България с частична свобода на медиите, слиза надолу в класацията на „Фрийдъм хаус“

Първите страници на в. „24 часа“ в три поредни дни на 23,24 и 25 януари. На 26 януари отново има голяма снимка на Борисов на първа страница – заедно с канцлерката Ангела Меркел. За разлика от вестниците на Делян Пеевски, „24 часа“ набляга на едрите планове на Борисов. Това е слагачество и пропаганда от най-елементарен тип. Снимка: e-vestnik

България отново не е включена в категорията на държави със свободни медии в годишната класация на базираната в САЩ неправителствена организация „Фрийдъм хаус“. Страната пада с едно място надолу в оценките за свобода на медиите.
В миналогодишния доклад България беше 76-а сред 196 оценени държави, тази година е 77-а. България споделя тази позиция с Източен Тимор и Индия, класирайки се малко по-надолу от Сърбия, Бенин и Намибия, но с едно място по-напред от Черна гора, Монголия и Ботсвана.

И тази година България е с около нула точки подобрение и запазва статуса си на страна с частично свободни медии. Класацията на авторитетната международна организация бе оповестена в понеделник. Всички държави на Балканите без Гърция са поставени в графата „частично свободни медии“.
Румъния заема 87-о място, Македония е 96-а, а Турция е на 112-о място.

За България специално се казва: „Въпреки конституционните гаранции за свобода на медиите тя е отровена от политически контрол, манипулиране на рекламите – особено на местно и регионално ниво, и натиск от правителството, частните собственици и престъпните организации. Според ЕС са се увеличили присъдите за клевета и рискът от преследване е довел до автоцензура сред журналистите.

Вестник „Телеграф“ всеки ден върти наляво-надясно една снимка на Борисов, заедно с посланията му, до главата на вестника. Пропагандата на този вестник граничи със скудоумие. Снимка: e-vestnik

Има трудности с достъпа до информация, а заради законови несъвършенства продължава контролът на властта над държавните медии. Заради организираната престъпност и атмосферата на безнаказаност, подсилвана от слабото правосъдие, продължават насилието и тормозът над журналисти. При печатните издания холдингът ВАЦ е установил почти монополно положение в тиражите и приходите от реклама. Заради бизнес интереси на собствениците на медии журналистите се въздържат от разследване или коментиране на определени проблеми на държавата. Поради ниското ниво на абонамент рекламата – и специално тази от държавни ведомства – е единственият сериозен източник на доход.“

Сред 29 държави в региона Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз България заема 10-а позиция. Първите 8 страни в списъка (Вишеградската четворка и други четири) са със статут „свободни”.

Две източноевропейски страни – Унгария и Украйна, са сред тези, които са претърпели най-значително намаляване на медийната свобода. В групата „Централна и Източна Европа и бившият Съветски съюз“ се намират три от 10-те страни с най-несвободни медии в света – Беларус, Туркменистан и Узбекистан. България вече десетилетие на практика стои на едно място в класацията, коментира радио „Дойче веле“.

Медиите в по-новите демокрации според американската организация са се оказали уязвими на натиск, идващ както от политически лидери, решени да заглушават критиците си, така и от мощни бизнес интереси, наркотрафиканти, въоръжени бунтовници и терористи. Това е особено видимо в страни като Украйна, Турция, Ирак и Йемен.

Едва 17% от човечеството живее в страни със свобода на пресата, твърди докладът на „Фрийдъм хаус“ по повод Международния ден за свобода на медиите – 3 май. В несвободни държави живеят 45% от световното население. Най-зле е положението в Северна Корея, Туркменистан, Бирма, Куба и Либия.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.