Пребит на улицата от полицаи – имал дълга коса, бил съмнителен

Радослав Божинов след побоя, нанесен му на улицата от полицаи от Първо РПУ София. Шефът им твърди, че младежът е паднал на бордюра и се е пребил. Снимка: от екрана на БНТ

Може ли да се окажете със счупен нос и обезобразено лице след полицейска проверка на личната ви карта? Оказва се, че да. За преживения стрес разказва 24-годишният Радослав. Версията на полицията – паднал по лице, вързан с белезници, и така се наранил при спречкването с органите на реда.

Радослав Божинов се прибирал след концерт на любимата си група. Излязал от подлеза на НДК на булевард „Фритьоф Нансен“, за да си вземе такси. За негов лош късмет обаче нямало. Той стъпил на буслентата, защото имало боклукчийски кофи, които пречели на видимостта му. Вместо такси обаче пред него спира червена кола без каквито и да е отличителни надписи или знаци. От нея изскачат двама мъже, показват набързо карта и казват: „Криминална полиция”.

Радослав Божинов: „Те не искаха да видят мойте документи.Искаха да ги видят, но не ги погледнаха изобщо, целта им беше да ме вкарат в колата, а аз не исках да влизам в колата. След това ми сложиха белезници и започнаха да ме бият и да се опитват да ме вкарат в колата. Аз се чувствах абсолютно безпомощен и имах чувството, че ме отвличат.“

Радослав Божинов с дългата си коса и съмнителен вид. Снимка: от екрана на БНТ

(виж тук видео).
По думите на началника на криминална полиция на 1-во районно Асен Ушилов имало разпоредена специализирана полицейска операция от заместник директора на Столична дирекция за установяване на лица извършващи престъпления. Радослав бил с дълга коса и съмнително поведение.

Асен Ушилов – началник на криминална полиция І-во РПУ: „При започване на тази проверка господинът започва да се държи грубо, да обижда служителите, да им казва кои сте вие, нямате право да ми извършвате проверка и започнва да вика за помощ.“

Отзовали се няколко мъже, които също се връщали от концерта. Срещнахме се с двама от  тях. Единственото, което споделиха е, че са мислили, че помагат. Видели да бият момче, вързано на земята. При приближаването им към Радослав полицаите викат подкрепление. Пристигналите още 4 патрула задържат мъжете опитали да помогнат на Радослав.

Радослав Божинов: „Тези хора, които спряха, видяха, че ме бият, затова се спряха, защото е супер нечестно от тяхна страна, аз бях с белезници, нищо не можех да направя.“

Асен Ушилов – началник на криминална полиция І-во РПУ: „При това дърпане на лицето да го освободят от колегите два, три пъти, и самият наш служител пада при тези стъплотволения, които се случват между лицата и при едно от паданията задържаното лице се удря с лицето в асфалта.

В резултат на специализираната полицейска операция Радослав е със счупен нос, парчета от няколко зъба, рани по гърба и лицето. Лежи 4 дена в болница и му е правена операция на носа. Вината му засега е, че е с дълга коса, разхождал се в 1 през нощта и се оглеждал съмнително, чакайки таксито си.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.