Неразбраната в България кралска сватба. Само глупавият може да й се подиграва…

Обиди и подигравки могат да се срещнат във форумите в българския интернет под новините за кралската сватба в Лондон.
Досада от сватбата изразиха не само обичайните грубияни. И по-интелигентни хора се чудеха – кво пък толкова? Цял месец досадиха на света с тая сватба.

Съвсем лекомислено е да обявиш за досадно нещо, което 2 млрд. зрители по света са гледали по телевизията. Сватбата на английския принц Уйлям беше замислена и се превърна в грандиозен световен спектакъл. Толкова се гледат само най-големите събития. Сватбата удари по брой зрители (колкото и да е неточно изчислено) и Формула 1, и футболни финали, и най-касовите холивудски филми (виж тук избрано видео).
Някой се надсмиват – каляски, рокли, шапки, униформи… Да, ама…

Великобритания си направи зашеметяващо представяне по света, само разполагайки камери по улиците и площадите на Лондон и в катедралата, където се венчаха младоженците.

Британската нация напомни на света, че е велика и с история.

Британският кралски двор с тази сватба укрепи монархията не само във Великобритания, а и в други страни.

Но не само – спектакълът беше реклама и на християнството. Не милиони, милиард хора по света са се възхитили на християнската брачна церемония в една стара катедрала, протекла като епизод от холивудски филм. Няма брояч, който да изчисли колко милиона млади хора с още неясно религиозно самосъзнание ще приемат християнството, запленени само от церемонията в църквата. Няма шега.

Всяко младо момиче иска да се омъжи за принц. За това се разказва във всички приказки, които са чели малките момиченца. Това сега те го видяха на живо. И също така няма брояч, който да измери какво море от сълзи се е проляло от развълнувани зрителки.

Социолози и социални психолози за последния век съчиниха десетки теории за поведението на хората. Ролеви модели, социометрични звезди и т. н. Хората от екрана, онези, които ги гледат милиони зрители, имат най-силната, невидима власт. Холивудските звезди управляват света. С тях се отъждествяват милиарди, от тях научават какво е да си добър и лош, как се държи и как изглежда добрият и как лошият. От тях научават – подсъзнателно или не – как точно да повдигнат вежди с какъв жест да се възмутят, зарадват и погледнат.

Хората от екрана като Де Ниро или Сандра Бълок, като Дейвид и Виктория Бекъм и т. н., са хората на власт. Те я упражняват по друг начин – не със закони и полицейски палки. А като модел за поведение.

Същото е и с принца и онова обикновено момиче, което стана негова жена пред очите на 2 милиарда зрители. В принцесата виждат себе си милиони момичета. Тя е като тях. В принца виждат сина на едно момиче от народа, каквото беше принцеса Даяна.

Не само монархисти се възхищаваха на сватбата вчера. Милиони англичани и още повече милиони поклонници на покойната принцеса Даяна по света, който смятаха, че е жертва на кралския двор, вчера се радваха на нейния син, в когото виждат нещо различно от традициите на същия този кралски двор.

Тази сватба може да се анализира дълго, от много гледни точки. Само глупавият може да й се подиграва.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.