Най-лошото иде за Гърция

Май 2010 г., гръцкият парламент: правителството на управляващата Социалистическа партия ПАСОК, опозиционният Народен православен сбор ЛАОС и независимата тогава депутатка Дора Бакояни бивш външен министър в правителства на консерваторите , одобряват най-непосилния пакет от мерки за икономии в размер на 30 млрд. евро.

Мерките се появиха, след като кабинетът взе съдбоносното решение да прибегне до механизма за подкрепа на Международния валутен фонд, Европейския съюз и Европейската централна банка, по линия на който съгласно подписания меморандум страната трябва да получава до 2015 г. заеми в размер на 110 млрд. евро 80 млрд. от еврозоната и 30 млрд. от МВФ за преодоляване на дълговата криза.

Така Гърция навлезе в най-тежките шест години 2010-2015 г. Меморандумът за заемите и разработената наскоро средносрочна бюджетна програма донесоха и продължават да носят на страната рестрикции в размер на 93,4 млрд. евро. Към тях се числят и 50-те млрд. евро, които трябва да влязат в хазната от приватизации на активите на държавата до 2015 г. Целта на тези мерки за икономии е бюджетният дефицит на Гърция да бъде намален до 1 на сто, а дългът да бъде задържан до 156, 2 на сто от БВП на страната.

През годината след подписания меморандум бе констатирано, че няма край пакетът от рестриктивни мерки, който не се оказва особено ефикасен в условията на рецесия.
На всеки три месеца Гърция е посещавана от представители на т. нар. тройка – ЕК, ЕЦБ и МВФ, като финансовите им проверки всеки път са съпроводени от нови мерки за икономии. Този път „тройката“ идва на 10 май, а от оценките й ще зависи и отпускането на следващия транш от заемите за Гърция.

Все по-несигурно обаче е постигането на целта за намаляване на бюджетния дефицит и държавен дълг. Данните в тази посока не са особено насърчителни. В края на 2010 г. се оказа, че бюджетният дефицит е надхвърлил първоначалните разчети от 8,1 на сто, повишен след това на 9,4 на сто и в крайна сметка бе установено от Евростат, че е 10,5 на сто. За тази година дефицитът предвещава нови мерки за икономии в размер на 3 млрд. евро.

Гърция преживява най-дълбоката рецесия и е подложена на най-жестокия мониторинг, който ще продължи десет години до 2023 г. Това е повече от ясно, въпреки съгласието на еврозоната да удължи погасителния срок за заемите на страната.

След спада от 0,7 на сто за първите три месеца на 2010 г. последва задълбочаване на рецесията със срив на БВП от 6,6 процента през последните три месеца на същата година. За цялата 2010 г. икономическият спад достигна 4,5 на сто, а за 2011 г. правителството и кредиторите очакват свиване на БВП с 3 процента, въпреки че някои прогнози сочат, че спадът може да достигне 4,12 на сто.

Под дамоклевия меч на „тройката“ икономическият екип на правителството бележи една след друга мерки за икономии, които обаче не носят никакъв ефект. И това става в момент, когато жизненият стандарт на гърка постоянно намалява и вече се е върнал пет години назад.

Една година, след като прибягна до механизма за подкрепа, Гърция изглежда все още се намира в началото на пътя на едно голямо усилие, което непрестанно ражда необходимостта от нови мерки. Основната тежест от тези мерки пада върху извоюваните в продължения на десетилетия трудови права и върху плещите на работещите и пенсионерите, усетили за първи път свиването на доходите им.

В държавната администрация бяха орязани доходи и работни места, а в частния сектор настъпиха радикални промени. Колективните договори бяха заменени от индивидуални и временни договори. Притиснати до стената бяха и упражняващите свободни професии.

На политическо равнище меморандумът с кредиторите предизвика някои размествания в политическото пространство. Гласуването на мерките за икономии доведе до оттеглянето на Дора Бакояни от парламентарната група на опозиционната партия Нова демокрация. Тя одобри мерките и напусна редиците на консерваторите, като създаде своя нова формация. Нови партии учредиха наскоро и Г. Димарас и В. Иконому, които първоначално се обявиха срещу меморандума за заемите.

Промените рефлектираха и върху настроенията на обществото, тъй като гражданите оспорват повече от всякога политическата система в страната и показват, че нямат особено доверие на сегашните партии за това, че могат да извадят страната от сегашната криза. Гърция обаче е едва в началото …

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.