Шварценегер президент на ЕС? Неловък смях в Брюксел

Франс прес

Дмитрий Медведев повози Шварценегер на „Чайка“ и му предложи да стане кмет на Москва. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

Мисълта, че американският актьор Арнолд Шварценегер може да се кандидатира за президент на ЕС поражда смесица от смях и неловкост в Брюксел, защото напомня на Европа за слабостта на новите й институции. „Здравата се смях“, доверява бившият белгийски премиер Ги Верхофстат, който в момента е лидер на либералите в Европейския парламент.

Вярно е, че произхождащият от Австрия Шварценегер, който е бивш „Мистър Вселена“, любител на пури и джипове, рязко контрастира с крехката и строга външност на Херман Ван Ромпой, сегашен председател на Европейския съвет и почитател на японска поезия и усамотяване в религиозни места. „Конан Варваринът“ и „Хайку Херман“ – събирането на прякорите на двамата мъже предизвиква усмивки в европейските институции.

Идеята за кандидатура на 63-годишния актьор, който си задава въпроси за политическото си бъдеще след два мандата като губернатор на Калифорния, бе повдигната от бившия началник на кабинета му Тери Таминен. „През следващите години ЕС ще трябва да си намери по-внушителен президент, който да е способен да обедини Европа“, заяви той пред американското списание „Нюзуик“. Това е много американски възглед, който свидетелства за тотално непознаване на Европа, изразява съжаление Ги Верхофстат.

„Много обичам Арни, колоритен персонаж е, но той очевидно не е разбрал, че президентът на ЕС не се избира. Той бива одобрен след долнопробни пазарлъци между държавните и правителствени ръководители на 27-те страни“, припомня евроскептичният британски евродепутат Найджъл Фараж, водач на критиците на ЕС.

„Арнолд Шварценегер не би имал никакъв шанс, защото тези, които дават мандат на президента, искат невзрачна личност“, посочва Петер Клепе от брюкселския мозъчен тръст „Отворена Европа“. Харизма не е нужна на президента – „той е в услуга на ръководителите на ЕС и председателства единствено заседанията им, без никакви правомощия да взема решения“, напомня Клепе.

Президентският пост е нов. Той бе създаден в края на 2009 г., за да даде лице на ЕС, но кандидатът, който по едно време бе подкрепян от Франция – бившият британски премиер Тони Блеър, бе скъсан на изпита. Политическото му семейство – социалдемократическата левица – бе изпаднало в малцинство в клуба на ръководителите на ЕС, имиджът му бе опетнен от подкрепата му за войната в Ирак, а силната му личност засенчваше редица европейски лидери.

Длъжността бе преформатирана, за да се избегне номиниране на твърде силна личност, обяснява Петер Клепе. Според него никой от назначените начело на европейска институция вече не изпъква. Шефката на дипломацията Катрин Аштън има проблеми да се утвърди, а Херман Ван Ромпой предпочита да остане на заден план.

„Проблемът е, че в Европа все още имаме твърде много телефонни номера. Това е малко трудно за разбиране от другата страна на Атлантика“, изразява съжаление Ги Верхофстат, имайки предвид крилатата фраза на Хенри Кисинджър „Кого да набера за разговор с Европа?“

Това даже се е превърнало във виц. „ЕС е като телефонен секретар със следния запис: Ако искате да узнаете позицията му по даден въпрос натиснете 1 за Франция, 2 за Германия, 3 за Великобритания“, казва през смях европейски министър, който заклева автора да не го посочва поименно.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.