Краят на Осама, ново начало за Обама

Барак Обама обявява смъртта на Осама бин Ладен. Снимка: от тв екрана

Със съобщението си в неделя през нощта президентът Обама приключи един от най-продължителните, напрегнатите и нещастните периоди в историята на САЩ. В продължение на едно десетилетие виновникът за една ужасна атака срещу американския народ се изплъзваше от възмездие. Сега, най-сетне, той е мъртъв.

Обявявайки смъртта на Осама бин Ладен, президентът бе безукорно точен що се отнася до интересите на Америка в преследването на този презрян враг на САЩ. Бин Ладен, каза той, продължаваше да крои планове за атаки срещу САЩ дълго след 11 септември, и неговата смърт „бележи най-значимото постижение до днес“ в усилията да бъде победена Ал Каида.

Тази страна, припомни Обама на сънародниците си и на света, „не е и никога няма да бъде във война с исляма“. И наистина, сред жертвите на Бин Ладен бяха много мюсюлмани; неговата смърт ще спаси много повече. Войната в Афганистан бе насочена специално срещу Бин Ладен и неговата терористична организация (заедно с талибанското правителство, което му даваше подслон). Тази война още не е приключила, но сега змията е уязвена в главата. И в знак на уважение към разузнавателните служби, които направиха това възможно, Обама огласи, че „няма пострадали американци“.

Смъртта на Бин Ладен няма да сложи край на тероризма, няма да премахне Ал Каида или да приключи световната война, започнала след 11 септември, защото прекалено много държави приемат неговата заблуда, че САЩ са неумолими противници на ценностите на исляма. Но те грешат, когато гледат на Америка като на враг и грешат, когато възприемат Бин Ладен като свой герой.

Смъртта на Бин Ладен ще създаде ново напрежение в американската дипломация. Изглежда Пакистан е помогнал за установяване на местонахождението на Бин Ладен, както и за неговото ликвидиране. Но отношенията с Пакистан са силно обтегнати и сега има реална заплаха от отмъщение към този режим. Обама призна това в речта си и трябва да продължи да защищава онези, които са помогнали да бъдат защитени интересите и ценностите на САЩ .

Когато бе обявена вестта за смъртта на Бин Ладен, тълпи се събраха във Вашингтон и на „кота нула“ в Ню Йорк. Фойерверки бяха изстреляни в Лос Анджелис. Трудно е да се присъединим към парад за едно убийство, но Бин Ладен преднамерено се прояви като специфичен и персонален враг на нашата държава. Ето извадка от една от неговите налудничави тиради: „Ние – с Божията помощ – призоваваме всеки мюсюлманин, който вярва в Бога и желае да бъде възнаграден за това, че се придържа към повелите на Бога, да убива американци и да граби техните пари където и когато му попадне“. Това са думи на фанатик.

Седмици наред в националното политическо говорене преобладаваше глупостта и тъпотата. Доналд Тръмп оспори легитимността на президента, след което бе унизен от достоверното свидетелство за раждане на Обама. Сега е ясно, че докато Обама се е занимавал с оспорването на това нелепо предизвикателство, същевременно е пресявал разузнавателни данни от най-деликатен характер и е разпоредил извършването на акция с такива изумителни последици.

Съобщението от неделната нощ трябва да напомня на страната, че президентството не е само пост, за заемането на който трябва да се състезаваш, а и че американските ценности не са просто празни фрази, използвани за политическа реторика. Обама заповяда най-подлият враг на Америка да бъде задържан; той оказа съпротива и бе застрелян. Светът е по-добър и по-сигурен след неговата смърт.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.