Българска следа в Брюксел в новия трилър на Леа Коен

В новия си роман  – „Сбогом, Брюксел“, Леа Коен разкрива тъмната страна на „сърцето“ на Европа, другото лице на Брюксел, което остава невидимо за обикновения европеец.

„Сбогом, Брюксел“ (Ентусиаст) е криминално-политически роман, основан на два действителни случая, на които писателката е била не само свидетел, но и косвен участник по време на мандата си като посланик в столицата на Европа.

Книгата разказва за една провалена шпионска операция под названието „Гласност“ и за убийството на брюкселски нотариус, чиито следи водят към българското посолство в белгийската столица.

След успешни срещи със западната читателска аудитория Леа Коен поднася на българската публика динамичен и вълнуващ сюжет, подчинен на всички изисквания на съвременния криминално-политически роман.

Вярна на убеждението си да пише за неща, които познава отблизо, Леа Коен пресъздава действителна картина на задкулисния живот на европейската столица, която, въпреки фиктивните персонажи, звучи като документален разказ за драматични събития от едно недалечно минало.

„За Брюксел може да се пише различно. Може да се пише с надежда. Може и с разочарование. Първият ми спомен от града, в който живях и работих 6 години след промените като първи посланик на България в „сърцето на Европа”, беше възхищението от градоустройството на белгийската столица.

Широки булеварди, които модерният урбанизъм беше запазил от осквернението на автомобилния трафик, напъхан под земята, където му е мястото, дървета по всички улици, паркове и градини, достолепни барокови и модерни сгради, спокоен ритъм на живота…

Мина известно време, докато разбера, че зад фасадата на благополучието има и един друг свят на интриги, разочарования, лицемерие и престъпност…“, споделя авторката Леа Коен, сравнявана на Запад с Херта Мюлер.

Новият роман на българската писателка „Сбогом, Брюксел“ навлиза дълбоко в този скрит свят. Действието се развива между лятото на 1989 и 1992 година. Четирима младежи от различни краища на България се събират в Брюксел, в представите им – лъскава витрина на непознатия и недостъпен до 1989 г. Запад. Захласнати пред нея, те не съзнават, че са от погрешната страна на витрината, тъй като сами са станали човешка стока.

След убийството на виден брюкселски нотариус, тяхната авантюра се превръща в мрачен кошмар. По същото време белгийският директор на службата за сигурност Филип Шербах и новоназначеният български посланик Владимир Дворянски са въвлечени в шпионска афера, която получава кодовото название „Гласност“. Първият със своята изпитана опитност, а вторият с интуицията си на новак, достигат до извода, че двете афери са свързани помежду си. И в двата случая има българска следа.

Върху основа на тази криминална интрига, извлечена от два действителни случая, са разкрити сложните взаимоотношения между дипломация и политика, отблъскващата атмосфера в едно типично българско посолство от началото на Прехода с неговите характерни герои, мрачната картина на нощен клуб „Магнолия“, диспечерски пункт на незаконен човешки трафик, както и нравите на „отбрано“ общество от местни политици и магистрати, чиято публична известност прикрива тайния им, порочен живот.

Както и в предишни романи на Леа Коен („Консорциум Алтернус“, „Преследвачът на звуци“), така и в „Сбогом, Брюксел“ голяма роля играят женските персонажи. Валентина, Матилда, Жана и Олга отказват да приемат наложената им роля на жертви и се борят с ум и сърце срещу драматичните обрати на съдбата.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.