Без интернет и телефон – как Осама се укрива 10 години

Ройтерс

Осама бин Ладен, датата на снимката е неизвестна.

Краят на продължилото десетилетие след 11 септември преследване на Осама бин Ладен може би се дължи отчасти на липсата на телефон и интернет връзка в неговото убежище. Вероятно тази особеност е привлякла любопитството на следователите. За едно десетилетие неговият дързък избор на Пакистан като скривалище срещу най-мащабното преследване в историята се оказа удачен.

Експерти спекулират, че е търсил протекцията на въоръжени групировки в техните усамотени планински бастиони, отплащайки се за гостоприемството с помощ за техните кървави опити да направят Пакистан неуправляем. Усилията му отчасти се увенчаха с успех, защото той и другите лидери на Ал Каида можаха да избегнат електронните комуникации, които западните шпиони често използват, за да проследят своите мишени.

Пакистан и по-специално неговите безконтролни североизточни райони по границата с Афганистан е дом на много близки до Ал Каида групировки, за които се смята, че са желаели и можели да осигурят куриери, така че най-издирваният човек в света да комуникира със своите последователи. През онази нощ обаче неговите продължителни усилия да се укрие рухнаха, когато сили на САЩ атакуваха убежището му и го застреляха. Остава неясно кои са факторите за неговото разкриване, защото за акцията не са съобщени много подробности.

Но един факт относно местонахождението му веднага изпъква като изненадващ: вместо да се крие в пещера в далечната планина Хиндукуш лидерът на Ал Каида е обитавал населен район край столицата Исламабад.

ИЗДАЙНИЧЕСКИ ЗНАЦИ

Но може би именно неговият предполагаем опит да прикрива съобщителните си връзки, а не изборът му на скривалище е решил съдбата му. Говори се, че големият жилищен комплекс в гарнизонния град Аботабад, на 60 км северно от Исламабад, където е намерил подслон, е нямал телефон и интернет – нещо много необичайно за имот с такива размери, – въпреки че репортер на Ройтерс на мястото е видял една сателитна чиния в комплекса.

Хенри Уилкинсън от лондонската консултантска фирма по сигурността „Джанусиън“ казва, че липсата на икономическа комуникация би била издайнически знак за хората, планирали акцията. „Липса на телефон или интернет е доста необичайно и може би е била пряк фактор, привлякъл вниманието на следователите“, казва Уилкинсън.

След 40-минутна битка Бин Ладен е сред няколкото убити в комплекса. Представители на САЩ казаха, че техните сили са били насочени към триетажната сграда, наподобяваща крепост, след като в продължение на четири години е бил следен един от най-доверените куриери на Бин Ладен, идентифициран от един от арестуваните след атентатите от 11 септември.

Вече години наред експерти по борба с тероризма казват, че лидерите на Ал Каида са принудени да прибягват до куриери поради опасения да не бъдат разкрити. Но куриерите, когато върху тя падне подозрение, могат да бъдат проследявани с традиционни детективски похвати и събраната информация може да бъда съчетавана с други информации, за да бъде създаден мощен разузнавателен пъзел, който да посочи целта.

„Бих се разсмял, ако мерките за сигурност в комуникациите на Ал Каида са издали неговото местоположение“, казва Ричард Олдрич, историк от британската агенция за засичане на комуникационни сигнали. „Ако тяхната защита от проследяване е показала слабия им пункт, това би изглеждало като много добра шега според терминологията на шпионажа“.

Организацията „Интернет Хагана“, чийто уебсайт проследява онлайн ислямисти, спекулира, че на практика Бин Ладен е бил принуден от своите преследвачи да възприеме поведение, което е в разрез с нормите, и затова се е издал.

МЪЛЧАНИЕТО Е СЛАБОСТ

„Склонен съм да мисля, че годините, през които стана очевидно, че телекомуникациите интензивно се следят, са били подтикът за решението имението да не бъде свързано с такива устройства“, пише на сайта, управляван от Арон Вайсбурд. Разкритието, че Бин Ладен е водил луксозен живот, ще постави пакистански представители под натиск да обяснят как е било възможно той да пребивава под носа им. Жители на Аботабад казват, че близо до имението има пакистанска военна академия.

Представители на САЩ отдавна твърдят, че Пакистан не прави достатъчно в противоборството с Ал Каида и талибаните, а някои обвиняват пакистанското разузнаване, че негови агенти поддържат връзки с въоръжени групировки, ориентирани към историческия пакистански враг Индия. Иън Бремнър, президент на консултантската компания за политически рискове „Евразия груп“, казва пред Ройтерс: „Фактът, че Бин Ладен е живеел в имение край космополитната столица Исламабад, на пет мили от пакистанска военна академия говори зле за сигурността в Пакистан“.

Според Греъм Кънди, бивш офицер от британската армия с опит в борбата с тероризма в Южна Азия, въоръжените групировки в региона съумяват да избегнат залавянето си по различни причини, но често това е критичната липса на разузнавателна информация за тях.

Сред трудностите са тежкият планински терен по границата, възможностите да се наема имот без писмен договор, наличието на общности, симпатизиращи на бунтовниците, и най-вече празнини в информациите от местни източници. „Лесно е за един беглец да остане незабелязан при тези условия“, казва Кънди. „Но най-важното е, че хората мълчат.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.