Клептокрация 5. Петя Славова – от кориците на списанията до кражбите в банката й

Продължение, виж тук предишната част.

Банкерката Петя Славова (вдясно) на парти с Евгения Банева, съпруга на милионера Банев. Снимка: Булфото

В българските банки се крадат пари и БНБ не защитава окрадените, а крадците – това стана ясно от предишната част на тази история. Така става и с откраднатите над 5,5 млн. долара от депозити на клиенти в “Инвестбанк”.
Нещастникът, нападнал клона на “Инвест банк” в Сливен и взел заложници, сигурно не е чувал поговорката “Защо да обираме банка, като можем да си направим”.

Точно така е постъпила Петя Славова навремето, когато заедно с Митко Събев и със съдействие на БНБ, и на пенсионирания генерал от ДС Любен Гоцев слагат ръка върху някогашната Международна ортодоксална банка “Свети Никола” (известна и като банката на ДС – историята е описана тук). После, след няколкогодишни съдебни битки, банката става “Нефтинвест банк”, после “Инвестбанк”, чийто основен собственик днес е Петя Славова – лично и чрез фирми. Преди няколко години тя даде акции от банката и на децата си – на 9-годишния й тогава син (от Митко Събев) и на 18-годишната си дъщеря от предишен брак. Акции имат и “Феста холдинг”, чийто основен собственик е Петя, и винпромът в Поморие, също на Петя.
Това е империята, която си е изградила. Преди година е открита нова сграда на холдинга с банка и хотел, залепен за нея, на бул. “България” в София. На последния етаж на хотела е нейният личен апартамент.
Тук-там пишат за Славова, че е най-богатата българка. Тя се харесва в тази роля, щедро се показва в пиарски интервюта по вестници като “24 часа”, с чиято (бивша) главна редакторка е близка. Била е поне 15 пъти на кориците на женски лайф-стайл списания с организирани фотосесии. Появява се и по телевизия, когато трябва. Тоест – успешно си гради имиджа на успяла бизнесдама (или бизнесменка – както я пишат по някои издания).

Петя е и председател на надзорния съвет на “Инвестбанк”. Тя лично избира екипа в нея, назначава директорите.
До края на 2009 г. директор на банката е бил Владимир Владимиров, наричан в печата един от най-известните български банкери. Години наред е бил шеф на Пощенска банка, на ДЗИ “Росексим банк”, на Общинска банка, на Банка за земеделски кредит. За него е писано, че има досие като служител на ДС и когато през 2005 г. Славова го назначава за шеф на “Инвестбанк”, в банковите среди се коментира, че всичко си идва на мястото. Но в банковите среди се коментира също, че от някаква финансово-брокерска къща, на каквото ниво е била “Инвест банк”, Владимиров прави реална банка. Но се скарва със Славова. Със сигурност за пари. Тя първо го е направила акционер в банката, после го гони и претендира за пари от него. Това е друга история.
През октомври 2009 г. Владимиров напуска със скандал. Според него, той си е подал оставката заради нередности в банката, а според Славова надзорният съвет, чийто шеф е тя, е взел решение да го освободи. Преди това от банката е напуснал и един от изпълнителните директори.

Какво става в тази банка? Според показателите, които се отчитат в БНБ, тя е в добро състояние. Иначе за “Инвест банк” се знае, че е банката с най-оспорвано акционерно участие сред всички банки (заради делата между акционерите и прехвърлянето на собственост от един акционер на друг).
“Инвестбанк” е единствената българска банка, която на два пъти е управлявана от квестори. Първо през 1998, а после – в края на 2002 г. Причините са същите – разправиите между акционери за собствеността на банката (случаят беше описан в предишна история по темата – виж тук).

Централата на „Инвестбанк“ в София. В хотела отзад е и жилището на банкерката Петя Славова. Снимка: Буларх, архитектурна фирма

“Инвест банк” е и единствената българска банка, минала през процедура по намаление на акционерния си капитал. Това става след оттеглянето от нея на Митко Събев с „Петрол холдинг“ и „Нафтекс България холдинг“. Тогава на тяхно място като акционери в банката влизат „Феста холдинг“ и бургаският „Винком“ (по-късно обединен с винпром Поморие).
„Феста холдинг“ дълго време е била собственост на офшорната фирма „Проспър къмпани лимитид“, регистрирана в Гибралтар. Офшорните фирми са любими на българския бизнес не само заради данъците, а и защото така може да се скрие собственикът. Гибралтарската фирма е била и сред акционерите на „Винком“. Както и да е, собствеността и на банката, и на холдинга, днес е основно на Петя Славова – като физическо лице и като акции на нейни фирми, за което няма спор.

През 2010 г. полека-лека за “Инвестбанк” започват да излизат тук и там публикации, че от сметките на клиенти на банката изчезват пари. Жълти издания описват скандали, как Петя Славова биела подчинените си с обувка по главата. Клюките, които се пускат, са, че кражбите стават без нейно знание, а тя впоследствие уволнява, наказва и т. н. Дали е така, обаче? Никой не връща откраднатото на ощетените…
Публикации за изчезнали пари от сметки на клиенти в “Инвестбанк” има в няколко вестника и клюкарски сайтове, които се преписват един от друг – в. “Шоу”, сайтовете “Блиц”, “Скандално”, “Разкрития”, също и в “Уикенд”, в безплатния  в. “19 минути”, а след тях във в. “Галерия” и в. “Торнадо”. Пишещият тези редове не претендира за изчерпателност. Може и други да са писали. Но се получава един особен страничен ефект ефект от тези публикации. Като излезе нещо в жълти издания, като го препишат в няколко сайта и други издания, читателят не го взима много на сериозно и смята, че са някакви клюки. Но същевременно тези вестници са единствените, които пишат такива неща. С някаква цел или без. Няма да цитирам факти от тези публикации.
Но във в. “Галерия” миналата година излиза серия от няколко статии, в които с големи подробности, с информация отвътре, се описват кражби, извършени от главния счетоводител на банката и раздадени от него пари. Малко по-късно в конкурентния нов вестник “Торнадо” излиза статия със заглавие на първа страница, че в. “Галерия” рекетира Петя Славова. Идеята е, че така я били притискали да не свидетелства или да свидетелства в полза на Алексей Петров – нещо такова. Алексей Петров е актуална дъвка в няколко медии. Като глава на “Октопод” той е подходящ да се свързват с него едни или други бизнес спорове и богаташи, за да се създаде настроение в тяхна полза или против тях. Каквото и да споменеш за него, с когото и да го свържеш, върви.

Няма и два месеца по-късно, същият вестник “Торнадо” с грамадно заглавие на първа страница съобщи “Щатските служби заковаха наша банкерка”, с голям портрет на Петя Славова. Описана е история (макар и нескопосно), в която “Инвестбанк” праща към американска банка банкова гаранция за американска фирма, със съзнателно сгрешен суифт код. Така “Инвестбанк” си взима комисионата от няколко милиона, а едни пари не могат да отидат от едно място на друго, блокиран е голям фонд от 89 млн. евро в подкрепа на български проекти. Зад него стои една от най-големите американски финансови групи, която е собственик например и на HSBC Ню Йорк. “Инвест банк” не ще да поправи грешката, поради това други банки поемат задълженията, но е блокиран фондът и т. н. (б. а. – това е съвсем отделна история, с която няма да се занимавам, който иска може да я види тук или тук). Вестникът, който обвини друг вестник, че пише с някаква цел против Петя Славова, сам почва да пише против нея.
Споменавам тези детайли пред читателя, защото медийната среда у нас е такава, че каквото и да напишеш, веднага някой ще каже – това е поръчково или това е с еди каква си цел.
Както писах и в първата част от тази поредица “Клептокрация”, поемам риск някой да ме обвини, че преследвам някаква цел. Но въпросът не е личен или от интерес на някакви фирми и някаква банка. Това е обществен въпрос и хората трябва да знаят как в тази държава се краде нагло и на едро, а институциите (главно БНБ) не реагират и подкрепят крадците.

(следва)

Клептокрация 6. Швейцария не е България, защото няма банки с шефове като Петя Славова и Иван Искров


виж още:

Клептокрация 4. Може ли банка да ти открадне парите от сметката? Да, в “Инвест банк” изчезват милиони

Клептокрация 3. Как Митко и Петя лапнаха банка с помощта на БНБ

Клептокрация 2. Наш Митко срещу литовеца Денис

Клептокрация 1. В битка за собственост чрез съда и медиите

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.