Защо Полша върви към челото на класирането

Късметът и Полша рядко са вървели ръка за ръка. Най-голямата от новоприсъединилите се държави-членки на ЕС сега има повод за празнуване. Тя оцеля във финансовата криза, от която тя едва бе засегната – икономиката й дори отбеляза ръст през 2009 г., когато повечето други икономики се свиваха.

Това се дължи на неоспоримата й дипломатическа и икономическа тежест в региона. През юли страната ще поеме ротационното председателство на ЕС. През октомври Доналд Туск се очаква да стане първият министър-председател в историята на Полша, който да бъде преизбран, след като е изкарал един цял мандат на поста си, доминирайки политическия пейзаж, което е напълно нормално.

Състоялата се вчера церемония за обявяване на папа Йоан Павел Втори за блажен припомни ролята, която този велик поляк и неговата родина изиграха при падането на комунизма. Други, неприятни спомени от миналото, избледняват. Хората вече не отъждествяват Полша с невъздържаното поведение, параноята и особеностите на правителството на Ярослав Качински.

Още по-малко пък те свързват страната с хаоса и назадничавостта или с безполезни геройства от времето на войната. Връзките с Русия и Германия, двата вековни неприятеля на Полша, никога не са били толкова добри.

Все пак Полша трябва да подобри играта си, за да си върне полагащото й се място в челото на класирането в Европа. Това трябва да започне от икономиката, която въпреки доброто състояние, в което се намира, показва някои предизвикващи тревога слабости. Доналд Туск трябва да затегне контрола на публичните финанси.

Големият бюджетен дефицит (7,9 процента за миналата година) може и да е спомогнал за спада, но сега той се превръща в отражение на фискалната невъздържаност. Полша отделя 0,7 процента от брутния си вътрешен продукт за научни изследвания и технологии, наполовина на това, което отделя Чехия (ЕС се стреми този дял да бъде поне 3 процента).

Ако господин Туск съумее да се освободи от своя коалиционен партньор, представляващата предимно интересите на дребните собственици Полска селска партия, ще му бъде по-лесно да ореже разточителните субсидии за фермерите. Освен това той трябва да се пребори и с наследената напаст на ранното пенсиониране, което изяжда финансови средства и води до прахосване на талант. Безработицата остава стряскащо висока – 1,5 милиона поляци в активна възраст не са икономически активни.

Всички полски правителства обещават реформи, но малко от тях ги изпълняват. Правителството на премиера Туск направи добре, като намали данъците – но Полша все още заема незавидното 121-о място, след Русия, в класацията на Световната банка за облекчения при плащането на данъци.

В индекса на страните с най-добър бизнес-климат Полша заема 70-то място, което я нарежда по-назад дори и от автократичния и назадничав неин съсед, Беларус. Полските предприемачи се справят смайващо добре в тези неблагоприятни условия. Но те биха имали още по-голям успех в система, която им позволява да разгърнат изцяло своя талант.

Правителството на господин Туск би могло да действа по-добре и във външната си политика. „Новото начало“ в отношенията с Русия беше успех, но отношенията на Полша с нейните по-малки съседи, като например с Литва, твърде често не са добри. Позицията на правителството спрямо събитията в Северна Африка остана неясна.

Премиерът Туск заявява, че иска да помогне с хуманитарна помощ и с политически съвети. Прекаленото говорене и липсата на конкретни действия обаче контрастират рязко с подкрепата на Полша за мисиите в Афганистан и Ирак. Това изглежда странно, имайки предвид, че Полша е страна, която пледира за по-силна ангажираност на ЕС във външната политика и в политиката на сигурност.

Обичайната причина за мудността на Полша в извършването на икономическите реформи, както и за прекалената предпазливост във външната политика е липсата на амбиция. Доналд Туск измина дълъг път, откакто през 2005 г. за първи път се устреми към властта. Той вече оглави своята партия Гражданска платформа, която сразява опонентите си при всички избори.

Никога досега в проблемната си история Полша не е имала политически лидер, който да е в състояние да осъзнае по-добре истинския потенциал на своята страна. Осигурявайки си властта обаче, Доналд Туск е свършил само половината от работата.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.