбоко уважаван технократ както от американци, така и от израелци.

Ако това се случи, Конгресът почти със сигурност ще замрази годишната американска помощ на стойност 400 млн. долара. Това би довело до реорганизация на обучените от САЩ сили за сигурност на „Фатах”, които работеха с Израел за запазване на мира на Западния бряг в последните няколко години, и тяхното евентуално интегриране с кадрите на подкрепяното от Иран движение „Хамас”.

Сделката ще сложи край също на всяка сериозна перспектива за мирни преговори, тъй като „Хамас” най-вероятно няма да приеме отдавнашните западни искания да признае Израел, да отхвърли насилието и да спазва израелско-палестинските споразумения. Бойци на „Хамас” възобновиха през последните седмици минометната и ракетна стрелба от Газа срещу израелски градове, в това число бе изстреляна ракета срещу жълт израелски училищен автобус.

Нетаняху работеше върху нова мирна инициатива, която планираше да разкрие пред американския Конгрес следващия месец и която можеше да включва изтегляне на израелски войски от Западния бряг. Палестинското споразумение ще „удари спирачките“ на тази инициатива, каза израелски служител. „Всяко усилие да се придвижим напред ще бъде напълно спряно от това“, добави той.

Абас очевидно няма нищо против. От известно време той работи по различна инициатива – план да осигури признаване на палестинската държава от Общото събрание на ООН на заседанието му през септември. Администрацията на Обама се обяви публично срещу идеята, а Нетаняху предупреди, че Израел може да отговори с едностранни решения.

Абас обаче изглежда е дълбоко разочарован от Обама. Той неотдавна скастри американския президент в интервю за „Нюзуик“ с думите, че Обама не се е справил с въпроса за незаконните израелски селища. Палестинският лидер отписа също така Нетаняху в момента, когато той дойде на власт преди две години, като направи извода, че ще е невъзможно да сключи споразумение с него.

Нетаняху отвърна на новината за сделката между „Хамас” и „Фатах”, като заяви, че „палестинската власт трябва да избере между мир с Израел и мир с „Хамас”“. Палестинското изявление изненада израелците, за администрацията на Обама то също бе изненадващ удар. Напълно възможно е сделката да пропадне идните дни или седмици. Ако това не стане, администрацията на Обама ще трябва да побърза да се адаптира към радикално нова ситуация в още една част от Близкия изток.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.