Дългият лов на терорист №1

ДПА

Осама бин Ладен, датата на снимката е неизвестна.

Три хиляди петстотин и трийсет и девет дни. Толкова време мина, откакто терористи превърнаха една слънчева сутрин в огнен ад – ден, който нито един оживял очевидец няма никога да забрави.

Толкова време бе необходимо също да се отмъсти за нападението на злодей номер 1 – лидерът на Ал Каида, който гордо пое отговорност за убийството на близо 3000 души, докато останалият свят наблюдаваше с ужас телевизионните кадри.

Дългото бягство на Осама бин Ладен от правосъдието приключи вчера, когато американските му преследвачи най-накрая го застигнаха в комплекс в пакистанския град Аботабад. Най-издирваният човек на планетата бе убит в престрелка.

Президентът Барак Обама изнесе реч късно вечерта от Белия дом, за да обяви този исторически момент в своя мандат. „Тази вечер мога да съобщя на американския народ и на света, че САЩ извършиха операция, в която бе убит Осама бин Ладен, лидерът на Ал Каида и терорист, отговорен за убийството на хиляди невинни мъже, жени и деца“.

В някои части на света ислямски радикали със сигурност ще оплачат смъртта на Бин Ладен и ще го почетат като мъченик, но за повечето гибелта на терористичния лидер бе причина за радост. Минути след като новината бе разпространена, стотици хора се стълпиха пред портите на Белия дом и на Таймс скеуър в Ню Йорк, като развяваха знамена, скандираха, пееха и лудо ликуваха.

Паметната смърт на Бин Ладен повдига също въпроси за бъдещето на Ал Каида. Американски служители от години твърдят, че способността на Бин Ладен да управлява организацията си е намаляла, след като бе принуден да се укрива и не можеше да комуникира с последователите си освен чрез периодичното пускане на аудиозаписи.

Питър Бъргън, експерт по тероризъм, който някога интервюира Бин Ладен, каза по Си Ен Ен, че Ал Каида не разполага с толкова символична и харизматична личност като Бин Ладен, която да заеме мястото му, като привлича нови членове и вдъхновява за нови атаки. Бъргън каза дори, че с убийството на Бин Ладен се слага край на войната срещу тероризма. „Няма кой да заеме мястото му в Ал Каида“, каза той.

Американското правителство не е толкова сигурно. Посолства и военни обекти в чужбина повишиха бдителността си в случай на опити за отмъстителни атаки на Ал Каида. Президентът Барак Обама нарече смъртта на Бин Ладен „най-значителното постижение“ досега във войната срещу Ал Каида, но предупреди, че борбата не е приключила.

„Смъртта му не бележи края на нашите усилия“, каза той. „Няма съмнение, че Ал Каида ще продължи да се стреми да ни атакува. Ние трябва и ще останем бдителни у дома и в чужбина“.

Обама каза, че успешната мисия била замислена през август, когато ЦРУ го информирало, че е попаднало на следа за локализиране на Бин Ладен. Данните тогава бяха неясни и трябваше да следим в продължение на месеци, каза президентът.

Миналата седмица Обама стигнал до заключението, че разузнавателните данни са солидни. Вчера той разпоредил нападението срещу комплекса в Пакистан недалеч от столицата Исламабад. Войници от специалните части, вероятно морски пехотинци, заели позиции. Малко след това Бин Ладен бил убит и тялото му отнесено от американците. Според анонимен източник, цитиран от Си Ен Ен, Бин Ладен бил застрелян в главата.

Докато преследването на Бин Ладен продължаваше през годините, мнозина се чудиха колко време най-могъщата страна в света ще трябва да понася унизителната перспектива никога да не го залови. Следите се губеха, а американското разузнаване продължаваше да смята, че той се крие по границата на Афганистан с Пакистан. Много талибани и членове на Ал Каида бяха убити при безброй атаки с безпилотни самолети, но Бин Ладен винаги се изплъзваше.

САЩ трябваше да се справят с разочарованието от неуспешната операция, която почти доведе до залавянето му, седмици след започване на военните действия в Афганистан след атаките от 11 септември. По време на известната битка в Тора Бора близо до границата с Пакистан американското разузнаване смяташе, че има достоверна информация, че Бин Ладен се укрива там в пещерен комплекс.

Военните обаче не успяха да разположат достатъчно войници, за да го заловят и той успя да се изплъзне. По-късно бе сметнато, че това е бил най-добрият шанс той да бъде заловен или убит. Сега, след почти 10 години и две кървави войни, САЩ могат да са доволни, че търпеливите им усилия най-накрая доведоха до залавянето му.

„В нощи като тази можем да кажем на онези семейства, които са загубили свой близък в терора на Ал Каида, че справедливостта възтържествува“, каза Обама.

Осама бин Ладен – авторът на атентатите на 11 септември

Ройтерс

Предизвиквайки могъществото на „страната на неверниците“, САЩ, Осама бин Ладен предприе най-смъртоносните терористични нападения в историята, а след това създаде глобална мрежа от съюзници, за да води „свещена война“, която да го надживее.

Човекът зад самоубийствените нападения на 11 септември 2001 г., за когото днес американски източници съобщиха, че е загинал, бе като съдба за бившия президент Джордж Буш, който се бе заклел „да хване Осама жив или мъртъв“ и чиито два президентски мандата бяха белязани от „войната срещу терора“ на мрежата на Ал Каида.

Бин Ладен нападна и приемника на Буш, Барак Обама, отхвърляйки опита за „ново начало“ в отношенията с мюсюлманите, което той предложи в реч през 2009 г. Според Бин Ладен тази реч „пося семената на омразата и отмъщението срещу Америка“.

Отдавна се приемаше, че Бин Ладен се крие някъде в Пакистан – било то в планинска пещера или в някой от оживените градове. Мнозина смятаха, че той на практика е лишен от възможността да упражнява оперативен контрол, тъй като от години живее под постоянната заплаха да бъде открит от американските безпилотни самолети. Едновременно с това Бин Ладен бе принуден да се справя с недоволството сред някои от бившите си поддръжници, проявило се след самоубийствените нападения в Ирак през периода от 2004 до 2006 г.

Но докато политическите и военните мерки срещу него се засилваха, особено след 2009 г., роденият в Саудитска Арабия екстремист явно измисли нова стратегия – по-малки като мащаб, по-лесно организирани нападения, извършвани от членове на пръснати из целия свят клетки от негови симпатизанти и на свързани с Ал Каида групировки.

Ал Каида оказа подкрепа на новосъздадени групировки в Йемен, Ирак и Северна Африка, и насочваше или вдъхновяваше нападенията, извършени по целия свят – от Бали до Великобритания и САЩ, където нигерийски ислямист направи неуспешен опит да взриви пътнически самолет над Детройт на 25 декември 2009 г.

Макар да запази статута си като олицетворение на Ал Каида, Бин Ладен превърна централното ръководство на мрежата от щаб, способен да изпълнява сложни нападения, за които е нужен екип, в пропаганден център, който насърчава свързаните с мрежата групировки да организират и осъществяват на техни собствени операции.

С дългата си брада и замислено изражение Бин Ладен се превърна и в един от най-лесно разпознаваемите хора в света. Неговото слабо лице се появяваше в пропагандни видеоклипове и бе поставено като в рамка на американски интернет сайт, чрез който бе обявена награда от 25 милиона долара за главата му.

Официални източници твърдят, че властите на САЩ са прибрали тялото на Бин Ладен, с което е сложен край на най-големия лов на хора в историята, в който участваха хиляди американски войници в Афганистан и десетки хиляди пакистански войници в недостъпните планински райони по пакистанско-афганистанската граница.

Независимо дали е обект на хули като терорист и масов убиец, или превъзнасян като защитник на потиснатите мюсюлмани, борещи се с несправедливостта и униженията, Бин Ладен промени хода на историята.

САЩ и техните съюзници пренаписаха доктрините си за сигурност, опитвайки се да се пренастроят от стила на конфронтацията през годините на студената война към нов тип транснационални „асиметрични бойни действия“ срещу малки клетки от ислямистки екстремисти.

Ал Каида не е въоръжена с танкове, подводници и самолети, а с всекидневните инструменти на глобализацията и с технологиите на 21 век – сред тях и интернет, който активно е използван за пропаганда, обучение и набиране на съмишленици.

Но – по собствените му думи – и самият Бин Ладен не е осъзнавал истинските последствия от използването на 19 похитители самоубийци, които превърнаха пътнически самолети в ракети с прецизно насочване и ги разбиха в здания, които бяха символ за финансовата и военна мощ на САЩ.

Близо 3000 души загинаха, когато два самолета се врязаха в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, трети се разби в зданието на Пентагона, а четвърти падна в полето на Пенсилвания, след като пътниците се нахвърлиха върху похитителите.

„Ето я Америка, поразена от всевишния Аллах в един от нейните жизнено важни органи“, заяви Бин Ладен в изявление месец след нападенията на 11 септември и призова мюсюлманите да се надигнат и да се присъединят към глобалната битка между „лагера на правоверните и лагера на неверниците“.

През следващите седем години в поредица от видео и аудио записи лидерът на Ал Каида дразнеше Вашингтон и неговите съюзници. Неговите речи обхващаха много теми – от войната в Ирак до политиката на САЩ, кризата с ипотечните заеми и дори с климатичните промени.

Прекъсването в потока от видеопослания, продължило близо три години, съживи спекулациите, че Бин Ладен е смъртно болен от бъбречна недостатъчност или че дори е починал. През септември 2007 г. обаче Бин Ладен отново се появи по екраните, за да съобщи на американците, че страната им е уязвима въпреки нейната икономическа и военна мощ.

Роденият в Саудитска Арабия Осама бин Ладен е едно от 50-те деца на милионера бизнесмен Мохамад бин Ладен. Бащата загива в самолетна катастрофа, станала вероятно поради грешка на пилота американец, докато Бин Ладен е още момче. Осама се жени за първи път за своя братовчедка сирийка, когато е само на 17 години. Твърди се, че има най-малко 23 деца от поне пет съпруги.

Макар че е бил роден в семейство, спечелило богатството си по време на строителния бум, финансиран от петролните приходи в Саудитска Арабия, Бин Ладен бил притеснителен младеж и студент със средни възможности, завършил строително инженерство.

Той заминал за Пакистан малко след съветската интервенция в Афганистан през 1979 г., и започнал да набира средства у дома, преди да стигне до фронтовата линия в Афганистан и да започне да създава военни тренировъчни лагери.

Според някои от сведенията за него той помогнал в създаването на Ал Каида „Базата“ в последните дни на съветската окупация. В книгата си „Фамилията Бин Ладен“ американският писател Стив Коул пише, че смъртта през 1988 г. на неговия екстровертен брат Салем – пак при самолетна катастрофа – се превърнала в сериозен фактор за радикализирането на Осама.

Бин Ладен осъди присъствието в Саудитска Арабия на американски части, изпратени там, за да прогонят Ирак от Кувейт след нахлуването през 1990 г. Той остана докрай убеден, че мюсюлманският свят е жертва на международен тероризъм, разпалван от САЩ.

Призова към джихад срещу САЩ, които изразходваха милиарди долара, за да финансират афганистанската съпротива, част от която бе и самият Бин Ладен.
Ал Каида пое по пътя на терористичните атаки с нападението срещу Световния търговски център през 1993 г., при което загинаха шест души и което за пръв път показа, че ислямисткият екстремизъм се е разпрострял вече и в САЩ.

Бин Ладен бе основният заподозрян за нападенията срещу американски войници в Саудитска Арабия през 1995 и 1996 г., както и за бомбените атентати в Кения и Танзания през 1998 г., при които загинаха 224 души.

През октомври 2000 г. атентатори самоубийци се врязаха с моторница в разрушителя на американските ВМС „Коул“ в Йемен, при което загинаха 17 американски моряци. Подозренията отново паднаха върху Ал Каида.

Отхвърлен от семейството си и лишен от саудитското си гражданство, Бин Ладен се премести първо в Судан през 1991 г., а след това изплува в Афганистан преди талибаните да превземат Кабул през 1996 г.

Благодарение на богатството си, щедростта си и споделената радикална ислямска идеология, Бин Ладен бързо навлезе в най-вътрешните талибански кръгове, докато талибанското движение налагаше своята версия на исляма в Афганистан.

От там Бин Ладен разпространявал религиозни декрети срещу американските войници и поддържал тренировъчни лагери, където екстремистите се подготвяли за глобална кампания на насилие.

Поддръжниците били привличани от Централна, Южна и Югоизточна Азия, от Близкия изток, Африка и дори от Европа благодарение на общата им омраза срещу САЩ, Израел и умерените мюсюлмански правителства, както и от желание за прилагане на крайно фундаменталистка версия на исляма.

След нападението през 1998 г. срещу двете им посолства САЩ изстреляха десетки крилати ракети срещу тренировъчните лагери на Ал Каида в Афганистан. Бин Ладен успя да се измъкне незасегнат.

Талибаните платиха огромна цена за това, че са дали подслон на Бин Ладен и на неговите бойци, като претърпяха унизително поражение след интервенцията на предвожданата от САЩ военна коалиция, започнала след атентатите от 11 септември 2001 г.

Ал Каида бе сериозно отслабена, мнозина от нейните бойци бяха избити или заловени. Бин Ладен изчезна – според някои съобщения той едва се спасил от американските бомби в края на 2001 г. и избягал заедно с част от бойците си от планинския афганистански район Тора Бора в Пакистан.

Началото на войната срещу Ирак през 2003 г. доведе до нов подем в набирането на поддръжници на Ал Каида заради съпротивата срещу американската интервенция в мюсюлманските общности по целия свят.

Очевидно защитаван от афганистанските талибани, намерили убежище в северозападната част на Пакистан, Бин Ладен създаде връзки с редица екстремистки групировки в Южна Азия и подкрепи кървавия бунт на пакистанските талибани срещу правителството в Исламабад.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.