Клептокрация 6. Швейцария не е България, защото няма банки с шефове като Петя Славова и Иван Искров

Намесва се и популярният медиен прокурор Роман Василев

(Поредица с продължение. Виж най-долу линкове към предишните части)

Централата на „Инвест банк“ в София. Българските банки изглеждат по-представително и от швейцарските. Но само изглеждат. В хотелската част отзад е и жилището на банкерката Петя Славова. Снимка: Буларх, архитектурна фирма

Не само БНБ, и медии, и журналисти, съзнателно или не, съдействат на кражбите, както ще стане ясно в продължението на тази история. Както казваше един стар журналист, бивш първи зам.-главен редактор на в. “Труд” – “Като откраднеш 10 млн., ще дадеш 100 хил. на медиите, да им запушиш устата” (виж тук). Клептокрацията е всеобхватна. Но как започва да се разплита чорапът?

Три фирми, подмамени в “Инвест банк” с високата лихва за депозит в долари – 9% годишно, откриват сметки приблизително по едно и също време. През май-юни 2009 г. те, поотделно, привеждат по банков път от Централна кооперативна банка следните суми, за да открият депозити в “Инвестбанк”:

Месокомбинат Варна – 2,2 млн. долара.

“Бо-Ян 1” ЕООД – 2,3 млн. долара.

“Глобал инвест” ООД – почти 1 млн. долара.

След това допълнително по сметките на няколко пъти са правени и по-малки вноски в брой, така че сумите на първите две фирми стават по около 2,5 млн. долара.

След около половин година една от фирмите – “Глобал инвест” ООД – случайно открива, че банката е блокирала парите й по депозита – фирмата не е могла да ги изтегли във връзка със спечелен от нея търг, за който е предплатено. Хора от фирмата отиват в “Инвест банк”, правят скандал, искат си парите и те са освободени. Но и досега от сметката им липсват над 36 000 долара. Тази сума е направо бял кахър, в сравнение с депозитите на другите две фирми.

Сметката на “Бо – Ян 1” ЕООД е почти изцяло изпразнена, липсват около 2,5 млн. долара, в нея има останали само 146 000 долара.

Сметката на Месокомбинат Варна също е изпразнена – от депозит над 2,5 млн. долара, в нея са останали само около 2000 долара.

През януари и февруари 2010 г. хората от фирмата първо пишат нотариални покани до “Инвест банк” да им възстанови парите, ходят там на преговори, срещат се с кого ли не, после пишат жалби до БНБ. И досега няма земна сила, която да накара банката да им върне парите.

Върнете ни парите! – А, не искате ли едни гори край Силистра вместо тях?

Читателят ще си помисли, че разказвам някаква фантастика. И на мен не ми се вярваше. Но шефовете на “Инвест банк”, първоначално казват, че ще правят проверка дали титулярите на сметката не са си изтеглили парите. Но се оказва нещо странно за банковата практика – титулярите имат депозити, но нямат т. нар. спесимен с подпис и досие по правилата на банките. Това е много сериозно нарушение, констатирано по-късно и при проверката на БНБ. Но, също така, в случая е доказателство, че титулярите не са си изтеглили парите – без спесимен с подпис, никой не може да тегли от тези сметки. Да, ама парите са изтеглени от някого и неясно как (по-нататък ще стане ясно).

Те пазят парите на вложителите. Изпълнителната директорка на „Инвестбанк“ Диана Младенова и директорът Цанко Коловски. Снимки: от прессъобщения за назначенията им в банката.

Започва едно протакане, уговорки, преговори, в които ощетените чуват странни реплики – дали всъщност не искат едни гори край Силистра срещу парите си, някакви имоти… Тъй като фирмите отказват такава натурална размяна, чуват репликата “Съдете ни”. На “Инвестбанк” това ще й дойде много добре, тя има опит в тия работи вече години наред. Да започне едно дело, да се проточи 5 години… Но ощетените не искат съд, обръщат се неколкократно към БНБ да наложи на банката позволените й по закон принуди да им върне парите.

Жалбите до БНБ имат известен ефект върху “Инвестбанк”. Тя признава липсите, но по особен начин – заплашва ощетените, че трябва да подпишат един договор, ако искат да си получат обратно парите. Това е особен документ, с който “Инвестбанк” поема ангажимент да възстанови сумите в специална сметка в банката. Смисълът на документа се свежда до това, че за изчезналите пари е отговорен главният счетоводител на банката, който е извършвал операциите с тях. Но така банката признава, че парите ги няма.
Този договор се оказва ход за печелене на време от страна на “Инвестбанк”. Никой никакви пари не възстановява по тази сметка. Започват нови срещи и разправии. Ощетените чуват заплахата, че банката ще извести НАП и полицията, че парите им са съмнителни, че има нередности и т. н. По принцип това е право и задължение на банката – при съмнение за пране на пари и др., да известява когото трябва.
Да, ама от трите фирми не се уплашили и продължили да се жалват в БНБ.

Варненският бизнесмен Манджуков, чиято майка е основен акционер в “Месокомбинат Варна” (да не се бърка с другия Манджуков, оръжейния търговец), каза пред пишещия тези редове – “Те на това разчитаха, да се уплашим и да не вдигаме шум повече. Но ние няма какво да крием, искаме си парите.” Манджуков, обаче, се запознал с друг бизнесмен, от чиито сметки също източили 2 млн., но той мълчи и се надява с преговори да си ги върне, защото не иска да се разчува за бизнеса му и това да му навреди.

Юридически финтове и …Роман Василев

Юристи предупредили ощетените, както се оказва съвсем основателно – заведете ли дело в съда, напишете ли до прокуратурата, БНБ ще вдигне ръце и ще каже, че трябва да приключат делата. А по закон тя е длъжна, когато има такива нарушения, да се намеси. Има право да вкара квестори, дори да отнеме лиценз на банка за тежки нарушения.
След почти година жалби до БНБ и преговори с шефовете на “Инвест банк”, в средата на декември 2010 г., от сметката на “Бо Ян 1” изчезват и останалите 146 000 долара. Именно за тях, когато шефът на фирмата “Бо Ян 1” Янко Янев възкликва пред изпълнителната директорка на “Инвестбанк” Диана Младенова, как може да им отнемат и последните пари по сметката, тя отговаря: “Е, вие до 140 000 долара ли опряхте”.

В общи линии, случаят с “Бо Ян 1” е описван в няколко вестника и сайта. Публикациите се основават на жалбата на фирмата и документи от БНБ. След време разбрах, че някой в БНБ вади копия на документи по случая и ги дава на медиите. В БНБ имало доста писма и жалби във връзка с “Инвест банк”. Ощетените, за които става дума в тази история, разбрали, че не са единствените. Но, “Банков надзор” и шефът на БНБ Иван Искров не реагират. За такива нарушения в една банка те могат направо да й отнемат лиценза. Това обаче не става. Нито БНБ задължава “Инвестбанк” да възстанови липсите, нито вкарва квестори да въведе ред.
По повод публикация във в. “Шоу” шефът на “Банков надзор” в БНБ, подуправителят й Румен Симеонов казва лаконично: “Знам за този случай. Извършени са проверки по него и други случаи”, но той нямал право да ги коментира.
Преди това, на питане от e-vestnik до пресцентъра на БНБ защо тя не реагира, дойде отговор, че БНБ е извършила необходимите проверки, но “намира, че е нецелесъобразно” да предоставя данни за тях, защото има образувана прокурорска проверка по искане на “Инвестбанк” и това може да й попречи.
Това е отново хитър ход на “Инвестбанк”, да се печели време, който устройва и БНБ – да се образува прокурорска проверка, която да се проточи поне година.
“Инвестбанк” пише жалба до прокуратурата в края на 2010 г., в която накисва за различни нарушения …бившия си изпълнителен директор Владимиров, напуснал банката цяла година по-рано. А последните пари (146 000 долара) от една от сметките изчезват месеци, след като “Инвестбанк” подава жалба в прокуратурата и дори счетоводителят, върху когото е хвърлена вината, вече е отстранен от длъжността…

Защо “Инвестбанк” е мълчала досега, ако смята, че бившият й директор е виновен с нещо? Важното в случая е друго – нека се оправя прокуратурата, така се печели време. Така “Инвестбанк” ще върти откраднатите пари, а БНБ няма да предприема нищо и ще мълчи до приключването на проверката.
Но БНБ, съзнателно или не, излъга с отговора си пред e-vestnik. Към онзи момент, в който направих запитване до нея, прокурорската проверка беше приключила с постановление на Софийска градска прокуратура, подписано от прокурор Събина Христова, че в “Инвестбанк” има данни за извършени престъпления по 3 текста от Наказателния кодекс. Разпоредено е на районна прокуратура да ги разследва. Тя обаче отказва, защото престъплението е в особено големи размери и е за по-горна инстанция – Софийска градска прокуратура. Тя се заема със случая. Първата й грижа била да …отмени постановлението, което уличава “Инвестбанк” в престъпления и да започне ново разследване срещу …трите фирми, чиито пари са откраднати.

Прокурорът Роман ВАсилев във фотосесия за списание „Правен свят“. Снимки: „Правен свят“ – Огнян Панов

Наблюдаващ по случая е популярният медиен прокурор Роман Василев. Той е известен и като прокурорът, който е спечелил половин милион лева през 2008 г., като е продал имоти и е играл на борсата (виж тук)…

Тези ходове на прокуратурата ги научих впоследствие. Междувременно, в края на миналата година, когато при мен дойде варненският бизнесмен Манджуков, го посъветвах да се съберат трите фирми, да направят една пресконференция и да разкажат всичко с подробности пред медиите, защото въпросът е обществен, а не става дума за отношенията между една банка и 3 фирми. Той се съгласи, насрочи такава пресконференция точно преди Нова година, после я отмени, после пак я насрочи след Нова година и пак я отмени.

Аз се отказах да пиша по въпроса и престанах да се интересувам. Минаха около 2 месеца, преди едно раздвижване по случая, за което ще стане дума, да ме ядоса и да ме накара да започна тази поредица “Клептокрация”.
Чак по-късно разбрах, че на ощетените нещо са обещавали и са ги заплашвали същевременно, само да не правят пресконференция. И, в крайна сметка, срещу тях сега тече разследване, екип следователи от София дошъл във Варна и заедно с местни разследва всички фирми, които са свързани с тези, чиито пари са откраднати в “Инвестбанк”. Търсят схеми за източване на ДДС и др.

Да допуснем, че има нещо нередно с трите фирми, нека го търсят и намерят. Но да не би това да отменя банковите закони и правила? Защо никой не реагира, че банка краде милиони от клиентите си?


Защо не сме Швейцария?

Дава ли си сметка БНБ, че като не взима мерки срещу този произвол в „Инвестбанк“ (а също и по други случаи, описани в „Клептокрация 4“) срива доверието в цялата банкова система?

Петя Славова, основен собственик и председател на надзорния съвет на „Инвестбанк“. Снимка „Булфото“

Кой вложител утре ще бъде сигурен, като си дава парите на която и да е банка, че някой там няма да му ги открадне и БНБ ще се прави на разсеяна и ще чака прокурорски проверки и съдебни дела? Дава ли си сметка БНБ също, че по този начин поощрява кражбите? Те продължават заради нейното бездействие. Дали е толкова глупава БНБ или има нещо друго?

Швейцарските банки са най-сигурни в света, защото нямат директори като Иван Искров, подуправители като Румен Симеонов и шефове като Петя Славова, нейната изпълнителна директорка Диана Младенова и т. н. Да, в швейцарски банки има пари и от сивата икономика. Да, по изключение Швейцария блокира сметки на разни диктатори и др. Но сметките на вложителите и фирмите са свещени. Никой дори не помисля да ги пипа.
След като ощетените насрочиха пресконференция (каквато в крайна сметка не се състоя, но продължиха да излизат тук-там статии за кражби в „Инвестбанк“), Петя Славова се появи като гост без никакъв повод в предаването на Лора Крумова в бТВ в неделя сутрин. В разговора, освен че остави впечатление на неадекватна, тя каза, малко ни в клин, ни в ръкав, че й правили ревизия на холдинга за 10 години назад и всичко било наред…
След това в края на март се появи отново на екран, вече по информационен повод – нападението със заложници в банковия клон в Сливен – в “На 4 очи” с Цветанка Ризова, където обясняваше объркано някакви неща за банковата сигурност и колко се грижи за служителите.

Може би по някакво с съвпадение една журналистка от национална телевизия, чието име не искам дори да споменавам, през март направи две предавания в защита на “Инвестбанк”. В първото громеше вестник “Торнадо” за описания в миналата част случай с американския фонд и сгрешения суифт код (виж тук, към края на текста).
Както стана дума, въпросната журналистка е известна и в бизнес, и в медийните среди с това, че ако имаш проблем, трябва да й платиш и тя веднага ще ти извърти един съответен репортаж. Та тя извъртя два. Във второто предаване не споменаваше името на “Инвестбанк”, беше го заличила със звуков сигнал. Но в него громеше двете фирми, чиито пари са откраднати в банката. Показа някаква схема как в една банка на каса в брой могат да се внесат милиони, а след това да се наредят веднага и така те да не влязат в банката въобще и т. н. и описваше схеми за пране на пари. Внушението беше, че ощетените фирми направили нещо такова. Да, ама техните пари не са внесени в брой на каса, а с превод от Централна кооперативна банка. И други шашми имаше в репортажа, с което в крайна сметка ми дойде много и ме накара да започна тази поредица.
Очевидно Петя Славова отговаря на вестникарските публикации с телевизията. И с прокуратурата.

(следва – Кой краде и къде отиват откраднатите от “Инвестбанк” пари?)

Виж още тук:

Клептокрация 5. Петя Славова – от кориците на списанията до кражбите в банката й

Клептокрация 4. Може ли банка да ти открадне парите от сметката? Да, в “Инвест банк” изчезват милиони

Клептокрация 3. Как Митко и Петя лапнаха банка с помощта на БНБ

Клептокрация 2. Наш Митко срещу литовеца Денис

Клептокрация 1. В битка за собственост чрез съда и медиите

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.